Sähkötupakka rajoitukset

Missä sähkötupakkaa voi käyttää?

Laissa ei aseteta minkäänlaisia rajoitteita sähkötupakan kaltaisen laitteen käytölle mutta voiko sitä tosiaan käyttää ihan missä tahansa? Tupakointirajoituksien ei pitäisi koskea sähkötupakkaa mutta ainakin itselleni on tullut vastaan tilanteita joissa olen aloittanut höyryttelyn ja hetken päästä se on tultu kieltämään. Näin on käynyt mm. ravintolassa ja junassa.

Päätin siis tehdä kyselykierroksen paikkoihin joissa tupakanhimo saattaa iskeä mutta tupakointimahdollisuutta ei ole tai ainut vaihtoehto on käyttää tupakkakoppia tai muuta tupakoinnille varattua aluetta. Kysely lähetettiin n. kymmeneen eri julkisia palveluita tarjoavaan paikkaa ja viestin sisältö oli suurinpiirtein tämä:

Käytän (”poltan”) sähkötupakkaa ja haluaisin tietää onko teillä jotain sääntöjä tai rajoituksia jo olemassa tätä koskien? Tupakkalaki ei tietääkseni aseta mitään rajoituksia tuotteen käytölle. Haluaisin siis tietää voinko käyttää sähkötupakkaa X-paikassa?

Viestin lopussa oli vielä selitetty tarkemmin mikä sähkötupakka on, siltä varalta että tuotteesta ei oltu vielä kuultukaan. Vastauksia tuli mutta ei läheskään joka paikasta. Tässä satoa:

Finnair
Sähkötupakan käyttö Finnairin koneissa on kielletty. Tuote on erehdyttävästi oikean savukkeen oloinen ja aiheuttaa muissa matkustajissa tunteen, että joku polttaa.Osa malleista on sellaisia, että niistä myös lähtee selvästi nikotiinin haju. Tämä on omiaan häiritsemään vieressä istuvaa matkustajaa.Finnair seuraa kiellossa muita IATA-lentoyhtiöitä, jotka kategorisesti ovat kieltäneet sähkötupakan käytön koneessa. Lennoillamme voi hyvin käyttää nikotiinipurukumia tai -laastaria.Tietojemme mukaan Easyjet myy sähkötupakkaa koneissaan ja ainoana yhtiönä sallii sen käytön. Japanin markkinoille taas on tullut uusi holkkimainen nikotiini-inhalaattori, joka ei ole tupakan näköinen eikä siitä nouse vesihöyryä. Tähän tuotteeseen Finnair ei ole vielä ottanut kantaa. Pyrimme ensin tutustumaan ko. uutuustuotteeseen. Tiedossa on, että Japan Airlines (JAL) sallii tämän tuotteen, All Nippon Airways (ANA) ei.
Valtion Rautatie (VR)
Paras tapa käyttää sähkötupakkaa on tehdä se junan tupakointivaunussa, sillä kyse on savukkeesta ja sen polttaminen/käyttäminen rajoitetaan VR:llä junien tupakointitiloihin.Kyseessä on tuote/laite joka ei ole myynnissä Suomessa emme voi ottaa riskiä sen turvallisuudesta tai muista haittatekijöistä kanssamatkustajille.Myyntiluvan hakemisen yhteydessä on osoitettava valmisteen teho, turvallisuus ja laatu käyttötarkoituksessaan. Valmisteen turvallisuus ei tarkoittane pelkästään turvallisuutta käyttäjän suhteen, vaan myös ”savun” vaikutuspiirissä olevien muiden ihmisten suhteen. Myyntiluvan saaminen vahvistaisi valmisteen todellisen lääkeominaisuuden ja turvallisuuden.
Hesburger
Hesburger kannustaa henkilökuntaansa savuttomuuteen joten vaikka sähkötupakka ei varsinaisesti edes ole tupakkatuote on toivottavaa ettei sitä Hesburgerin tiloissa käytetä. Tuote on myös niin harvinainen vielä että se saattaa aiheuttaa kuitenkin mielleyhtymiä tupakka tuotteisiin ja sitä kautta mahdollisiin välikohtauksiin ravintoloissa.
Air Finland
Sähkötupakan käyttö ei lennon aikana ole sallittua.
SK-Ravintolat
Asianne on varsin mielenkiintoinen ja tulee ensimmäistä kertaa minun ”pöydälleni”.En siis tunne kyseistä tuotetta, mutta kertoessanne sähkötupakan saattavan näyttää erehdyttävästi oikeaa tupakkaa höyrystä johtuen katson ettei tuotetta voida käyttää ravintola olosuhteissa. Ravintoloissamme on pääsääntöisesti erittäin hämärää ja paljon asiakkaita samassa tilassa, joten pelkäänpä pahoin jotta sähkötupakan käyttäjälle tulisi suotta liian usein selitettävää, sekä henkilökunnallemme, että muille asiakkaille. Muut asiakkaat saattaisivat alkaa tupakoimaan oikeita savukkeita, koska luulisivat sen olevan oikein, koska teidän käyttämä korvike näyttäisi erehdyttävästi savukkeelta.Tähän on vielä lisättävä, jotta erehtymiset ovat jopa oletettavia paikassa, jossa asiakkaat ovat pikku maistissaan, jolloin harkinta kyky saattaa pettää varsinkin helposti. Henkilökuntamme valvoo tupakkalain noudattamista herkeämättä, joten pelkäänpä teidän useimmiten löytävän itsenne ulkoa selittämässä oikeaa tilannettanne, jolloin kokisitte palvelun huonona ja syystäkin, mutta tuolloin henkilökuntaamme ei voisi syyttää, joten tilanne olisi varsin ikävä puolin ja toisin, jonka vuoksi pyrimme välttämään jo ennakolta kaikkia mahdollisia konflikti tilanteita.
Rosso
Suosittelen teitä käyttäytymään Rosso- ravintoloissa sähkötupakan kanssa samalla tavalla kuten oikeankin tupakan kanssa eli polttamaan sitä ainoastaan tupakointitilassa tai ulkona. Perusteluna tähän on se että sähkötupakan ollessa vielä laajalle yleisölle tuntematon tuote saattaa se aiheuttaa ihmetystä muissa asiakkaissa. Perheravintolana haluamme näyttää myös lapsiasiakkaillemme ”savutonta” esimerkkiä.

Osa kyselyyn vastanneista kielsi sähkötupakan käytön tiloissaan mutta ei halunnut vastaustaan julkaistavan nettisivulla. Yhdeltäkään vastaajalta eri siis tullut myönteistä vastausta. En voi sanoa että olisin yllättynyt mutta vähän pettynyt kuitenkin.

Hyvä uutinen on että useat ravintolat ja baarit ympäri suomen ottavat mielellään vastaan höyryttelijät. Katso tästä ajantasainen lista sähkötupakoinnin sallivista ravintoloista.