Tulokset 1 - 2 / 2

Aihe: The BB (Black Beauty)

 1. #1

  The BB (Black Beauty)

  The BB (Black Beauty)

  Valmistaja: AltSmoke
  Kotisivu: http://www.altsmoke.com/
  Ostopaikka: http://www.ivapour-elixir.co.uk/
  Hinta ostohetkellä: 74€ (+akut, laturi, atomisoijat, adapterit)
  Malli: Joye510 kierteillä (lisätarvikkeena 801 ja 901 adapterit)
  Kokonaispituus / halkaisija: 137mm / 22mm
  Paino: 78g
  Kytkimen tyyppi: Manuaali
  Max. imaisu / Jäähtymisaika: Rajoittamaton
  Akkujen kapasiteetti: ~700mAh (1x 14500 3.7V ) tai ~400mAh (2x CR2 6V)
  Pakkauksen sisältö: The BB
  Takuu: 6kk

  Olen reilun puolen vuoden aikana kokeillut lähemmäs kymmentä erilaista e-savuketta. Kaikissa on omat hyvät ja huonot puolensa mutta yksi vika löytyy jokaisesta e-savukkeesta. Ainakaan minun käytössäni akut nimittäin eivät kestä parhaimmillaankaan koko päivää. Akkuja pitää siis aina olla mukana useampia ja kotona täytyy vähän väliä käydä laturilla. USB-johdot tuovat tähän helpotusta mutta sitten olet taas sidottu virtalähteeseen. Miten asia siis ratkaistaan? Etsitään mahdollisimmän hyvällä koko/kapasiteetti suhteella varustettu akku, rakennetaan sille kotelo ja liitetään tämä e-savukkeen atomisoijaan!

  Black Beauty (BB) on niin sanottu modi eli siinä on parannettu jotain jo olemassa olevaa, tässä tapauksessa e-savukkeen akkua. E-savukkeen akusta ei BB:ssä ole itseasiassa jäljellä mitään muuta kuin kierteet johon atomisoija liitetään. Arvostelu on e-Savuke arvosteluiden alla vaikkei se tänne siis kai varsinaisesti kuuluisi.

  BB toimitetaan ilman minkäänlaista myyntipakkausta tai käyttöohjetta ja peruspaketti sisältää vain itse laitteen joka toimitettiin hyvin pehmustettuna. Yli 70€:n (£67.95) hintalappu kuulostaa varmasti isolta ja tarjolla on halvemmalla lähes vastaavanlaisia modeja mutta itse päädyin tähän malliin lukemieni kokemusten ja ulkonäön perusteella. Myös kohtuullisen hyvä saatavuus tunnetulta eurooppalaiselta myyjältä ei ainakaan vähentänyt ostohaluja. Laitteen lisäksi tarvitset atomisoijia, akkuja, laturin ja mahdollisesti atomisoija-adaptereita, tällaiselle setille tulee hintaa n. 50€ laitteen hinnan päälle. Laite siis toimii jo olemassa olevien e-savukkeiden vakio-atomisoijilla sekä ladattavilla akuilla tai kertakäyttöisillä paristoilla. Jos laitteesta kiinnostuit niin varaudu kuitenkin pitkäänkin odotteluaikaa sillä modit eivät ainakaan vielä ole kiinalaista liukuhihnatavaraa (tai itseasiassa sieltäkin näitä alkaa pikkuhiljaa ilmestyä). BB on ainakin alunperin yksityisen henkilön USA:ssa suunnittelema ja valmistama.

  Laite koostuu kahdesta yhteen ruuvattavasta putkimaisesta osasta joiden sisälle akku asetetaan. Kierteet ruuvautuvat yhteen jouhevasti, joskus oikeaa aloituskohtaa saa hetken tosin etsiä. Nappi on huomattavasti isompi kuin perinteisissä manuaaliakuissa ja siitä lähtee painettaessa varsin äänekäs naksahdus. Ison koon ja rungosta kohotetun muotoilun ansiosta nappia on miellyttävä käyttää mutta se ei ole taskuystävällinen eli tiukassa taskussa tahatonta painelua tapahtuu varmasti. Tämän voi ratkaista poistamalla laitteesta akun tai atomisoijan kuljetuksen ajaksi tai hankkimalla kuljetusta varten kovakantisen kotelon. Laitteen isoveljessä eli Silver Bulletissa on profiililtaan huomattavasti matalampi, syvennyksessä oleva nappi jota pystyy aika huoletta pitämään taskussakin ilman että se tahattomasti aktivoituu. Mielestäni nappien pitäisi olla juuri toisin päin eli mukana helpommin kulkevassa BB:ssä "turvallinen" nappi ja isossa "kotimodissa" helppokäyttöinen nappi. Toinen pienenpieni ongelma jämäkän napin kanssa syntyy kun napista päästää imaisun jälkeen irti. Jos ote ei ole tarpeeksi tukeva niin suukappale saattaa kolahtaa kevyesti hampaaseen. Ei kivuliaasti mutta ärsyttävä ominaisuus tämä on. Muuten kytkin toimi moitteetta eikä ole kertaakaan jättänyt painallusta huomioimatta tai jäänyt jumiin. Olisi myös hyvä jos mukana tulisi edes jokin kuljetukseen soveltuva pussukka tai kotelo sillä ainakin minä pelkään maalipinnan vaurioituvan ilman suojaamista. Mitään ylikuumenemiselta suojaavaa rajoitinta ei ole joten tästä huolehtiminen jää käyttäjän harteille. Runko on ilmeisesti valmistettu alumiinista ja se on jauhemaalattu mustaksi. Pinnan viimeistely on jotain mattamustan ja kiiltävän väliltä. Mitään muuta valittamista en rakenteesta löydä kuin sen että akut mahtuvat runkoon varsin väljästi eli laite voisi olla aavistuksen kapeampi jos putkeen ei jäisi yhtään hukkatilaa. Voi tosin olla että akuista on paksumpia versioita kuin omistamani joita varten tämä ylimääräinen tila on ja akut kuitenkin pysyvät kolisematta paikoillaan kun putki on suljettu. Valmistajan logoa tai muutakaan yksityiskohtia laitteessa ei ole. Vakiona BB:hen voi liittää Joye510 atomisoijan mutta adaptereilla myös DSE-901 ja DSE-801 atomisoijat käyvät. Atomisoijaliitin on täysin sinetöity eli e-nestettä ei voi päästä vuotamaan laitteen sisälle.

  Hankin lähes samanaikaisesti myös laitteen isomman, alkuperäisen version eli Silver Bulletin. Ajatuksena oli että pienempää BB:tä voisi tarvittaessa kuljettaa mukanakin ja isompi Silver Bullet olisi pelkästään kotikäyttöön ja näin olen laitteita tähän mennessä käyttänytkin. Silver Bulletin koko arvostelu tulossa myöhemmin. Pienempi BB on ainakin minun käteeni varsin mukavan kokoinen. Minusta mukavin tapa käyttää laitetta on nyrkkiote ja peukalolla napin painelu mutta laitetta voi pidellä myös ison sikarin tapaan, tupakan tavoin pideltäväksi se on kuitenkin liian iso ja painava. Vaikka laite on paksumpi kuin mikään perinteinen e-savukkeen akku ja pidempi kuin useimmat niin nyrkki-otteella lähes koko laite on mahdollista piilottaa atomisoijaa lukuunottamatta. Adapteri ja 801-atomisoija toki lisää pituutta hieman mutta BB on tälläkin optiolla yllättävän pienikokoinen.

  BB:tä on mahdollista käyttää kahdella eri jännitteellä. Yhdellä 14500 akulla laite toimii e-savukkeille perinteisellä 3.7V jännitteellä. Kahdella CR2 (aka TR15270) akulla BB:stä saa ulos 6V jännitteen mutta valmistaja tai myyjät eivät tätä vaihtoehtoa suosittele koska kyseisissä akuissa ei ole suojauspiiriä joka estäisi ylilatautumisen tai liian tyhjäksi purkautumisen. Näin käydessä akkujen kapasiteetti saattaa heikentyä, akut saattavat toimia epävakaasti ja ylikuumetessaan jopa räjähtää (kyllä, näin on modien käyttäjille myös käynyt!). Jos tästä huolimatta päätät akkuja käyttää niin varmista että laturissa on ylilataus-suoja ja lataat akut aina jo ennen kuin ne tyhjenevät kokonaan. Eli käytännössä kun huomaat että höyryn määrä alkaa heiketä. Valmistajan mukaan laitteessa on napin kohdalla purkautumisaukko jonka pitäisi päästää kaasut ulos akun hajotessa ilman varsinaista räjähdystä.

  700mAh 3.7V:n 14500-akulla BB tekee juuri sen mitä siltä odotinkin, ainakin osittain. Tarkkoja imaisumääriä en viitsi yrittää laskea mutta yhdellä latauksella pystyin höyryttelemään lähes koko päivän hieman käytön määrästä riippuen. Normaaleja Joye510 akkuja minulla menee päivässä n. 5 kappaletta joten ero on huomattava. Satunnaisemmin höyryttelevällä yksi lataus saattaa kestää koko päivänkin tai jopa kaksi. Höyryn määrä ja kurkkutuntuma 3.7V:lla on kuitenkin pettymys. Kurkkutuntuma BB:n vakioatomisoijalla eli 510:llä on aavistuksen heikompi ja höyryntuotto on hieman heikompaa kuin mallian vakioakulla. Jos haluan saman tuloksen kuin perusakulla, joudun ensin lämmittelemään atomisoijaa ja sitten ottamaan erittäin pitkän imaisun. Adaptereiden kanssa käytettävillä DSE-901 ja DSE-801 yhteensopivilla atomisoijilla vaikutus on myös selkeä ja varsinkin normaalisti jo tehottomalla DSE:n kynämallin atomisoijalla laitteesta ei tunnu saavan mitään irti. Yleismittari näyttää BB:n ja 510 akun jännitteeksi lähes samaa lukemaa joten en osaa sanoa mistä ero suorituksessa johtuu. 14500 akku antaa juuri ladattuna ulos 4.25V ja akun tyhjetessä jännite tippuu aina 3V:n paikkeille mutta jo 3.5V:n alle mentäessä höyryntuotto on olematonta. Missään nimessä käyttökelvoton laite ei 3.7V:lla ole mutta odotin vähintään samaa suoritusta kuin vakioakuilla.

  Kahdella 400mAh 3.0V CR2-akulla BB on kuin aivan eri laite. 6V:lla saan huomattavasti paremman kurkkutuntuman, enemmän makua, lämpimämpää ja runsaammin höyryä puolet lyhyemmällä imaisulla kuin 3.7V:lla. Lähellekään näin voimakasta kurkkutuntumaa ja näin runsaita höyrymääriä en ole saanut millään kokeilemillani e-savukkeilla. Tulos parani huomattavasti 3.7V:n verrattuna kaikilla kokeilemillani e-nesteillä. Haluan vielä korostaa että nämä tulokset saan puolet normaalia lyhyemmillä henkosilla (2-3sek.). Kurkkutuntuma on useimmiten liiankin voimakas normaalisti käyttämilläni e-nesteillä, ei ole varmaankaan huono idea laimentaa nykyistä nikotiinivahvuutta tai ostaa valmiiksi miedompaa tavaraa 6V varten. CR2 akuilla voi höyrytellä noin kahden Joye510 perusakun verran eli kohtuullisella käytöllä selviää kahdella akkusetillä koko päivästä. Itse sain höyryteltyä viitisen tuntia yhdellä latauksella. Kahden akun yhtäaikainen uudelleenlataus kestää n. 3 tuntia. Täyteen ladattuna kahdesta CR2 akusta saa ulos 6.5V jännitteen, höyryntuotto loppuu kun jännite tippuu alle 5V:n. Kannattaa kuitenkin jo ennen tätä ladata akut eikä odotella että höyryntuotto loppuu kokonaan.

  6V:lla höyryttelyyn paras atomisoija on mielestäni kynämallin atomisoija, itse suosittelen BestEcigin BE112-atomisoijaa mutta myös perinteinen DSE-801, Joye302 tai mikä tahansa muu yhteensopiva atomisoija toimii BB:ssä. DSE:stä en pidä sen vuotamisen takia mutta suorituksessa muuten ei 6V:lla ole juuri eroa. Adaptereiden käyttö tuntui korostavan atomisoijien vuotoa niinkin paljon että DSE:n malleilla tästä tulee häiritsevä ongelma. Kokeilin itseasiassa kaikkia omistamiani "eri merkkisiä" 510, 901 ja 801 yhteensopivia atomisoijia ja kaikki toimivat BB:n kanssa (801 ja 901 siis adapterilla). KR808D-1 patomisoija on mahdollista liittää esim. Heaven Giftsin myymän 901-adapterin kanssa mutta iVapourin myymässä adapterissa ei ole ilmanottoreikiä patomisoijaa varten joten sen käyttö ei onnistu. Kynämallin atomisoija tuntuu kestävän parhaiten 6V:n rasituksen eikä tuhoa makuja kuten Joye510 ja DSE-901. Kuten jo mainitsin, myös molemmat pienemmistä atomisoijista tuottavat 6V:lla huomattavasti enemmän höyryä ja voimakkaamman kurkkutuntuman kuin 3.7V vakioakuilla mutta maku taas toisaalta tuntuu heikentyvän. Höyryn määrässä ja kurkkutuntumassa en huomannut merkittävää eroa 6V:lla näiden kolmen atomisoijatyypin välillä. Atomisoijien läpi imeminen on yhtä helppoa tai jopa helpompaa kuin näiden vakio-akkuihin liitettynä

  6V:n eduilla on kuitenkin hintansa. Ensinnäkin atomisoijan kostuttamisessa pitää olla todella tarkkana. Jos atomisoija pääsee kuivahtamaan ja erehdyt ottamaan henkoset niin tuloksena on kurkkua polttava, mauton pöllähdys. Nestettä siis kuluu enemmän kuin 3.7V:lla ja sitä pitää myös lisätä useammin. Toinen ongelma ovat atomisoijat jotka on alunperin suunniteltu käytettäväksi alemmalla jännitteellä. Perinteisillä 3.7V akuilla en ole normaalissa käytössä onnistunut tuhoamaan vielä yhtään atomisoijaa mutta 6V:lla atomisoijia on hajonnut n. yksi kahdessa viikossa tahtia. Varmin tapa tuhota atomisoija tuntuu olevan että heti useiden henkosien jälkeen, kuumaan atomisoijaan lisää nestettä suoratiputtamalla. Suosittelenkin siis aina odottamaan että atomisoija jäähtyy ennen nesteen lisäämistä.

  Kuukauden käytön jälkeen en ole huomannut laitteessa mitään varsinaisia vikoja tehottoman 3.7V höyryttelyn lisäksi, nappi toimii kuin uusi ja pinta on pysynyt naarmuttomana. Muunneltavuus on huippuluokkaa sillä laitteeseen voi kytkeä käytännössä kaikki omistamani atomisoijat adaptereiden kanssa, kolmas eli 5V optio vaatisi ylimääräisen katkaisijan ja resistorin joten se lienee liikaa vaadittu vaikka tällaisenkin modin olen nähnyt. Hieno ominaisuus on laitteen tasainen pohja joka mahdollistaa hands-free suoratiputuksen sillä laite seisoo pöydällä ilman ylimääräistä tukea. Kaikkein parasta BB:ssä ja syy minkä takia laitteen alunperin hankinkin on pitkä käyttöaika latausten välillä. 14500 akulla käyttöaika on huomattavasti parempi kuin perinteisillä akuilla ja CR2-akuillakin käyttöaika on vähintään hyvä. 6V höyryttelyä suosittelen kaikkien ainakin kokeilevan, minullekin se on tosin välillä vähän liiankin tehokasta.

  Pisteytystapaa muutin hieman akkumodeille. Modien suorituskykyyn vaikuttaa paljon se, minkä kokoiset akut laitteeseen sopivat ja mitä atomisoijaa se käyttää. Samoja akkuja käyttävien modien suorituksessa tuskin on hirveästi eroa. Lopullinen arvosana muodostuu suurimmaksi osaksi siis laitteen käytettävyydestä, muunneltavuudesta, ulkonäöstä ja hinta/laatu-suhteesta. Muunneltavuus tarkoittaa siis lähinnä eri akkuyhdistelmien, jännitevaihtoehtojen ja atomisoijavaihtoehtojen määrää. Suorituskyky tarkoittaa imua, kurkkutuntumaa ja höyryn määrää verrattuna muihin samaa akkua käyttäviin modeihin. Loppupisteet eivät ole verrattavissa perinteisiin e-savukkeisiin. Perusmalleihin verrattaessa BB menisi heittämällä yli skaalan.

  Muunneltavuus: 9 / 10
  Suorituskyky: 8 / 10
  Kytkin: 8 / 10
  Ulkonäkö: 9 / 10
  Hinta/laatu: 7 / 10

  Kokonaisarvosana: 8 / 10   
   
 2. #2

  Vs: The BB (Black Beauty)

  Luin juuri että valmistaja aikoo poistaa tulevista BB-eristä CR2-akkujen käyttömahdollisuuden. Syynä CR2-akuista puuttuva suojauspiiri joka estäisi ylilatauksen tai -tyhjenemisen. Piirin puuttuminen saattaa pahimmillaan aiheuttaa akkujen räjähdyksen joka on erityisen vaarallista kun käytettävä laite on lähellä kasvoja.

  Jos harkitset 6V modin hankkimista niin tämä ei siis ole enää vaihtoehto ja pelkästään 3.7V akkuja käyttävissä modeissa on mielenkiintoisempiakin vaihtoehtoja tarjolla.

   
   
Keskustelu Sähkötupakka arvostelut (eS)

Kirjoitusoikeudet

 • Sinä et voi kirjoittaa uusia viestejä
 • Sinä et voi kirjoittaa vastauksia
 • Sinä et voi muokata liitteitäsi
 • Sinä et voi muokata viestejäsi
 •