Laitteet

Sähkötupakka kokoluokat ja mallit

Haluan ensin kertoa asian jonka tajusin hetken aikaa malleja tutkittuani. n. 90% kaikista sähkötupakeista tulee muutamalta Kiinalaiselta tehtaalta. Jälleenmyyjät lätkäisevät joskus näihin oman logonsa ja pakkausmateriaalin tai joskus myyjät sellaisenaan. Tämä on toisaalta hyvä asia ja toisaalta huono. Hyvänä puolena voidaan pitää että varaosia on helposti saatavilla useilta myyjiltä suosituimpiin malleihin ja ne ovat keskenään yhteensopivia. Myöskin hintakilpailu useiden jälleenmyyjien kesken tuntuisi olevan kovaa ja yleensä myyjät koittavat lisätä paketteihin jotain joka erottaisi ne muista. Huonoja puolia ovat että tuotteiden laadussa on vaikea kilpailla kun valmistaja on useimmiten sama ja mitään innovatiivisia uusia tekniikoita ei ole kehitetty vähään aikaan. E-savukkeiden tekninen laatu on onneksi koko ajan parantumassa. Huomattava seikka on myös se että myyjät useimmiten eivät laita sivulleen tarkkaa mallinimeä vaan pelkästään esimerkiksi kokoluokkaan viittaavan nimen tai muun hämmentävän, hyvin myyvän nimen. Tämä johtaa siihen että vaikka myyjillä on samoja tuotteita niin kokemattoman ostajan on todella vaikea tätä huomata, näin hintavertailukin hankaloittuu ja tämä lieneekin ainakin osasyy mallimerkintöjen pihtaamiselle.

Markkinoilla alkaa nykyään olla niin montaa eri mallista sähkötupakkaa että ilman kunnon tutkiskelua on mahdoton päätellä mikä itselle sopisi parhaiten. Kokoluokat pienimmästä isoimpaan ovat Micro, Supermini, Mini, Penstyle (aka Classic), e-sikari, ja e-piippu. Nykyään kokoluokkiin voinee lisätä myös hieman mini-malleja pitemmät ja huomattavasti paksummat eGo-tyyppiset sähkötupakat sekä kaikkein isoimmat laitteet eli modit. Melkein kaikki mallit ovat uudelleentäytettäviä ja ladattavia mutta on olemassa myös malleja jotka ovat kokonaan kertakäyttöisiä ja malleja joissa on kertakäyttöinen patruuna/atomisoija yhdistelmä. Kertakäyttöisellä tarkoitan muutaman tunnin – päivän käyttöä. Micro on jopa tavallista tupakkaa pienempi (50mm – 99mm), Supermini on lähes tavallisen tupakan kokoinen (100mm – 115mm), Mini on tästä hieman suurempi (116mm – 139mm), Penstyle/Classic on n. kuulakärkikynän kokoinen (140mm – 160mm). Vertailun vuoksi mainittakoon että tavallinen analoginen savuke on 89mm pitkä. eSikari ja ePiippu ovat kaikkein suurimmat mallit ja vastaavat suurinpiirtein perinteisiä tupakkaversioitaan. (lähde: http://www.vapeatron.com/e-cigarette-models/). Alla olevassa kuvassa on erilaisia e-savukkeita penstyle, mini ja supermini-luokista.

Erilaisia sähkötupakka-malleja

Oman sähkötupakan valinta

E-savukkeet voi laittaa paremmuusjärjestykseen useilla eri perusteilla. Ulkonäkö on ensimmäinen ilmiselvä valintaperuste ja tietenkin täysin makukysymys. Kokoluokka on tärkeä ostopäätökseen vaikuttava tekijä ja tästä on lisätietoa tällä sivulla. Akkukesto vaihtelee mallien välillä todella paljon ja tämä on hyvä ottaa huomioon jos haluat kuljettaa e-savuketta mukanasi eikä virtapistokkeita tai USB-portteja ole saatavilla. Tavallisen tupakan korvikkeena e-savuketta käyttävälle tuntuma joka syntyy suussa ja kurkussa höyryä sisäänvedettäessä on myös tärkeä. Tätä kutsun kurkkutuntumaksi (engl. Throat hit). Toinen tähän hieman liittyvä kriteeri on miten paljon ja kuinka lämmintä höyryä e-savuke tuottaa, tämä vaikuttaa visuaalisuuden lisäksi kurkkutuntuman kovuuteen. E-savukkeet myydään melkein aina ns. aloituspakkauksissa joissa varaosien ja lisälaitteiden määrä vaihtelee valmistajan mukaan, kannattaa siis katsoa että saa rahalleen vastinetta ja tarkistaa varaosien hinnat ennen laitteen ostoa.

Yllä luetellut suosituimmat mallit ovat yleisesti hyväksi todettuja. Tottakai mukaan mahtuu aina viallisia maanantaikappaleita tai tuotteita jotka eivät henkilön omia mieltymyksiä vastaa ja näistä syntyy satunnaisia negatiivisia mielipiteitä. Sanoisin kuitenkin että et voi mennä vikaan kun valitset yltä itsellesi sopivan kokoluokan ja budjettiisi sopivan mallin.

Yllä mainitun listan ulkopuolelta mainittakoon Joye eGo joka on kasvattanut tasaisesti suosiotaan ja onkin jo ylivoimaisesti suosituin malli järeiden modien ja peruslaitteiden välillä. eGo:n parhaimmillaan jopa 1000mAh akulla pärjää helposti kokonaisen päivän. Laitteen koossa joutuu tässä jo hieman antamaan periksi, eGoa ei pysty enää millään sekoittamaan oikeaan tupakkaa. Kokonsa puolesta sitä voisi verrata kookkaaseen sikariin. Lue tästä tietopaketit eGo:sta, nestetankillisesta eGo-T:stä ja eGo-C:stä jossa atomisaattorin voi korjata edullisesti kokonaan uuden hankkimisen sijaan.

Tämän hetken ehkä paras valinta aloittelijalle peruskokoisista laitteista on juuri ja juuri supermini luokkaan mahtuva Joye 510. Tästä e-savukkeesta on olemassa sekä automaattinen että manuaalinen, käynnistysnapilla varustettu versio. Automaattista, tupakan tavoin käytettävää mallia etsivälle suosittelen edelleen yllä mainittua DSE-901 e-savuketta mutta napilla varustettu manuaalinen Joye510 päihittää kaiken tässä kokoluokassa niin höyryn määrässä kuin kurkkutuntumassakin. Jos hieman kömpelöltä näyttävä napin painelu ei sinua haittaa, Joye510 on loistava valinta. Mallia myydään myös hieman kustomoituna eri nimen alla. Esimerkiksi Dura-C, Titan, ja Yeti ovat kaikki manuaalisia Joye510 e-savukkeita mutta niissä saattaa olla jälleenmyyjien logoja tai muuten hieman erilainen ulkoasu. Myöhemmin 510:stä kehitettiin versio jossa vanutäytteinen patruuna korvattiin tankkimallisella, täytteettömällä nestesäiliöllä. Useimpien mielestä tämä on parempi ratkaisu. Tutustu siis myös Joye 510-T (Tank) malliin.

Muista klassikkoja ovat mm. DSE-901 ja DSE-801 jotka olivat aikoinaan todella suosittuja peruslaitteita mutta nykyään ominaisuudet eivät enää riitä kilpailemaan uusien tuotteiden kanssa. Tutustumisen arvoisia ovat myös kotelomallinen Joye Stick ja kartomisaattorin eli yhdistetyn atomisaattorin ja nestesäiliö ensimmäisenä esitellyt KR808D-1.

Jos kuljetettavuus on ainut valintakriteeri sinulle niin tällöin valinta on joku micro-malleista (DSE-084, RN-4082, Joye306…), näiden käytettävyys on usein kuitenkin huomattavasti heikommalla tasolla kuin isommassa kokoluokassa joten en näitä listannut suosituimpien joukkoon. Jos taas haluat jotain persoonallisempaa niin valintasi on e-sikari (DSE-701, Joye301, RN-4062…) tai e-piippu (DSE-601, KR-608, Joye307…).

E-savuke aloituspakkauksen (sis. 2 akkua, atomisoija, patruunoita ja laturi) hinnat lähtevät yleensä 30 eurosta ylöspäin. Kalleimmat setit voivat maksaa yli 100€. Korkea hinta ei kuitenkaan aina tarkoita parempaa laatua ja liikkeellä onkin joitain myyjiä jotka käyttävät hyväkseen ostajien epätietoisuutta uudesta tuotteesta. Jos siis tarvitset apua laitteen valinnassa niin kysy vinkkejä foorumin puolelta.

Hieman pidempään aihetta harrastaneet suosivat nykyään ns. modeja joissa akkukesto on huomattavasti parempi kuin yllä mainituissa perusmalleissa ja parhaimmissa malleissa jännitettä pystyy itse säätämään. Tämä tarkoittaa siis sitä että voit itse päättää höyryn määrän ja kurkkutuntuman voimakkuuden. Kolme mielestäni parasta vaihtoehtoa ovat ProVari, LavaTube ja Smok VMax joissa kaikissa käyttäjä voi itse valita akusta tulevan jännitteen antaen mahdollisuuden kurkkutuntuman ja höyryn määrän säätöön. LavaTubesta on tarjolla myös pienempi, Mini LavaTube-versio ja kromattu Lambo-malli.. Jos taas haet jotain vielä kompaktimpaa niin valintasi on SD Keyring.

Lähes kaikki esittelemämme sähkötupakka-mallit voit tilata suosittelemistamme eurooppalaisista kaupoista.

Sähkötupakka hinta tietoa

Huono lähtökohta mallin valintaan on kysyä mikä sähkötupakka on halvin. Sähkötupakan hinta kertoo tiettyyn pisteeseen asti pitkälti tuotteen laadusta joten aivan halvimpia laitteita ei kannata hankkia. Toinen hyvä keino välttyä pettymykseltä on kiertää oikealta tupakalta näyttävät (ulkonäkö, koko) laitteet kaukaa. Hyvän perussetin kuten 510-T:n saa keskimäärin jo vajaalla neljälläkympillä. Aidosta, JoyeTechin valmistamasta versiosta voi toki joutua pulittamaan kovemman hinnan. Tästä hieman kookkaammalla akulla varustetun eGon saa reilulla viidelläkympillä ja laadukkaiden modien lähtöhinnat ovat samaa luokkaa. Kalleimmista modeista voi joutua pulittamaan yli kaksikinsataa euroa. Jos kärsivällisyytesi riittää tutkimaan vaihtoehtoja huolella ja olet vakuuttunut että tupakoinnin haluat lopettaa niin kalliimman modin hankkiminen ensimmäiseksi laitteeksi ei ole välttämättä huono idea. Esimerkiksi reilut 150€ maksava ProVari on laite joka kestää ns. isältä pojalle eikä ylläpitokulutkaan ole suuret. Alkupanostus kirpaisee mutta jatkossa selviät halvemmalla kun panostat laatuun.

Ensimmäisen kuukauden täyttönesteiden hinnaksi tulee alle 30€ (laskettuna 2ml/vrk kulutuksella) vaikka valitsisit jonkin laadukkaankin amerikkalaisen sekoituksen. Kiinassa valmistettuihin tyytymällä selviää toki hieman edullisemmin.

Mitään muuta kuin aloituspaketin ja täyttönesteet ei yleensä tarvita enkä suosittelekaan heti pistämään kaikkia säästöjä kiinni harrastukseen jos jostain syystä et tuotteesta pidäkkään. Varustusta ja uusia makuja on helppo täydentää myöhemmin sillä verkkokauppojen postikulut ovat yleensä todella edulliset. Esimerkiksi Englantilaisesta ECigWizard verkkokaupasta tilaukset tulevat suomeen parhaimillaan alle eurolla joten ei ole mitään syytä tilata kaikkea kerralla ”säästääkseen postikuluissa”.