Sähkötupakan käyttöohje

Sähkötupakan käyttöohje

Akkuja kehoitetaan lähes joka mallissa lataamaan ennen ensimmäistä käyttöä n. 10 tuntia jotta akku saavuttaa täyden kapasiteettinsa. Tämän ensilatauksen voit suorittaa jos ohjekirja niin kehoittaa mutta sähkötupakassa käytettävälle akkutyypille tämä ei ole välttämätön menettelytapa.. Akun normaalilataus kestää yleensä n. 2-4 tuntia, laturin merkkivalo muuttuu vihreäksi kun akku on latautunut. Akun jättämistä laturiin tämän jälkeen ei suositella. Huomaathan että eri valmistajilla saattaa olla erilaista tekniikkaa käyttäviä latureita joten lue aina ohjekirja ennen käytön aloittamista ja noudata sitä. Ohjeita noudattaen e-savukkeissa käytettäviä Litium-ioni akkuja voi ladata uudelleen n. 300 kertaa ennen kuin ne alkavat huomattavasti menettää tehoaan, akku kuitenkin Joye510 sähkötupakan akku latauksessa”vanhenee” vaikka sitä ei käytettäisikään joten hirveästi ylimääräisiä ei varoiksi kannata hankkia. Akkuja tulisi säilyttää lähes täyteen ladattuna jos niitä ei käytetä pitkään aikaan, tyhjäksi käytettyä akkua ei koskaan pitäisi jättää pitkäksi aikaa käyttämättömäksi. Vaikka latureissa ja akuissa onkin turvatoimintoja, lataus kannattaa aina suorittaa valvottuna ja kaukana helposti syttyvistä esineistä.

Akut ladattuasi päästään itse asiaan. Käyttökuntoon laittaminen on lähes kaikissa malleissa samanlainen operaation. Atomisoija ja akku ruuvataan yhteen ja patruunasta poistetaan suojakorkki jonka jälkeen se kiinnitetään atomisoijan perään. Poista myös pieni tiivistekumi joka on useimmissa valmispatruunoissa vuotamis-estona. Jos käytät valmiiksi täytettyä patruunaa niin e-savuke on nyt käyttövalmis.

Suurin osa e-savukkeista toimii automaattisesti eli kun imaiset patruunan päässä olevasta suukappaleesta niin atomisoija aktivoituu ja alkaa lämmittämään patruunassa olevaa e-nestettä muuttaen sen tupakansavulta näyttäväksi höyryksi. E-savuketta ei tarvitse siis sytyttää kuten tavallista tupakkaa vaan se on aina valmiustilassa kun akku on kiinnitettynä. Tätä lukuunottamatta käyttö on hyvin samankaltaista normaalin savukkeen kanssa, muutama pieni kikka on kuitenkin hyvä tietää. Jos tuntuu että et saa imettyä laitteesta tarpeeksi höyryä niin ennen varsinaisia henkosia kannattaa tehdä nopea lämmittelyimaisu (engl. Primer puff) jotta atomisoija ehtii lämmetä tarpeeksi. Tämän noin puoli sekuntia kestävän imaisun aikana kuulet kuinka atomisoija alkaa toimia (hiljainen ”rätisevä” ääni) ja nyt voit ottaa varsinaiset henkoset. Jos olet/olit tupakoitsija niin e-savukkeesta otetaan yleensä pitempiä ja rauhallisempia imaisuja kuin tavallisesta savukkeesta. E-savukkeesta voi imaista myös suoraan henkeen vesipiipun tapaan. Tämä on kuitenkin luontevaa vain mallien kanssa joista on kevyt imeä. Mallista riippuen saatat huomata että tietyn pituisen imaisun (5 -10 sek.) jälkeen e-savuke sammuu itsestään. Tämä on turvatoiminto joka estää atomisoijan ylikuumenemisen. Älä ikinä puhalla käyttövalmiiseen e-savukkeeseen. Tämä saattaa työntää e-nestettä akkuun ja vaurioittaa sitä.

Markkinoilla on myös manuaalisella kytkimellä varustettuja e-savukkeita. Tämä on siis käytännössä nappi e-savukkeen varressa jonka avulla atomisoijaa kontrolloidaan. Manuaalista e-savuketta käytettäessä lämmittelyimaisua ei tarvitse tehdä. Napin painallus aloitetaan hetkeä ennen imaisua ja lopetetaan vähän ennen imemisen lopettamista. Mielestäni manuaalisella e-savukkeella saa paremmat tulokset mutta tämä taitaa olla ihan makukysymys. Kannattaa olla myös varovainen ettet paina nappia liian pitkään ja usein sillä atomisoija saattaa vaurioitua ylikuumetessaan. Hyvä maksimiaika painallukselle on n. 5 sekuntia jonka jälkeen tulisi pitää pieni tauko. Jos atomisoija kuumenee ulkopinnalta häiritsevän paljon, pidä pitempi jäähdyttelytauko.
Se miltä sähkötupakan höyry tuntuu suussa, kurkussa ja keuhkoissa riippuu monesta eri tekijästä. Huono akun varaus tuntuu ja näkyy heti höyryn heikkenemisenä. Nikotiinin määrä e-nesteessä vaikuttaa lopputulokseen. Korkea nikotiinipitoisuus tuntuu yleensä ”karhealta” kurkussa ja tunnet voimakkaamman ”iskun” kurkun perällä. Eri makuiset e-nesteet tuntuvat erilaisilta ja myös käyttämäsi e-savuke vaikuttaa lopputulokseen. Melkein kaikissa malleissa uuteen atomisoijaan on lisätty ainetta (engl. primer fluid) joka pitää sen kosteana varastonnin ajan ennen käyttöönottoa, tämä haihtuu muutaman käytön jälkeen mutta saattaa maistua epämiellyttävältä.

Patruunan täyttö ja suoratiputus

Penstyle sähkötupakan patruunaPatruunat ovat lähes aina toiminnaltaan samanlaisia. Toisessa päässä on suukappale josta höyryä imetään ja toisessa päässä e-nestesäiliö jonka sisällä on pumpulimaista ainetta joka on polyesterivanua. Viereisestä kuvasta voit nähdä myös nestesäiliön kyljessä olevan syvennyksen joka on ilmanottokanava. Patruunan täyttö tapahtuu yksinkertaisesti laittamalla muutama tippa e-nestettä vanuun ja odottamalla sen imeytymistä. Annostelu on helppoa koska e-neste myydään lähes aina jonkinlaisen pipetin kanssa. Tätä voi jatkaa niin kauan kuin vanu imee nestettä. Jos täytät liikaa ja huomaat että vanun päälle kertyy nestettä joka ei enää imeydy niin pyyhkäise pintaa talouspaperilla tai imaise ylimääräinen neste takaisin pipettiin. Saattaa olla hyvä idea lisätä myös suoraan atomisoijaan tippa e-nestettä jotta se ei kuumene kuivana ja höyrystyminen käynnistyy heti käytön aloitettuasi. Patruuna asennetaan niin että koko nestesäiliö menee atomisoijan sisälle jonka jälkeen se on käyttövalmis. Täytön voi suorittaa tyhjänä myytävään patruunaan tai loppuunkäytettyyn valmispatruunaan.

Tässä suurpiirteisiä lukuja millainen määrä patruunaan mahtuu e-nestettä (lähde: http://www.e-cigarette-forum.com)

KokoluokkaPatruunan tilavuusHenkäisyt
Super Mini0.3ml20-30 (~1-3 tupakkaa)
Mini0.5ml50-75 (~5-6 tupakkaa)
Penstyle/classic1ml100 (~7-10 tupakkaa)
e-Sikari1.2ml120-130 (~10-12 tupakkaa)
Microon mahtuu hieman vähemmän kuin Super miniin, e-piippuun hieman enemmän kuin e-sikariin.

Suoratiputus (engl. dripping) on tekniikka jossa e-nestettä lisätään suoraan atomisoijaan. Normaalisti siis e-neste siirtyy hiljalleen patruunasta atomisoijaan. Patruunan tilalla voi käyttää hylsyä eli pelkkää patruunan suukappaletta, tällainen tulee yleensä e-savukkeen mukana tai voit tehdä sellaisen itse irrottamalla suukappaleen patruunasta. Kun katsot atomisoijan sisään päästä josta patruuna asennetaan, huomaat sisällä kaarevan teräsvillalta näyttävän osan. Tähän osaan tiputetaan 2-4 tippaa e-nestettä (mallin koosta riippuen). Odota hetki nesteen imeytymistä, asenna suukappale ja voit aloittaa käytön. Tämä tekniikka tuottaa välittömästi paljon voimakasta höyryä mutta pieni määrä e-nestettä jonka atomisoijaan voi kerrallaan lisätä kestää vain n. kymmenen imaisun ajan. Sanotaan että tällä menetelmällä atomisoijan käyttöikä lyhenisi. Kuitenkin jotkut myyjät jopa neuvovat ohjeissaan tämän tekniikan, toiset taas eivät suosittele tai vaativat että käytät vain merkin omaa e-nestettä. Itse en ole huomannut mitään haittavaikutuksia.

Suoratiputus onnistuu parhaiten atomisoijalla joka on ns. suljettua mallia eli kuumennuselementti on atomisoijan sisällä. Suurimmassa osassa e-Savukkeita on tämäntyyppinen atomisoija mutta jos huomaat että e-Savukkeessasi kuumennuselementti on atomisoijan ulkopuolella niin ole varovaisempi ja käytä vain pieniä määriä e-nestettä jottei ylimääräinen neste lähde valumaan. Alla olevista kuvista näet suljetun- ja avoimen mallisen atomisoijan.

Sähkötupakan ulkoinen ja suljettu atomisaattori (1) Sähkötupakan ulkoinen ja suljettu atomisaattori (2)

Ole todella varovainen ettet käytä liikaa nestettä, pahimmassa tapauksessa e-neste kulkeutuu akkuun ja tuhoaa sen tai imaiset suuhusi höyrystämätöntä e-nestettä joka ei tietenkään ole hyvä, tai hyvänmakuinen asia varsinkaan jos käytät suuren nikotiinipitoisuuden e-nestettä.

Puhdistus ja huolto

Ulkopinnan voit puhdistaa kostealla pyyhkeellä tai pelkällä mikrokuituliinalla. Liittimet tulee puhdistaa puhdistusalkoholilla tai rasvattomalla, nopeasti haihtuvalla elektroniikan puhdistusaineella. Liittimiä todella kannattaa puhdistaa säännöllisesti sillä esimerkiksi hiekanjyvänen tai muu lika jauhaa nopeasti jengat pilalle.

Atomisoijan puhdistaminen ei ole välttämätöntä mutta suositeltavaa. Säännöllisellä puhdistamisella voit pidentää sen elinikää ja parantaa suorituskykyä. Kuitenkin, jos normaalikäytössä et huomaa atomisoijan toiminnan heikkenemistä (esim. höyrymäärän väheneminen tai makujen katoaminen) ei ole syytä kokeilla seuraavia menetelmiä.

Atomisoijan sisällä on käämi jonka pintaan e-nesteestä jäänyt kiinteä aines hiiltyy. Tämä karsta aiheuttaa sen että käämi menee ”tukkoon” ja toiminta häiriintyy. Ennen kuin aloitat alla olevia menetelmiä niin varmista että atomisoijasta on irrotettu kaikki muut osat, varsinkin akku!

Puhallus ja valutus Hyvä peruskikka atomisoijan puhtaana pitämiseksi on tämä yksinkertainen kuivatus. Aseta atomisoija patruunapää alaspäin talouspaperin päälle vaikka yön ajaksi. Näin atomisoijan sisältä valuu ulos käyttämättä jäänyt e-neste. Ennen kuivatusvaihetta, vaikutusta voi ja kannattaa tehostaa puhaltamalla voimakkaasti useita kertoja atomisoijaan akkupäästä ja pitämällä toisessa päässä paperia ottamassa vastaan kaikki ulos tuleva neste. Jos et ota atomisoijaa käyttöön heti kuivatuksen jälkeen kannattaa atomisoijaan tiputtaa muutama tippa e-nestettä ennen varastointia jotta se ei olisi pitkiä aikoja täysin kuivana, myös tämä voi vaurioittaa atomisoijaa. Tämä puhdistus kannattaa tehdä kun atomisoijaa ei käytetä pitkään aikaan ja silloin tällöin käytössä olevalle atomisoijalle.

Vesi Vedellä puhdistus mainitaan myös joidenkin e-savukkeiden ohjekirjassa ja se on hyvä tapa poistaa atomisoijasta käytettyjen e-nesteiden maut mutta karstan poistoon alla oleva menetelmä on tehokkaampi. Puhdistus tapahtuu irrottamalla atomisoija e-savukkeesta ja juoksuttamalla todella kuumaa vettä sen läpi. Voit pitää atomisoijaa suoraan hanan alla akkupää ylöspäin tai jos tämä ei tunnu puhdistavan tarpeeksi tehokkaasti niin voit myös kokeilla atomisoijan keittämistä vedessä muutamia (max 5min.) minuutteja. Keittämistä ei suositella atomisoijille jotka sisältävät muoviosia ja maalipinta saattaa irtoilla toimenpiteen jälkeen. Atomisoijan voi tämän jälkeen kuivattaa ”puhallus”-menetelmällä. Älä käytä atomisoijaa ennen kuin se on kunnolla kuivunut (n. 1 vrk). Tähänkin löytyy ei-suositeltava extreme-menetelmä ja se on atomisoijan laittaminen 150 asteiseen uuniin 15 minuutin ajaksi. Tämän pitäisi kuivattaa atomisoija käyttökuntoon, toki kannattaa odottaa ainakin jäähtymisen verran.

Kuivapoltto Kuivapoltto on näistä kaikkein tehokkain puhdistusmenetelmä ja tätä käyttämällä myös atomisoijan vaurioituminen on todennäköisintä. Menetelmä onnistuu parhaiten manuaaliakun avulla. Ensin tulee suorittaa ainakin jompikumpi yllä olevista metodeista jotta atomisoija saadaan mahdollisimman kuivaksi. Tämän jälkeen atomisoija ruuvataan, mielellään juuri ladattuun akkuun ilman patruunaa. Lämmitä atomisoijaa n. 5 sekuntia painamalla manuaalimallin nappia tai puhaltamalla automaattiakun ledipäähän. Toista tämä 5-10 kertaa. On normaalia että atomisoijasta alkaa jossain vaiheessa nousta pieni määrä savua ja että käämi hehkuu punaisena. Älä kuitenkaan lämmitä atomisoijaa niin paljon että ulkopinta kuumenee vaarallisen paljon. Puhdistuksen jälkeen odota että atomisoija jäähtyy kunnolla ennen kuin siirryt alla olevaan vaiheeseen.

Kun käytät atomisoijaan ensimmäistä kertaa puhdistuksen jälkeen on hyvä aina kostuttaa se tiputtamalla useita tippoja e-nestettä suoraan atomisoijaan. Tässä kannattaa mieluummin liioitella kuin olla liian varovainen. Miniin ja muihin pieniin e-savukkeisiin siis vähintään 5 tippaa suoraan atomisoijaan ja penstyle-atomisoijaan kymmenenkään tippaa ei ole liioiteltua. Tämä tulee tehdä vaikka käyttäisitkin täytettyä patruunaa. Älä pelästy jos atomisoija ei heti ala tuottamaan kunnolla höyryä, kun olet höyrytellyt noin patruunallisen verran niin höyryntuotto palaa entiselle tasolle tai hyvin todennäköisesti vielä paremmaksi. Jos höyryä ei tämänkään jälkeen ala syntyä on jokin mennyt pieleen, itse en ole vielä hajottanut yhtään atomisoijaa yllä olevilla puhdistusmenetelmillä mutta se on kuitenkin aina mahdollista.

Tilaa oma sähkötupakkasi laillisesti eurooppalaisista sähkötupakka-kaupoista.