Sähkötupakka opas

Sähkötupakka – Mikä se on?

E-savuke (engl. e-cigarette) eli elektroninen tupakka tai sähkötupakka kuten se tällä hetkellä paremmin tunnetaan on sähköllä toimiva analogista savuketta (tupakkaa) imitoiva laite. Sähkötupakka saattaa näyttää oikealta tupakalta mutta todellisuudessa se on metallinen/muovinen putkilo jonka sisällä on erilaisia elektronisia komponentteja. Sähkötupakassa tupakanpuru korvataan nesteellä jota kuumentamalla laitteesta on mahdollista imeä savua muistuttavaa vesihöyryä. Sähkötupakki siis muistuttaa ulkoisesti ja käytöltään hyvin paljon oikeaa tupakkaa mutta siitä imetään höyryä, ei savua. Sähkötupakasta on nikotiinittomia ja nikotiinia sisältäviä versioita.

Omasta mielestäni elektronisen tupakan ”poltto” on todella samantuntuista kuin tavallisen tupakan. Sähkötupakasta imetään höyryä joka näyttää (koostumukseltaan ja määrältään) ja tuntuu kurkussa ja keuhkoissa jokseenkin samalta kuin oikea tupakansavu. Markkinoilla on myös tavallisen tupakan näköisiä sähkötupakka-malleja joissa on lisäksi päässä palamista imitoiva led-valo joten myös myös visuaalisesti ja tuntumaltaan sähkötupakka on tyydyttävä. Painoa ja pituutta on yleensä hieman enemmän kuin tavallisella tupakalla. Maku ei tietenkään ole aivan samanlainen mutta markkinoilla on myös tupakan makua imitoivia e-nesteitä jos sellaista haluat, hajua sähkötupakka ei tuota juuri ollenkaan. Itse olen käyttänyt sähkötupakkaa sisätiloissa kohta vuoden verran ilman minkäänlaisia haju- tai värjääntymishaittoja. Tupakasta vaihtoon totuttelu ottaa aikansa ja tuntemukset voivat olla hyvinkin henkilökohtaisia, onko sähkötupakka sinua varten selviää lopulta vasta kokeilemalla itse.

Sähkötupakka on myös turvallisempi käyttää kuin perinteinen tupakka sillä se ei huomattavasti kuumene ulkopuolelta joten tulipalon vaaraa ei ole. Sähkötupakan sisällä on osa joka kuumenee vain kun savuketta käytetään. Sähkötupakki sammuu välittömästi kun lopetat imemisen ja käynnistyy yleensä ilmanpaineen (imu) tai äänen vaikutuksesta.

Sähkötupakan käyttökustannukset voivat vaihdella suurestikin. Jos keskityt vain yhteen malliin ja hankit vain välttämättömät tarvikkeet niin hinta on varmasti tupakoimista edullisempi. Useimmat kuitenkin haluavat lopulta kokeilla muitakin laitteita ja eri makuja ja tässä kohtaa sähkötupakka saattaa muuttua kalliimmaksi vaihtoehdoksi. Hintaan vaikuttaa paljon tietenkin myös se, mistä sähkötupakkasi ostat. Ennen ostamista, muista katsoa nettikauppalista ja hyödynnä alennuskoodit.

Sähkötupakkaa on täysin laillista ”polttaa” paikoissa joissa tavallinen tupakointi on kielletty koska nämä eivät sisällä lainkaan tupakkaa. Koska useat sähkötupakka-mallit ovat hyvinkin realistisen näköisiä tupakan kopioita tulet hyvinkin pian joutumaan selittelemään harrastustasi ja itse suosittelisin että et käytä sähkötupakkaa sisätiloissa joissa on paljon ihmisiä, sähkötupakasta kuitenkin lähtee imettäessä näkyvää höyryä joka saattaa joitain häiritä tai vähintään hämmentää. Lain mukaan käyttö on kuitenkin sallittua periaatteessa missä vain.

Sähkötupakka on siis tupakka ilman tupakkaa – savuton vaihtoehto.

Sähkötupakan osat ja toiminta

Yleisimmät sähkötupakat koostuvat kolmesta osasta. Osat ovat (suusta poispäin lueteltuna) patruuna, lämmityselementti eli atomisoija ja pienen toimintaa ohjaavan mikrosirun sisältävä akku jonka päässä on yleensä vielä led-valo. Alla on kuva joka selventänee asiaa hieman.

Sähkötupakka osina

Led-valon tarkoitus on osoittaa koska atomisoija on aktiivinen ja valoa käytetään myös ilmoittamaan muista sähkötupakan toiminnoista (kuten ylikuumenemissuoja ja akun latauksen edistyminen). Akun tarkoitus lienee itsestään selvä eli siitä saadaan virtaa laitteeseen. Sähköä tarvitaan atomisoijan lämmittämiseen. Atomisoija höyrystää patruunasta siihen imeytyvää e-nestettä. Patruuna (aka Ampulli) toimii e-nesteen säiliönä ja patruunaan liitetyn suukappaleen kautta höyry imetään suuhun/keuhkoihin. Tässä koko sähkötupakan toiminta yksinkertaisuudessaan. Kaikkia osia voidaan käyttää uudelleen, tosin joissain harvoissa malleissa atomisoija ja patruuna on yhdistetty joten saat aina uuden atomisoijan kun vaihdat patruunan mutta tämä luonnollisesti nostaa käyttökustannuksia. On olemassa myös kokonaan ”kertakäyttöisiä” malleja ja muita yleisestä käytännöstä poikkeavia malleja mutta kaikissa perusperiaate on sama. Hyvä katsaus erilaisiin sähkötupakka atomisaattoreihin löytyy foorumiltamme.

Kaikissa varteenotettavissa aloituspakkauksissa (engl. Starter kit) tulee mukana vähintään kaksi ladattavaa akkua, yksi atomisoija, muutamia patruunoita ja laturi. Kaikki sähkötupakan osat ovat kuitenkin käytössä kuluvia laitteita joten on erittäin suositeltavaa että hankit runsaasti varaosia heti tai mieluummin todettuasi pitäväsi tuotteesta. Jos toteat että tulet käyttämään vain yhtä sähkötupakka-mallia, hyvä minimimäärä varaosia on 2kpl akkuja, 2kpl atomisoijia, ehkä myös varalaturi ja useita patruunoita.

Keskikokoisen, täyteen ladatun akun käyttöaika on noin 4 tuntia tai toisinsanoen 5-10 tavallista tupakkaa vastaava aika. Käyttöaika kuitenkin vaihtelee paljonkin akun koosta, latauskerroista ja käytön määrästä riippuen. Ajan kuluessa, useiden latauskertojen jälkeen akku heikkenee käyttökelvottomaksi kuten kaikkien muidenkin akuilla toimivien laitteiden. Mitään yleistä käyttöikää ei voi kuitenkaan sanoa.

Sähkötupakan kuumeneva osa eli atomisoija on yleensä heikoin lenkki, näille luvataan n. 15-30 päivää käyttöaikaa. Jotkin myyjät myöntävät myös tälle ajalle toimintatakuun. Käyttöaika voi kuitenkin vaihdella todella paljon käytön määrästä ja atomisoijan laadusta riippuen. Oikein käytettynä atomisoija kestää yleensä reilusti yli tämän ajan. Sähkötupakka on vielä varsin uusi keksintö eikä tekniikka ole vielä kovinkaan luotettavaa. Ehkä tulevaisuudessa myyjien liioittelevat lupaukset laitteiden kestosta ovat kuitenkin totta.

Paketista otettu ja valmiiksi täytetty isomman kokoluokan patruuna kestää yleensä n. 100 henkäystä joka vastaa vajaata kymmentä tavallista savuketta. Patruunan käyttöaika vaihtelee todella paljon sen täyttömäärän, atomisoijan tehon, akun varauksen ja vanun määrän mukaan joten tarkkoja aikoja ei pysty sanomaan. Tässäkään asiassa myyjien ylistyspuheita ei aina kannata uskoa, ne ovat harvoin todellisuutta vastaavia.

Loppuunkäytön jälkeen eli kun höyryä ei imettäessä enää synny, patruunan voi heittää pois ja ottaa tilalle uuden. Paljon suositeltavampi ja edullisempi vaihtoehto on täyttää patruuna uudelleen erikseen myytävällä e-nesteellä. Patruunan sisällä on hiukan tavallisen savukkeen filtteriä muistuttava pumpulimainen polyesterivanu (engl. polyfill) joka kostutetaan e-nesteellä ja tämän jälkeen se on jälleen käyttövalmis. On olemassa myös muita käyttötapoja ja näistä kaikista lisää tietoa käyttö-sivulla. Katso myös lista sähkötupakka-kaupoista.