Sanasto

Sähkötupakka sanasto ja sanakirja

2-hole / 4-hole atomizer Englanniksi | Suomeksi 2-aukkoinen- / 4-aukkoinen atomisaattori

Voit kuulla joskus puhuttavan kaksi- tai neljäaukkoisesta atomisaattorista. Luku tarkoittaa atomisoijan ilmanottoreikien määrää. Tällä on joskus vaikutusta siihen miten paljon ”voimaa” höyryn imemiseen e-savukkeesta tarvitaan. Joissain malleissa ilmanottoreiät ovat nähtävissä atomisoijan akkupäässä.

All-Day Vape (ADV) Englanniksi | Suomeksi ”Koko päivän höyry”

All-Day Vape:ksi (ADV) kutsutaan täyttönestemakua joka soveltuu käytettäväksi yksistään koko päiväksi, maun käymättä tylsäksi. On tietenkin omasta makuaistista kiinni mikä on sinun ADV-nesteesi.

Analog cigarette Englanniksi | Suomeksi Analoginen savuke

Elektronisesta (digitaalinen) savukkeesta puhuttaessa perinteistä tupakkaa kutsutaan usein analogiseksi savukkeeksi.

Automatic / manual switch Englanniksi | Suomeksi Automaattinen / manuaalinen kytkin

E-savukkeista on olemassa sekä automaattisia että manuaalisia versioita. Automaattikytkimellä varustettu versio käynnistyy ilmanpaineen tai äänen vaikutuksesta kun aloitat imemisen. Manuaalisessa versiossa on nappi josta lämmitys käynnistetään. Manuaaleja pidetään yleisesti varmatoimisempina ja tehokkaampina. Alla olevassa kuvassa on manuaalinen ja automaattinen versio Joye510 e-Savukkeesta.

Joye510 Manual & Automatic sähkötupakka

Atomizer Englanniksi | Suomeksi Atomisaattori / Atomisoija

Atomisaattori on e-savukkeen osa joka höyrystää e-nesteen hengitettävään muotoon.

Boge Englanniksi

Boge eli Boge Technology on sähkötupakkatuotteita valmistava kiinalainen firma. Boge-ilmaisulla viitataan kuitenkin useimmiten valmistajan erittäin toimivaksi todettuun kartomisaattoriin (katso alta ”cartomizer”).

Cartridge (cart) Englanniksi | Suomeksi Patruuna / Ampulli

Patruuna on e-savukkeen osa joka koostuu suukappaleesta ja e-nestesäiliöstä. Säiliön sisällä on polyesterivanua johon neste imeytetään. Patruunaa kutsutaan joskus myös ampulliksi, kyseessä on sama asia.

Cartomizer  Englanniksi | Suomeksi Kartomisaattori (Karto)

Cartomizer nimitystä käytetään ”kertakäyttöisestä” atomisaattorin ja patruunan yhdistelmästä. Tämä yhdistelmä eli lyhyesti karto on siis tarkoitus vaihtaa uuteen kun e-neste sen sisältä käytetään loppuun. Pienellä vaivalla näidenkin uudelleentäyttö tosin onnistuu. Tällä hetkellä suosituin karto on Boge:n valmistama LR-Cartomizer.

Cut-off Englanniksi | Suomeksi Poiskytkentä

Cut-off eli poiskytkentä on ominaisuus joka useimmissa automaattisissa e-savukkeissa sammuttaa atomisoijan jos käyttäjä imee liian pitkään. Poiskytkentä tapahtuu yleensä 5-8 sekunnin yhtämittäisen imaisun jälkeen. Tämä estää (valmistajan mukaan) laitteen ylikuumenemisen ja vaurioitumisen. Vilkkuva led-valo yleensä ilmoittaa tästä ominaisuudesta.

Dipping Englanniksi | Suomeksi Dippaus

Dippaaminen tarkoittaa e-nesteen lisäämistä atomisoijaan kastamalla atomisoijan kuumennuselementti (teräsvillalta näyttävä osa) e-nesteeseen. Tämä onnistuu vain ns. avoimen atomisoijan kanssa jossa kuumennuselementti on näkyvissä.

Direct dripping Englanniksi | Suomeksi Suoratiputus

Suoratiputus on e-savukkeen täyttötapa jossa e-nestettä tiputetaan muutamia tippoja suoraan atomisaattoriin. Tällä tyylillä saadaan ~10 henkosta jonka jälkeen nestettä lisätään uudelleen. Joidenkin mielestä nesteestä saadaan parhaiten makua irti suoratiputtamalla.

Drip Tip Englanniksi | Suomeksi Tippahylsy/ Driptippi

Tälle en keksi järkevää suomennosta mutta joka tapauksessa drip tip on atomisaattorin (tai carton) päähän kiinnitettävä suukappale jonka läpi voi suoratiputtaa nestettä. Normaalisti suoratiputus siis vaatii patruunan irroittamisen atomisaattorista ennen nesteen lisäämistä, käyttämällä driptippiä nesteen voi lisätä nopeasti suoraan sen läpi.

Disposable e-cigarette Englanniksi | Suomeksi Kertakäyttöinen e-savuke

Kertakäyttöistä e-savuketta voi käyttää muutamia päiviä jonka jälkeen se heitetään pois. Akkua ei voi tässä mallissa ladata eikä patruunaa voi täyttää.

Dual Coil Englanniksi | Suomeksi Tuplavastus

Dual Coil-atomisaattoreissa on kaksi kuumennuselementtiä yhden sijaan. Tämä tarkoittaa käytännössä hieman parempaa höyryntuottoa ja kurkkutuntumaa. On olemassa myös kolmivastuksisia atomisaattoreita (Triple Coil). Muita variaatioita ovat bottom coil- ja bridgeless-atomisaattorit.

e-Cigarette (e-Cig, electronic cigarette) Englanniksi | Suomeksi e-Savuke (elektroninen savuke)

e-Cigarette eli e-savuke on lyhenne sanoista elektroninen savuke. E-savuke on tavallisen tupakan toimintaa imitoiva elektroninen laite. E-savukkeesta käytetään mediassa usein myös nimityksiä sähkötupakka, e-tupakka ja elektroninen tupakka. Itseasiassa kaikki nämä ovat virheellisiä nimityksiä koska e-savuke ei sisällä tupakkaa eikä se tuota savua mutta kuten olet varmasti huomannut, käytän myös itse näitä nimityksiä käytännön syistä.

e-Cigar Englanniksi | Suomeksi e-Sikari

Elektroninen sikari on oikean sikarin näköinen isohko e-savuke

e-Liquid (e-juice, smoke juice) Englanniksi | Suomeksi e-Neste (e-mehu)

E-neste on liuos josta syntyy e-savukkeesta imettävä höyry. Tunnettuja valmistajia ovat mm. Dekang, Freedom Smoke USA ja Vermillion River.

High Drain Englanniksi | Suomeksi Tehostettu purkaus

High drain (LiMN) -akut purkautuvat tehokkaammin kuin tavalliset Li-ion akut. Tämä mahdollistaa esimerkiksi vain yhden akun voimalla toimivat variable voltage akkumodit. Ylivoimainen markkinajohtaja on AW:n IMR-merkityt akut.

Hole Puncher (Carto Puncher) Englanniksi | Suomeksi Kartonlävistäjä

Tankkimodeissa käytettävät kartot tulee rei’ittää jotta e-neste kulkeutuu tankista kuumennuselementtiin. Toimenpide suoritettiin alussa joko naulalla lyömällä tai pienellä hiomalaikalla. Hole Puncher on pieni metallinen rengas johon karto asetetaan. Tämän jälkeen karton kylkeen tehdään tarvittava reikä punchesissa olevaa piikkiä ruuvaamalla. Katso esimerkki Hole pucherista.

Joye Englanniksi

Joye eli Joye Technology on ehkä tunnetuin (ja kopioiduin) kiinalainen sähkötupakkalaitteita valmistava yritys. Lafkan tuotteita pidetään yleisesti erittäin laadukkaina ja aloittelijaystävällisinä. Valmistajan suosituimpia laitteita ovat 510- ja eGo. em. tuotteista on liikkeellä niin paljon kopioita että joskus on jopa mahdotonta sanoa onko kyseessä aito Joye-tuote. Nämä kopiot ovat onneksi useimmiten niin laadukkaita merkitystä valmistajalla ei juurikaan ole. Jos haluat varmistua että ostat aitoa Joye-kamaa niin tarkista valmistajan sivulta että kaikki logot ja pakkaukset täsmäävät ostamasi kanssa.

Low Resistance (LR) Englanniksi | Suomeksi Matalavastus

Low resistance -atomisaattorit ja kartot päästävät läpi hieman korkeamman jännitteen kuin normaalituotteet. Tällaisina pidetään 2oHm ja alle vastuksen omaavia atomisaattoreita. Matalavastusatomisaattoreita suositellaan käytettäväksi vain isojen akkujen kanssa ja matalalla jännitteellä.

Low resistancen vastakohta on High Voltage. HV-atomisaattorien vastus on korkeampi joten niitä voidaan käyttää korkeajännitteisten modien kanssa.

Micro

Micro-luokan e-savuke on 50mm – 99mm pitkä.

Mini

Mini-luokan e-savuke on 116mm – 139mm pitkä.

Mod / Modification Englanniksi | Suomeksi Modi / Muokkaus

Modi tarkoittaa mitä tahansa tehtyä muutosta kaupalliseen (kiinalaisvalmisteiseen) e-savukkeeseen. Näitä voivat olla vaikka aivan pienet kosmeettiset muokkaukset, patruunan vanumateriaalin vaihto tai sitten koko akun vaihto alusta asti itse valmistettuun koteloon ja järeämpään ladattavaan paristoon. Kaksi tämän hetken suosituinta mallia ovat ProVari ja LavaTube.

Ohm Englanniksi | Suomeksi Ohmi

Ohmi on resistanssin yksikkö. Sähkötupakasta puhuttaessa ohmit liittyvät yleensä kartojen ja atomisaattorien käyttöön. Korkeampi ohmi-lukema tarkoittaa korkeampaa vastusta joka taas käytännössä tarkoittaa heikompaa höyryntuottoa kuin matalavastuksisella kartolla kun näille syötetään samaa jännitettä.

PCC (Personal Charging Case) Englanniksi | Suomeksi HLK (Henkilökohtainen Latauskotelo)

PCC eli henkilökohtainen latauskotelo on noin tupakka-askin kokoinen kotelo jossa voit kuljettaa muutaman patruunan, atomisoijan ja akun. Laitteen varsinainen idea on että se myös lataa sähkötupakan akut matkan päällä ilman ulkoista virtalähdettä. Kun itse PCC on täyteen ladattu sen avulla voi yleensä ladata 3-4 sähkötupakan akkua.

Penstyle Englanniksi | Suomeksi Kynämalli

Penstyle eli kynämalli-luokan e-savuke on 140mm – 160mm pitkä. Penstyle nimitys tulee kuulakärkikynää muistuttavasta ulkonäöstä. Voidaan myös kutsua Classic tai Standard-nimellä.

Personal Vaporizer Englanniksi | Suomeksi Henkilökohtainen höyrystin

Koska e-savuke ei ole tupakkatuote eikä se tuota savua sitä on alettu kutsumaan mm. henkilökohtaiseksi höyrystimeksi jota personal vaporizer suomennettuna tarkoittaa. Kyseessä on siis aivan sama laite kuin e-savuke.

PG / PEG / VG Englanniksi | Suomeksi Propyleeniglykoli / Polyeteeniglykoli / Glyseroli

Nämä ovat lyhenteitä sanoista Propylene glycol, Polyethylene glycol ja Vegetable glycerine. Eli suomeksi Propyleeniglykoli, Polyeteeniglykoli ja Glyseroli. Kutakin näistä aineista käytetään pohjana e-nesteissä. Ylivoimaisesti yleisin on PG. VG- ja PEG pohjaisia suositellaan lähinnä PG:lle allergisille henkilöille mutta jotkut pitävät niistä myös maun ja niiden tuottaman runsaamman höyryn takia.

Yleisesti on todettu että PG-pohjainen neste tuottaa parhaimman kurkkutuntuman ja puhtaimman maun. VG-pohjainen neste taas tuottaa selkeästi runsaimmin höyryä.

Primer-puff Englanniksi | Suomeksi Lämmittelyimaisu

Primer puff eli lämmittelyimaisu on lyhyt imaisu e-savukkeesta jolla käynnistetään atomisoija ennen varsinaisia henkosia. Tätä tekniikkaa voidaan käyttää automaattikytkimellä varustetuissa e-savukkeissa parantamaan höyryntuottoa.

Rebuildable atomizer Englanniksi | Suomeksi Itse koottava / korjattava atomisaattori

Rebuildable atomizer (RBA) on useimmiten paljon normaalia atomisaattoria kookkaampi, useista eri osista koostuva kokonaisuus jonka osia voi itse vaihtaa. Tarkoitus on kuitenkin sama eli höyrystää e-neste hengitettävään muotoon. RBA koostuu yleensä itse rungosta jonka yhteydessä on nestetankki tiivisteineen, vastuslangasta ja wick-langasta joka kuljettaa nesteen vastukseen.

Tällä hetkellä suosittuja korjattavia atomisaattoreita ovat mm. Genesis, Z-Atty, DID, ViVi Nova, Kayfun, Penelope, Phoenix ja Cobra. RBA:t ovat lähinnä kokeneempien, akkumodeja käyttävien höyryttelijöiden suosiossa sillä käyttö vaatii teknistä tietämystä ja pikkutarkkaa näpertelyä. Emme siis suosittele aloittelijoille! Keskustelualueen Rebuildable-osiosta löydät lisätietoa.

Starter kit Englanniksi | Suomeksi Aloituspakkaus

Sähkötupakka-aloituspakettiin kuuluu yleensä ainakin kaksi akkua, yksi atomisaattori, laturi ja useita tankkeja tai vanupatruunoita. Periaatteessa et siis tarvitse käytön aloittamiseen aloituspaketin lisäksi muuta kuin valitsemasi e-nesteet. Aloituspakettia on kuitenkin yleensä hyvä täydentää varaosilla jos harrastusta aiot jatkaa pidempään.

Super mini

Super Mini-luokan e-savuke on 100mm – 115mm pitkä. Kutsutaan joskus myös pelkällä Super-sanalla.

Sähkötupakka Suomeksi | Englanniksi Electronic Cigarette

Sähkötupakka on toinen – tällä hetkellä yleisesti käytetympi – nimitys e-Savukkeelle ja itsekin tätä sivustolla käytän.

Tank Englanniksi | Suomeksi Tankki

Tankki on patruuna jossa ei ole ollenkaan polyesterivanua tai muuta täyteainetta. Tankin nestekapasiteetti on yleensä suurempi kuin patruunan eikä ikäviä sivumakuja synny kuten vanutäytteisistä malleista joskus voi syntyä. Suosituimpia tankkeja käyttäviä laitteita ovat Joye 510-T ja eGo-T.

Myöhemmin tankille on syntynyt myös toinen tarkoitus, sellaiseksi voidaan nimittäin kutsua myös atomisaattorin ympärille rakennettua ylimääräistä nestevarastoa eli tankkimodia. Tällaisia ovat esimerkiksi Puff Daddy ja Olympian.

Throat hit Englanniksi | Suomeksi Kurkkutuntuma

Throat hit eli kurkkutuntuma tarkoittaa tunnetta joka kurkussa syntyy kun höyryä ”vedetään henkeen”. Jotkut e-nesteet / e-savukkeet antavat voimakkaan kurkkutuntuman ja joidenkin kanssa höyryä tuskin huomaa hengittävänsä. Se millaisesta kurkkutuntumasta pidät on täysin omista mieltymyksistäsi kiinni. Suurin kurkkutuntuman voimakkuuteen vaikuttava tekijä on e-nesteen nikotiinipitoisuus.

Topping off Englanniksi | Suomeksi Pinnan kostutus

Patruunaa käyttäessä, kun höyryn määrä alkaa heiketä (neste alkaa loppua), nestesäiliön pintaa voi kostuttaa muutamalla tipalla e-nestettä tai niin paljolla kuin täytevanu nestettä imee. ”Topping off” tarkoittaa siis tätä uudelleentäyttöä tai vanun pinnan kostutusta.

USB-charger Englanniksi | Suomeksi USB-laturi

USB-laturi on yksinkertaisesti tietokoneen, videopelikonsolin tms. USB-porttiin kiinnitettävä laturi joka korvaa tavallisen verkkolaturin. Tällä ei siis ole mitään tekemistä USB-läpiviennin kanssa. Et pysty käyttämään e-savuketta kun lataat akkua USB-laturilla ellet siis omista toista akkua.

USB-passthru / USB-passthrough Englanniksi | Suomeksi USB-läpivienti

USB-läpivienti on johto joka kytketään tietokoneen, videopelikonsolin tms. USB-porttiin ja toiseen päähän kiinnitetään e-savuke ilman akkua. Tämä mahdollistaa tasaisen, jatkuvan virransyötön e-savukkeeseen ja tämän ansiosta voit höyrytellä niin kauan kuin patruunassa riittää e-nestettä. Tällä hetkellä USB-läpivientijohtoja on tarjolla ainakin Mini ja Penstyle kokoluokan e-savukkeisiin.

Vaper / vaporer Englanniksi | Suomeksi Höyryttelijä

Tämä on vastine smoker eli tupakoitsija sanalle jolla tarkoitetaan tavallisen tupakan polttajaa. Koska e-savukkeesta ei varsinaisesti lähde savua on sana korvattu vaper-sanalla joka siis tarkoittaa höyryttelijää.

Vaping Englanniksi | Suomeksi Höyryttely

Kuten yllä mutta vaping sana korvaa smoking sanan. Eli tupakoitsija polttaa tupakkaa, höyryttelijä höyryttelee e-savuketta.

Vapor drop-off Englanniksi | Suomeksi Höyryn heikentyminen

Tällä tarkoitetaan tilannetta jossa höyryn määrä imettäessä vähenee huomattavasti. Tämä saattaa johtua patruunan tyhjenemisestä, akun tyhjenemisestä, likaisesta tai hajonneesta atomisoijasta.

Vapottelu / Vapottaminen / Vapottaja Suomeksi

Vapottelu ja vapottaminen ovat englanninkielisestä vaping-sanasta väännettyjä lempinimiä sähkötupakan käytölle. Oikeampi käännös olisi höyryttely jota myös käyetään usein. Vapottaja on sähkötupakan käyttäjä eli sama asia kuin tupakan polttaja.

Variable Voltage Englanniksi | Suomeksi Säädettävä jännite

Variable Voltage -ilmaisu tulee yleensä vastaan moderneista akkumodeista puhuttaessa. VV tarkoittaa että akusta atomisaattoriin kulkevaa jännitettä on mahdollista itse säätää. Säätövara on parhaimmissa malleissa välillä 3V ja 6V. Tällainen säätövara mahdollistaa rajattoman kurkkutuntuman ja höyryn määrän säätämisen sillä säätövaran alapäässä höyryntuotto loppuu lähes kokonaan ja yläpäässä atomisaattori on jo kärähtämispisteessä. Näissä laitteissa et myöskään huomaa käytössä akun tyhjenemistä (kurkkuntuntuman heikkenemisenä). Atomisaattoriin syötettävä jännite pysyy koko ajan samana ja laite yleensä ilmoittaa milloin on aika vaihtaa akku.

Variable Wattage Englanniksi | Suomeksi Säädettävä teho (watti)

Variable Wattage on toinen tapa säätää atomisaattorin pärinää. Erona säädettävän jännitteen laitteisiin on se, että VW-laitteesta valitaan haluttu teho ja laite säätää automaattisesti oikean jännitteen atomisaattorin vastukseen nähden. Wattimäärän asetettuasi kurkkutuntuma pysyy samana käytettävän atomisaattorin vastuksesta huolimatta. Periaatteessa VW on siis parempi vaihtoehto mutta jos käytät usein samaa atomisaattorimallia niin myös VV riittää mainiosti.

Xmg Englanniksi | Suomeksi x milligrammaa

Yleinen käsitys on että nikotiinia sisältävän e-nesteen vahvuus luokitellaan sen mukaan kuinka paljon niissä on nikotiinia millilitraa kohti. Alkuperäisvalmistajan merkintätapa on kuitenkin kuinka monta milligrammaa nikotiinia on grammassa e-nestettä. Tämä tarkoittaa siis sitä että Mini e-savukkeen patruunassa (n. 0.40g nestekapasiteetti) joka on täytetty 18mg e-nesteellä sisältää n. 6mg puhdasta nikotiinia. Paljon yleisemmin käytetty luokittelutapa on milligrammaa millilitrassa ja koska millilitra e-nestettä painaa suunilleen gramman ei ole juurikaan merkitystä kumpaa tapaa käyttää. Myös itse käytän millilitroihin perustuvaa tapaa koska se yksinkertaisesti on käytännöllisempää.