e-Neste opas

e-Neste ja nikotiini

E-neste (engl. e-Liquid, e-Juice, smokejuice tms.) on liuos joka höyrystetään hengitettävään muotoon sähkötupakassa olevan atomisaattorin avulla. E-neste siis korvaa analogisessa savukkeessa olevan tupakan. E-nesteen pää-ainesosa on yleensä propyleeniglykoli (engl. Propylene glycol) jota käytetään yleisesti mm. elintarvikkeissa ja kosmetiikassa. Toinen vaihtoehtoinen pohjana käytettävä aine on Glyseroli (engl. Vegetable Glycerol). Näitä voidaan myös käyttää yhdessä halutussa suhteessa. Glyseroliin sekoitettu e-neste on yleensä30ml pullo Dekang sähkötupakan täyttönestettä hieman paksumpaa ja tuottaa enemmän höyryä kuin PG e-neste mutta maistuu joidenkin mielestä saippuamaiselta tai tunkkaiselta.

E-savukkeiden tapaan e-neste tuodaan pääosin Kiinasta jossa sen suurimmat valmistajat ovat Dekang ja Hangsen nimiset yritykset. Useat jälleenmyyjät myyvät tätä e-nestettä uudelleenpullotettuna sellaisenaan tai voivat muokata sitä eri makuaineilla ja näin luoda ”oman” e-nesteensä. On lähes mahdoton selvittää onko jollain toisella myyjällä samaa nestettä myynnissä eri pakkauksessa ellei myyjä itse lähdettään suostu paljastamaan. Markkinoilla on nykyään myös runsaasti länsimaisia merkkejä joiden ainesosat sekoitetaan itse ja useimmissa tapauksissa myös ainesosat hankitaan paikallisesti.

Sähkötupakan patruunoita (ampulli)E-neste myydään valmiiksi pakattuna mallikohtaiseen patruunaan tai sitä voi ostaa erikseen pullossa patruunan uudelleentäyttöä varten. Lähes kaikissa e-nesteissä on yksi ja sama makeahko perusmaku joka tulee siinä käytettävästä propyleeniglykolista tai glyserolista. Erilaisilla aromeilla makua saadaan kuitenkin muutettua. Suosituimpia ovat tupakan makua imitoivat nesteet joita on kaikilla myyjillä useampia eri vaihtoehtoja. Jotkin imitoivat jotain tiettyä tupakkamerkkiä, menthol-tupakkaa, sikareita, piipputupakkaa jne. Varoitan kuitenkin että vaikka myyjä kuinka väittää höyryn maistuvan oikealta tupakansavulta, parhaimmillaan päästään vain tupakanpurun hajua muistuttavaan makuun. Se onko tämä hyvä vai huono asia on sinun päätettävissäsi.

Suositut merkit ja makuvaihtoehdot

Nykyään erilaisia e-nestemakuja on tarjolla niin paljon että niiden laskeminen on täysin mahdotonta. Miltä kuulostaisi vaikka hedelmäsekoitus, cappuccino, lakritsi, mentoli, mansikka, cola, Jägermeister, minttusuklaa, musta tee, kirsikka, fenkoli, energiajuoma, nallekarkki, kookospähkinä tai vaniljajäätelö? Tässä vain muutamia suosituimmista ja erikoisimmista. Joidenkin nettikauppojen tarjoamat pienet näytepullot (engl. sample) ovat hyvä tapa löytää oma suosikki. E-nesteitä voi verrata keskenään ainakin syntyvän höyryn määrän, kurkkutuntuman, maun ja sen voimakkuuden, hinnan ja pakkaustavan perusteella. Oman suosikin löytäminen voi siis olla pitkä projekti. e-Savuke.com:n arvostelujen ja TOP10-listan avulla pääset varmasti hyvin alkuun.

Luotettavia ja hyväksi todettuja valmistajia ovat mm. amerikkalaiset Freedom Smoke USA, Pink Spot Vapors, Vermillion River ja Halo Purity. Uusin tuttavuus on Alien Visions jota ainakin maailmalla on jo ehditty kehumaan. Eurooppalaisista raaka-aineista valmistetuista mainittakoon ainakin ENjuice, Decadent Vapours ja XO-sarja. Näitä kaikkia voi ostaa ETA-alueen sisältä, maailmalla valmistajia on toki vielä paljon enemmän.

Riittoisan 30ml e-nestepullon hinta voi vaihdella alle 10 eurosta aina 25 euroon asti. Kuten itse laitteidenkaan kohdalla, korkea hinta ei aina tarkoita parempaa laatua. Yleensä muutama tippa e-nestettä riittää yhtä pitkään höyryttelyhetkeen kuin normaalin tupakan kanssa kuluisi. Keskikokoisen patruunan uudelleentäyttöön tarvitaan kymmenen – viisitoista tippaa (~0.5ml). Valmiiksi täytetyt patruunat myydään yleensä vähintään 5kpl pakkauksissa ja kappalehinta on noin 1€:n luokkaa, useimmiten vähän alle. Tästä voimme päätellä että valmispatruunoiden käyttäminen on suunilleen puolet kalliimpaa kuin uudelleentäyttö pullotetulla e-nesteellä.

Sähkötupakkaa saa myös nikotiinia sisältävänä versiona. Nikotiinin käyttäminen on oikeastaan ainut keino saada kurkunperällä realistinen tupakkamainen tunne (kurkkutuntuma) aikaiseksi. Nesteet luokitellaan yleensä vahvuusluokkiin vastaamaan tavallisen tupakan nikotiinimääriä. Vahvuusluokat menevät nikotiinittomasta (0mg) kevyeen (8mg) ja aina supervahvaan (54mg) asti. Milligrammamäärä kertoo nikotiinin määrän yhdessä millilitrassa e-nestettä. Nikotiinivahvuuden ilmoitustavan ja tuotteiden erilaisen toimintatavan takia tupakan nikotiinimääriä ei ole mahdolista suoraan vertailla e-nesteiden vahvuuksiin. Suosituin vahvuus on 18mg joka kaupoissa luokitellaan yleensä vahvuudeltaan korkeaksi (high). Kaikkein vahvimmat (>36mg/ml) e-nesteet on tarkoitettu käyttäjän itse laimennettavaksi eikä näitä tule höyrystää sellaisenaan.

Valitettavasti nikotiinia sisältäviä sähkötupakkatuotteita ei saa suomessa tällä hetkellä myydä. E-savukkeissa oleva nikotiini on nimittäin luokiteltu lääkeaineeksi. Ulkomailta tilaminen on sallittu vain ETA-alueelta mutta onneksemme laadukkaita verkkokauppoja on runsaasti mm. Englannissa, Saksassa ja Italiassa. Katso kaikki suosittelemamme sähkötupakan myyjät täältä.

e-Nesteiden ja nikotiinin käsittely

E-neste tulisi säilyttää valolta suojattuna, viileässä paikassa (15°C – 25°C) ja tiiviisti suljettuna. Jääkaappi saattaa olla liian viileä joten koita löytää jokin pimeä, viileänä pysyvä kaappi tai laatikko. Pidä kuitenkin huoli että lapset eivät pääse pulloihin käsiksi! E-neste on käyttökelpoista oikein säilytettynä 18 – 24 kuukautta. Useimmissa pulloissa on nykyään parasta ennen-päiväys.

Säilytä e-neste aina lasten ja lemmikkien ulottumattomissa. Nikotiini on hengenvaarallista väärin käytettynä. E-nesteessä on aineita jotka saattavat aiheuttaa myös allergisia reaktioita pienessä osassa ihmisiä. Lopeta tuotteen käyttö välittömästi jos tunnet epämielyttäviä sivuvaikutuksia kuten huimausta, kutinaa, kurkkukipua tai pahoinvointia.