Identiteettivarkauksiin liittyviä rikosnimikkeitä sosiaalisessa mediassa
Kunnianloukkaus ei tule yleensä kyseeseen suoraan identiteettivarkauksissa, ellei sitten kyseessä ole esimerkiksi roisi seuranhakuilmoitus loukatun tiedoilla. Suurin osa identiteettivarkauksista sosiaalisessa mediassa tehdään kuitenkin yleensä kiusaamistarkoituksessa ja siihen liittyy erilainen asiaton kommentointi tuolla tekaistulla tai kaapatulla profiililla. Tämä kommentointi taas täyttää yleensä kunnianloukkauksen tunnusmerkistön ja asianomistajana voi olla se kelle loukattu teksti on kirjoitettu, mutta myös se kenen nimissä loukkaus on valheellisesti kirjoitettu.
Yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen ei tule kyseeseen luomalla valeprofiili johonkin netin palveluun. Jos toisesta kuitenkin kertoo profiilissa jotain arkaluontoista tietoa, kuten seksuaalinen suuntautuminen, sairaudet jne, voi kyseeseen tulla puheena oleva rikos. Tämä rikos voi täyttyä myös jos profiilissa käyttää esimerkiksi loukatun alastonkuvaa. Samalla teolla syyllistyy yleensä myös kunnianloukkaukseen.
Laiton uhkaus voi tulla kyseeseen, jos valeprofiililla uhkaillaan. Näissä tapauksissa asianomistajana on vain uhattu, mutta kyseeseen voi tulla kunnianloukkaus sen osalta jonka nimissä esiinnytään.
Petos on yleisin nimike kun puhutaan nettipetoksiin liittyvistä rikosnimikkeistä. Profiili luodaan taloudellisen hyödyn tavoittelemiseksi. Yleensä nettipetokset eivät tapahdu varsinaisesti sosiaalisessa mediassa, vaan erilaisilla kaupankäyntisivuilla.
Luvaton käyttö voi tulla kyseeseen, jos käyttää luvatta toiselle kuuluvaa käyttäjätiliä.
Tietomurto täyttyy jos murtautuu tai muuten kirjautuu luvatta toisen profiiliin. Tietomurto väistyy kuitenkin rikosnimikkeenä, jos samalla teolla täyttyy jokin muu rikos ja sen rangaistusmaksimi on vähintään vuosi vankeutta.
Viestintäsalaisuuden loukkaus tulee kyseeseen aina kun joku käyttää luvatta sinun profiiliasi, jossa on mahdollista viestiä yksityisesti. Tämä koskee myös erilaisia pelitilejä, sähköposteja ja muita vastaavia palveluja. Oleellista ei ole se onko viestejä luettu, vaan onko tekijällä ollut mahdollisuus lukea palvelussa olevia viestejä.
Mitä tehdä jos joku esiintyy sinuna netissä
Paras vaihtoehto päästä eroon kiusaajasta, joka esiintyy sinuna, on olla yhteydessä ylläpitoon ja pyytää poistamaan profiili.
Poliisilla ei tätä mahdollisuutta yleensä ole, ellei kyse ole suomalaisesta palvelusta. Silloin asiasta tulee tehdä rikosilmoitus ja asiaa tutkiva poliisi hoitaa mahdolliset pyynnöt käräjäoikeudelle. Nettipoliisilla ei ole erityisiä oikeuksia poistaa materiaalia palveluista.
Halutessasi voit tehdä rikosilmoituksen poliisin nettisivujen kautta sähköisesti tai käymällä poliisilaitoksella.
Lisätietoja erilaisiin yksityisyydensuoja-asioihin saa tietosuojavaltuutetun sivuilta
Tietosuojavaltuutetun toimisto - Tietosuojavaltuutetun toimisto