Sivu 1 / 3 123 ViimeinenViimeinen
Tulokset 1 - 20 / 58

Aihe: Nikotiiniarvot verrattuna analogiseen tupakkaan?

 1. #1
  Höyryttelijä

  Liittynyt
  09/2010
  Viestit
  55

  Nikotiiniarvot verrattuna analogiseen tupakkaan?

  Moro!

  Tuli vaan tällänen mieleen noiden lehtien uutisointien jälkeen. Eli kuinka paljon ekääryleestä saa nikotiinia oikeaan tupakkaan verattuna? Ite mitä laskeskelin ja jos tupakka-askin arvot pitävät paikkansa, niin yhdestä tupakasta saa sen 0,8mg ja sähkötupakasta 18mg/ml (18mg/20 * 3 = 2,7mg). Laskut siis yhden sauhuttelukerran arvoja.

  Eli siis näiden läskujen mukaan
  normi rööki 0,8mg
  ja e savukkeesta 2,7mg

  eli reilu 3 kertainen annos nikotiiniä 18mg liuoksella verrattuna punaiseen röökiin? Voiko olla mahdollista, valaiskaa jos tiedätte enemmän. Kuulostaa nimittäin aika hurjalta :/

   
   
 2. #2
  Höyrykonkari

  Liittynyt
  04/2010
  Viestit
  305

  Vs: Nikotiiniarvot verrattuna analogiseen tupakkaan?

  Joo niin kuulostaa. Kahdessa eri tutkimuksessa on todettu toisessa niistä ettei nikotiinia tule lähes ollenkaan ja toisessa, että nikotiinia tulee 1/10 yhden tupakan nikotiinimäärästä kun höyrystellään 5 min.

  Nikotiini imeytyy näissä eri tavoin. Nuo sinun laskemasi arvot ovat enemmänkin fimean propagandaa


  Mitä ihmeen kaavaa oikein käytit tuohon laskemiseen?

   
   
 3. #3

  Vs: Nikotiiniarvot verrattuna analogiseen tupakkaan?

  Mjoo, en itsekään ihan ymmärrä, mistä tulee tämä 18mg / 20 * 3 Oletan että * 3 on kolme tippaa, mutta tuo että yksi tippa olisi 0,05ml taitaa perustua arvioon. Itse asiassa epäilen että tippa on isompi määrä ja toi kokonaisnikotiinimäärä kolmella tipalla eli "yhdellä sähköröökillä" on jonkin verran isompi.

  Laskuhan on lähtökohtaisesti väärin vain siinä, että tupakassa on oikeasti 9-10mg nikotiinia per tupakka ja nuo alle 1mg arvot ovat sitä mikä imeytyy. (Edit: Korjaus, välittyy... ) Epävirallinen lähde löytyy esim. http://www.ehow.com/about_5370963_mu...cigarette.html pikaisella googletuksella, mutta varmasti myös virallisempi lähde on saatavilla jos vähän aikaa etsii. Eli täytyy verrata joko tohon 9-10mg määrään e-savukkeen yhden höyryttelykerran nikotiinimäärää tai sitten verrata molemmista välittyvää määrää, eli sitä mikä on tupakka-askien kyljessä. Ainoa ongelma on, että e-savukkeiden välittymistehosta ei ole varmaa tietoa

  En ole tarkkoja laskelmia itse tehnyt, mutta karkeasti olen arvioinut ja puoliksi kyllä olettanutkin, että 18mg:n kertahöyryttelyyn tarvittavan nesteen määrä vastaa jotakuinkin yhtä punaista savuketta (mitattuna henkäyksinä siis). Jos jollakin on tarkempaa laskelmaa / dataa, niin korjatkaa toki.

   
   
 4. #4
  Höyryttelijä

  Liittynyt
  09/2010
  Viestit
  55

  Vs: Nikotiiniarvot verrattuna analogiseen tupakkaan?

  Nojoo, siis tuo kaavahan meinasi tosiaan sitä, että milli olisi 20 tippaa (en tiedä, 20 tai 10, siltä väliltä) ja *3 on yksi erööki, eli kolme tippaa.

  Jos yhdessä tupakassa on nikotiiniä toi 9mg ja lasketaan niin, että 1ml olisi 10 tippaa niin
  normaalissa tupakassa 9mg
  ja esavusissa 5,4mg
  18mg / 10(=1ml) * 3(tippoja) = 5,4mg

  Nyt luvut näyttävät jo huomattavasti paremmilta

   
   
 5. #5

  Vs: Nikotiiniarvot verrattuna analogiseen tupakkaan?

  Jooh, ainakin oikeampaan suuntaan Itte asiassa jos tuosta laskee suoraan:

  askillinen röökiä on 9mg x 20 = 180mg, mikä on suoraan vastaava määrä kuin 10ml 18mg nestettä. Mulla tommonen pullo kestää noin viikon tai vähän alle.

  Tuntuu kyllä melko rajulta erolta tuokin. Tältä pohjalta etiskelin vähän niitä virallisempia lähteitä tuohon normitupakan nikotiinimäärään niin lähes kaikki vähänkään vakavemman oloiset raportit ja sivustot puhuu "nicotine yieldistä" mikä on sitten se joku 1.jotain mg. Ihan niinku joku ois käskeny välttää sitä todellisen määrän sanomista Joka tapauksessa näyttäis nyt siltä että Fimea saa tunkea nikotiinipiikkinsä perseeseen.

   
   
 6. #6

  Vs: Nikotiiniarvot verrattuna analogiseen tupakkaan?

  aika hakoteillä ootte tos normi tupakan nikotiini määräs.sisko oli tutkimas aikoinaan tota asiaa kyselin siltä ja vastaus olit että tupakasta riippuen 0.1-1.2 mg per savuke,eli kevyt savukkeesta punasiin ja tää testi oli 2000 luvun alussa.kyllä toi 18mg neste on aika vahvaa höyrytellä.ite alotin 24mg ja nyt 6mg.ja kokemusta tosta normi tupakasta 23v ja 2-4 askii päiväs
  2x Darwin 3 tulos uudella näytöllä.2x ego 1100

   
   
 7. #7

  Vs: Nikotiiniarvot verrattuna analogiseen tupakkaan?

  Kyllähän tuo aika monesta lähteestä ilmenee, että tuo 0.1 - 1.2mg (isompiakin lukemia löytyy aina 2.jotain asti, mutta taisi olla jenkkilän puolella ne) on nimenomaan nikotiinin määrä poltettaessa, eli välittyvä määrä. Jos nyt lainataan vaikka yhdestä duodecimin vanhahkosta artikkelista "Tupakassa on n. 1—3 % nikotiinia. Keskimääräinen amerikkalaisten savukkeiden poltossa saatava nikotiinimäärä oli 1957 2.54 mg savuketta kohti." (turhan pitkä urli, enkä jaksa tinyurlittaa, mutta googlettamalla "savuke nikotiinimäärä" tuo löytyy aika ylhäältä). Tai vaikkapa Euroopan parlamentin news roomista (http://www.europarl.europa.eu/highlights/fi/710.html): "Jäsenvaltioissa valmistettavista tai myytävistä savukkeista poltettaessa syntyvät määrät tulee 1. tammikuuta 2004 alkaen olla enintään seuraavat: tervaa 10 mg, nikotiinia 1 mg ja hiilimonoksidia 10 mg savuketta kohden...". Lisäksi löytyi tommonen: http://kotisivukone.fi/files/endopro...om/tupakka.pdf jossa kalvossa 6 sanottas että 20mg nikotiinia

  Google.scholarin kautta löytyi myös tuommoinen http://tobaccocontrol.bmj.com/content/3/2/148.short jonka loppuosan kuvien perusteella muutama prosentti nikotiinia savukkeessa kyllä oikeasti tarkoittaa paljon enemmän kuin n. 1mg. Eikä tunnu myös mitenkään päin järkevältä antaa kansalaisille 2 ja 4mg nicoretteja ja olikos jopa 52,5mg laastareita (21mg/24h), jos tupakassa oikeasti on nikotiinia noin vähän ja siitä välittyy sitten vielä vähemmän

  Siis saatan toki olla väärässä edelleen, varsinkin kun googlen tarjoamat tulokset suomeksi ovat tuota 1mg luokkaa per savuke usein puhuen suoraan tupakan nikotiinimäärästä ja englanninkielisiä noista oikeista määristä puhuvia saitteja / raportteja on aika vähänlaisesti. Veikkaanpa silti olevani oikeassa, koska 0.1mg / 1.2mg n. 1g painoisessa savukkeessa olisi 0,12% tai 0,01% mikä on todella vähän. E-nesteisiin suhteutettuna se olisi siis 1,2mg nestettä, eli pitäisi olla aika rautainen välittymis- ja imeytymisteho, että sillä addiktion saa aikaan Kysäisin asiaa kuitenkin varmuuden vuoksi yhdeltä tupakoinnin lopettamiseen orientoituneelta foorumilta, josko sieltä tulisi varmistus.

   
   
 8. #8

  Vs: Nikotiiniarvot verrattuna analogiseen tupakkaan?

  JEP.sitä tarkoitinkin että paljonko saa nikotiinia elimistöön 1 tupakasta.eli josko kuitenki e-nesteet aika vahvoja,olettasin että syy on kurkku tuntuma sitähän ei oikein tule esim 4mg nestellä kun taas tupakassa on huomattavasti vähemmän nikotiinia mutta muita kemikaaleja ja palamistuotteita.joista varmaankin kurkkutuntuma vahva.e-nesteessä taas kurkku tuntuma yritetty saavuttaa nikotiinillä
  2x Darwin 3 tulos uudella näytöllä.2x ego 1100

   
   
 9. #9

  Vs: Nikotiiniarvot verrattuna analogiseen tupakkaan?

  Juu, pitäähän 18mg nesteen olla jo melko vahvaa ja tuntuuhan se kurkussa (minusta toimivalla laitteella yli 14mg tuntuu vahvemmin ku normaali tupakka, siis kurkkutuntumalta), mutta erot tupakan nikotiinimääriin ei oo niin isot. Tän ketjun ajatuksen kannalta ja ylipäätään sähkötupakoiden kannalta on tärkeä, että ei verrattais keskenään e-nesteissä lukevaa nikotiinimäärää ja tupakka-askin kyljessä olevaa, jos näissä on tosiaan tämmöinen merkitysero. E-nesteissä lukeva nikotiinimäärä on siis se, mitä siinä aineessa oikeasti on, kun taas tupakka-askin kyljessä oleva teksti näyttäis meinaavan sitä, paljonko siitä irtoaa nikotiinia poltettaessa ja oikea määrä on n. 10x isompi. Koska e-nesteistä "höyrystäessä saatavaa määrää" ei olla voitu luotettavasti näyttää oikein missään eikä sitä missään lue (ne ääripäiden tutkimukset), niin ei oo oikein semmosta vertailtavaa lukua, jota vois tuohon kansan yleisesti tietämään lukuun tupakasta verrata.

  Edit: Ja onhan tupakassa tuon pohjalta melko paljon enemmän nikotiinia kuin yhdellä höyrystelykerralla sähkötupakkaan laitetaan. Jos siis yhdessä savukkeessa on se 9-10mg, niin se vastaisi 1ml 9-10mg nestettä. Höyrystellessä kuitenkin (olettaen että drippaat) laitat sen n. 3 tippaa nestettä tavallaan vastaamaan yhtä tupakointikertaa ja 3 tippaa ei ole kyllä lähelläkään 1ml.

  Itse olen käsittänyt että osa niistä kemikaaleista tupakassa on siellä jopa kurkkutuntuman "pehmentämiseksi" ja nikotiinin nauttimisen "helpottamiseksi", mutta en oo niin tarkkaan niistä lueskellut, joten en mutuile siitä enempiä

   
   
 10. #10

  Vs: Nikotiiniarvot verrattuna analogiseen tupakkaan?

  no oli miten oli, niin parenpi tapa tää e-savuke on ku normitupakka.ku ei mee liiallisuuksiin toi nicotiinin käyttö ONHAN SE KUITESKI MYRKKY.
  2x Darwin 3 tulos uudella näytöllä.2x ego 1100

   
   
 11. #11

  Vs: Nikotiiniarvot verrattuna analogiseen tupakkaan?

  niin tupakassahan on mm ammoniakkia jonka tarkoituksena on tehostaa nikotiinin imeytymistä elimistöön ja mulla ainakin menee nuppiin normi lm kuin 18mg e-neste..eron huomaan selvästi.

   
   
 12. #12

  Vs: Nikotiiniarvot verrattuna analogiseen tupakkaan?

  Näinpä ja sama homma itsellä. Vaikka olisin kuinka höyrytellyt 18mg nesteillä päivän mittaan niin jos illalla lähden juopottelemaan ja vetäsen yhden perus punasen lm:n niin päässä kolisee. Mutta imo tää on tärkeä pointti joka kannattaa lääkäreillekin (ja ehkä pitäis myös fimealle) tarpeen vaatiessa täsmentää. Netissä tunnutaan järestään puhuvan tupakan nikotiinimäärästä tai nikotiinipitoisuudesta suomenkielisillä saiteilla niin, että siinä ite kääryleessä olisi oikeasti noin vähän nikotiinia, mikä antaa minusta todella harhaanjohtavan kuvan. Eikös ihan nikotiinipurkassa ja muissa valmisteissa sanota se oikea määrä mikä siinä on eikä puhuta mistään välittyvästä määrästä, joten tuo antaa vähän liikaa tilaa väärinymmärryksille. Onhan se tietyllä tavalla juuri se määrä, mikä ihmisiä ehkä kiinnostaa että "if used as intended" eli poltettaessa saat tästä tämän verran nikotiinia, mutta tämmöisten vertailujen kannalta vähän huono toimintatapa ja epäilenpä että osittain myös markkinointisyistä näin.

   
   
 13. #13
  Höyryttelijä

  Liittynyt
  10/2010
  Viestit
  25

  Vs: Nikotiiniarvot verrattuna analogiseen tupakkaan?

  Voisko olla niin että tupakan ne muutkin myrkyt, mm. häkä aiheuttaa tuota tunnetta että ns. kolahtaa päähän. E-savukkeestahan noi muut myrkyt puuttuu niin se ei vaikuta samalla tavalla.

  Itse oon huomannut että e-savuketta voi pössytellä vaikka kuinka kauan, sitten vaan tulee yhtäkkiä pää kipeäksi nikotiinin yliannostuksesta. Tavallista savuketta ei tee mieli kuin se yksi vaan koska se savu tekee jo sen ettei sitä halua hengitellä montaa putkeen.

   
   
 14. #14

  Vs: Nikotiiniarvot verrattuna analogiseen tupakkaan?

  ite en usko että se olis kiinni röökin muista aineista koska sama efekti mulle tulee esim nicoreten 4mg purkasta, eli menee kaaliin kuin metrinen halko, e-savuke taas ei varsinaisesti mee kaaliin mut se pitää ikään kuin nikkikset poissa..

   
   
 15. #15
  Höyryttelijä

  Liittynyt
  09/2010
  Viestit
  55

  Vs: Nikotiiniarvot verrattuna analogiseen tupakkaan?

  kyll se röökin "kilahdus" johtuu aika pitkälti myös niistä lisäaineista, mitä siihen on teollisuuden myötä tullut. Lisäilty "hieman" myrkkyjä sekaan, että saadaan se nikotiini kulkeutumaan aivoihin 7 sekunnissa..

   
   
 16. #16

  Vs: Nikotiiniarvot verrattuna analogiseen tupakkaan?

  varmasti näin, itse olen elänyt siinä luulossa että nikotiini on ainut tupakan aineista mikä antaa kyseisen euforisen tunteen... kuten nuuska ja apteekin nikotiini tuotteet, ne kaikki itseasiassa ainakin mulla menee kupoliin voimakkaammin kuin e-savuke, mistä sitten johtunee? kyllä e-savuke selvästi toimii mutta mun mielestä tuntuu vaan (miedommalta) vaikka kaikki nikotiini määriä kauhisteleekin...

   
   
 17. #17
  Höyryttelijä

  Liittynyt
  11/2009
  Sijainti
  Oulu
  Viestit
  98

  Vs: Nikotiiniarvot verrattuna analogiseen tupakkaan?

  En kyllä ymmärrä sitäkään argumentointia, että vähäinen nikotiinin imeytyminen e-savukkeesta olisi paha asia. Ainoastaan siinä tapauksessa, että se johtaisi siihen, että palataan takaisin analogisten polttoon, näen sen pahana. En itse ole edes ajatellut tuota nikotiinin määrää veressäni, siirtyminen on ollut täysin tuskatonta, vaikka höyryttelen jopa hieman vähemmän, kuin mitä tupakkaa meni aiemmin.

  Joka tapauksessa, jos vähemmällä nikotiinilla pärjää, sehän on vain hyvä. Ei se mikään vitamiini ole.

   
   
 18. #18

  Vs: Nikotiiniarvot verrattuna analogiseen tupakkaan?

  ei missään nimessä paha asia, mutta kun mm fimean tohtori väittää tutkimatta asiaa..siis lukemalla fda:n "spekulaatio raporttia"että tuottaa monin kertaisen määrän nikotiinia elimistöön verrattuna normi savukkeeseen.. niin aiheuttaahan se keskustelua, kun monet ex tupakoitsijat itse ovat kehossaan tunteneet ihan toisinpäin..

   
   
 19. #19

  Vs: Nikotiiniarvot verrattuna analogiseen tupakkaan?

  Jeh, itseänikään ei haittaa ollenkaan, jos veressä olisikin vähempi nikotiinia ja juurikin kun Fimean tyypeillä on perusteetta täysin päinvastainen väite, niin sapettaa hiukan. Annetaan porukalle virheellisesti sellainen kuva että kun e-savukkeeseen kosket, niin nikotiinimyrkytys on jokailtainen vaara. Varsinkin kun tämän ketjun selvittelyidenkin pohjalta pitää olla todella vahvaa nestettä että yhtä höyryttelykertaa vastaavassa määrässä olisi yhtä paljon prosentuaalisesti nikotiinia kuin savukkeessa siis ihan lähtötilanteessa. Tietenkinhän olisi mukava tietää luotettavasta tutkimuksesta tuo oikea välittymisteho, paljonko sitä nikotiinia tulee läpi vaikka 18mg-nesteellä, mutta kokemukset jo todistavat että vähempi kuin tupakasta.

  En tiedä miten Suomessa perus terveyskeskuksissa voi mittauttaa nikotiiniarvoja verestä, mutta jos jollakin on käyntiä niin voisi tuommoistakin vaihtoehtoa kysäistä. Paras myös jos höyryttelee ennen testiä ihan perus kerran tuntiin tahtia vaikkasta, niin voi saada jotain luotettavaa dataa, miten paljon nikotiinia tulee vs. tupakoija

   
   
 20. #20
  HöyryGuru Jalippo's Avatar

  Liittynyt
  10/2011
  Sijainti
  Seinäjoki
  Viestit
  5,380

  Vs: Nikotiiniarvot verrattuna analogiseen tupakkaan?

  Itseänikin tämä asia on kiinnostanut jonkin verran ja siksi olen tehnyt pientä taustatutkimusta, jonka avulla kehittelin kaavan millä vertailen näitä määriä. Sanotaan kuitenkin tähän väliin, että eihän sillä ole niin väliä mikä määrä vastaa mitäkin, kunhan nikkikset pysyy poissa ja olo on parempi (lue terveempi) kuin vuosiin. Yllä mainittu jo useaan otteeseen, että analogista ja elektronista on vaikea vertailla keskenään, johtuen mm. välittymisprosenteista, muista kemikaaleista jne.

  Tässä kuitenkin minun kaavani:
  Nesteen vahvuus / 3 * käytetyn nesteen määrä / analogisen savukkeen nikotiinimäärä = kuinka monta analogista käyttämäsi nesteen määrä vastaa

  Vielä kun selitän tuon kaavan auki... Eli nesteen vahvuus jaetaan kolmella, koska erinäisten tutkimustulosten perusteella on todettu, että e-nesteestä välittyy nikotiinia elimistöön 10 - 40 % ja ajattelin tuon 33,33 % olevan ainakin "varmuuskertoimeltaan riittävä" määrä. Tuo lukema sitten kerrotaan nesteen määrällä jota höyryttelette vuorokaudessa ja kun se jaetaan analogisen savukkeen sisältämään (lue välittyvään) nikotiinimäärään, jonka voi tarkistaa pakkauksen kyljestä, niin saadaan lopputulos.

  Esimerkiksi 2 ml päivässä 12 mg nestettä vastaa tuolla kaavalla 13,33 sinistä L&M (0,6 mg nikotiinia per pötkylä) analogista.

  Ps. Aika mielenkiintoinen Excel muuten tuli, kun tähän on tehty kaikki säästölaskelmat ja inventaarit tilatuista tavaroista jne... 8)

   
   
Sivu 1 / 3 123 ViimeinenViimeinen
Keskustelu Sähkötupakka (e-Savuke) yleisesti

Kirjoitusoikeudet

 • Sinä et voi kirjoittaa uusia viestejä
 • Sinä et voi kirjoittaa vastauksia
 • Sinä et voi muokata liitteitäsi
 • Sinä et voi muokata viestejäsi
 •