Tulokset 1 - 20 / 20

Aihe: Höyryttelijän etiketti

 1. #1

  Höyryttelijän etiketti

  Höyryttelijän etiketti (by Apossium)

  v1.11, 04.11.2015

  Lisenssi tälle CC0, eli saa ja on suotavaa käyttää täysin vapaasti.


  Alkusanat

  Vaikka höyry on tupakansavua huomattavasti haitattomampaa ja voi joidenkin mielestä tuoksua hyvälle, harva ulkopuolinen haluaa olla höyryn tai savun keskellä. Monet kanssahöyryttelijät onneksi tiedostavat tämän ja toimivat fiksusti höyryttelynsä suhteen. Silti löytyy joitain, jotka eivät tiedä (pahemmassa tapauksessa välitä) tai tule ajatelleeksi hyviä käytöstapoja.

  Höyryttimillä on tarpeeksi huono maine jo nyt, ja monet yrittävät kovalla vaivalla saada höyryttelyn PR:ää paremmaksi. Lapselliset ja välinpitämättömät höyryttelytavat huonontavat mainetta entisestään, ovat haitaksi yhteisölle ja koko höyryttelyn tulevaisuudelle, etenkin kun ala on jo valmiiksi vaarassa kuolla älyttömien rajoitusten vuoksi pois.

  Tämän etiketin tarkoituksena on koota yleisohjenuoria fiksulle ja muut huomioon ottavalle höyryttelykäytökselle.


  Paikka

  Hyvänä nyrkkisääntönä sisätiloihin: älä höyryttele paikassa, jossa et polttaisi tupakkaa. Älä siis höyryttele paikassa jossa tupakointi on kielletty; jos höyryttely on erikseen kielletty, noudata kieltoa.

  Kotonasi voit tehdä melkein mitä lystäät, etenkin jos asut yksin omassa talossa. Jos kanssasi asuu muita, keskustele ja sovi asiasta heidän kanssaan etukäteen. Jos sinulla on lapsia, älä höyryttele niissä paikoissa joissa lapset temmeltävät. Mene ulos tai varaa itsellesi vapohuone/kellari/ullakko, jonne lapsia et päästä. Pidä laitteet, nesteet ja tarvikkeet lasten ulottumattomissa. Vieraiden ollessa kotonasi mieti, onko tarpeen pitää höyryvälineistö pois näkyviltä. Pidä ainakin täyttöruiskut piilossa, sillä ne ovat useimpien silmiin hyvin epäilyttävän näköisiä - muuten käytä harkintakykyäsi asian suhteen.

  Älä missään nimessä höyryttele suljetuissa paikoissa, joissa on muita ihmisiä, tällöin altistat muut tarkoituksellisesti höyrylle ja aiheutat mielipahaa kanssaolijoille. Junat, bussit, ratikat ja lentokoneet (iso no-no) kuuluvat tähän kategoriaan. Jos et kestä bussimatkaa ilman nikotiinia, varaa vaikka nikotiinipurkkaa. Matkaseurasta riippuen, jos haluat höyrytellä omassa autossa, kysy kanssamatkustajilta ensin häiritseekö heitä höyryttelysi. Jos ei häiritse, puhalla höyryt ulos hieman raollaan olevasta ikkunasta jottei muiden tarvitse olla höyryn keskellä. Jos mukana on lapsia, älä höyryttele.

  Ei-höyryttelevän kaverisi luona on aina kohteliainta mennä ulos höyryille. Kysy hyvän tavan vuoksi lupa jos menet parvekkeelle. Jos kaverisi on höyryttelylle avoimempi tai höyryttelee itse, kysy kaveriltasi (ja mahdollisesti muilla kanssaolijoilta) lupa höyryttelyyn ihan varmuuden vuoksi.

  Jotkut baarit sallivat höyryttelyn sisätiloissa, kysy silti baarin tiskiltä tai pokelta AINA lupa sisätiloissa höyryttelemiseen. Ei tarkoittaa ei, tästä on turha yrittää tapella paikan omistajan tai poken kanssa. Jos höyryttelemisen vuoksi lennät baarista pihalle, on se täysin oma syysi.

  Varminta (ja suotavinta) on höyrytellä ulkona tai tupakkakopissa, mutta jos haluat höyrytellä baaritiloissa ja saat siihen luvan, tee se niin ettei se häiritse muita asiakkaita. Jätä cumulusjahtailut kuitenkin ulos, harva baari haluaa että koko kapakassa leijailee utua. Väännä setupit kotona. Jos asiakas tulee sanomaan että höyryttelysi häiritsee, pyydä kohteliaasti anteeksi ja mene ulos/tupakkakoppiin höyryttelemään.


  Ole kohtelias muille

  Kuka haluaa tupakansavua suoraan naamallensa? En minäkään. Älä siis puhalla höyryäkään suoraan toisia kohti, kukaan ei tykkää siitä.

  Ulkona höyrytellessäsi pidä riittävästi etäisyyttä muihin ihmisiin. Älä höyryttele ovien vieressä, pidä bussipysäkkiin sopivasti väliä.

  Jos kaverisi/tuttusi/läheisesi pyytää ettet höyryttele hänen seurassaan, älä höyryttele hänen seurassaan, tällöin välttää helpoiten riidat ja hankaluudet. Tämä riippuu tosin hieman tilanteesta ja tapauksesta; joku ei tykkää hajusta, joku ei halua näkyä höyryttelijän seurassa jne.

  Jos höyryttimistä kiinnostunut kysyy höyryttimestäsi, vastaa lyhyesti ja ytimekkäästi niin hyvin kuin pystyt. Yleensä nämä kysymykset tulevat vain ihan mielenkiinnosta, tupakoitsijan tapauksessa ehkä ajatuksesta vaihtaa tupakointi höyryttelyyn.

  Tupakoitsijan "käännyttämisessä" on hyvä muistaa, että höyryttelyn aloittaminen lähtee vain ja ainoastaan omasta tahdosta. Älä siis pakota tai painosta. Tupakan vaaroista saarnaaminen tai höyryttimien ylistäminen maasta taivaisiin saavat sinut kuulostamaan hihhulilta; sitä paitsi, höyryttely ei tee meistä parempia ihmisiä. Hihhuloinnin sijaan kerro esimerkiksi miksi itse valitsit höyryttelyn, omia kokemuksia siirtymisen jälkeen jne. Älä käännytä ei-tupakoivia, höyryttimet ovat vain vähemmän haitallinen vaihtoehto tupakoinnille.

  Epäluulot höyryttimien turvallisuudesta johtuvat usein tietämättömyydestä tai uutisten harhaanjohtavista artikkeleista, tällöin kannattaa vastata kohteliaasti kysymällä miksi ja millä tapaa haitallinen, mistä luit/kuulit asiasta. Pysy asiallisena äläkä hyökkää nimittelyllä tai henkilökohtaisuuksiin menemällä. Eri asia ovat kaduntallaajat, jotka tulevat huutamaan sinulle kovaan ääneen höyryttimien vaarallisuudesta ja yrittävät vimmatusti saada viestinsä sinulle perille. Tällöin kannattaa välttää keskustelu ja mennä pois, tällaisten ihmisten kanssa väittely on pelkkää ajanhukkaa.

  Muutama sanavalintaan liittyvä seikka:
  vähemmän haitallinen > terveellisempi (höyryttimet eivät ole terveystuotteita)
  höyrytin/höyryke > sähkötupakka (assosiaatio huom, joskus tarpeellista käyttää sähkötupakka-sanaa jotta ymmärretään mistä on kyse)
  höyryttely > sähkötupakan käyttäminen (sama kuin yllä)
  käyttää sähkötupakkaa > polttaa sähkötupakkaa (kuten yllä, vältä assosiaatioita palamiseen)


  Muuta

  Vaikka höyryttimet eivät Suomen lain mukaan varsinaisesti ole K-18, kohtele niitä kuin ne olisivat. Höyryttely eroaa kyllä tupakoimisesta suurelta osin, mutta höyrytin on tässä yhteydessä kuitenkin (enemmän tai vähemmän) tupakkaan ja nikotiinikorvaustuotteisiin rinnastettava tuote. Älä hanki alaikäisille höyrytintuotteita tai kannusta heitä höyryttelyyn, älä tue kauppoja jotka tietoisesti myyvät höyryttimiä alaikäisille.

  Jos poliisi pysäyttää sinut, älä missään nimessä vitsaile huumeista. Se ei ole hauskaa ja pahimmassa tapauksessa sinut voidaan pidättää huumeiden hallussapidosta epäiltynä. Suomessa monet poliisit onneksi ovat höyryttimistä tietoisia, useimmissa tilanteissa riittää että kerrot poliisille laitteesi olevan sähkötupakka.

  Käytä ehjiä, asianmukaisia akkuja ja latureita. Hanki tietämystä jos käytät mekaanisia tai lipo-akullisia modeja, iltapäivälehtiin ei tarvita enempää uutisotsikoita räjähtävistä sähkötupakoista. Muista hävittää loppuunajetut akut asianmukaisesti.

  Hanki nikotiinipohjat ja nikotiinipitoiset nesteet ETA-alueen sisältä, ja osta kerralla korkeintaan sen verran kuin pystyt tullille helposti perustelemaan 3 kuukauden käyttötarvetta. Lääkeainerikkomusmerkintä rikosrekisterissä hankaloittaa elämääsi ja työnsaantiasi huomattavasti.


  Lopuksi

  Maalaisjärjellä ja hyvällä asenteella pääsee pitkälle - olemme kaikki aikuisia, koitetaan käyttäytyä muita kohtaan kuin aikuiset.  Mikään näistä ei ole todellakaan kiveen hakattua, parannusehdotuksia ja kommentteja otetaan vastaan.
  Viimeksi muokannut Apossium; 04.11.15 kello 02:35. Syy: typofix
  All your cookie are belong to us.

  RIP Mr. Marlboro 18.10.2013

  Laitteisto: 2 x ESquare DNA40, G-Tube #115, 3 x Billow V2, Hobo 3.1, Kayfun V5, Bachelor

   
   
 2. #2
  Pikaisesti luettuna puutun siihen, että höyrittimiä ei pidä missään tapauksessa rinnastaa tupakointiin. Kysymyksessä ei ole sama asia, koska höyryttimet eivät savua. Parempi olisi rinnastaa höyryttimet vaikkapa tupakoinnin korvikkeiksi kuten nikotiinilaastarit ja -purkat ovat. Tämäkään tosin ei ole paras rinnastus, koska vaikka höyryttely toimii erinomaisena tupakoinnin "korvikkeena", niin se voi olla myös harrastustoimintaa.

   
   
 3. #3
  Höyrypää Pelipoika's Avatar

  Liittynyt
  01/2015
  Sijainti
  Espoo
  Viestit
  479
  Hyvää tekstiä!

  Tupakkaan rinnastamiseen totean vain että kanssaihmiset joka tapauksessa rinnastavat höyryn tupakansavuun, halusimme tai emme. Höyryttelemällä epämääräisissä paikoissa (missä ei tulisi mieleenkään tupakoida) aiheutamme vain käytännössä hankaluuksia kanssahöyryttelijöille.

  Me kaikki luomme kuvaa höyryttelijöistä. Koko homma on liipasimella tällä hetkellä ja kaikkien olisi hyvä tiedostaa se tosiasia.


  Laitteet ja nesteet vaihtuu koko ajan!

   
   
 4. #4
  Tämä hyvä! Ja teksti on hyvinkin tolkullista
  Oikeastaan ainoa kohta, joka jäi mietityttämään, on seuraava:

  Lainaus Alkuperäinen postaaja Apossium Näytä viesti
  Kotonasi [..] Pidä laitteet, nesteet ja tarvikkeet lasten ulottumattomissa. Vieraiden ollessa kotonasi kannattaa höyryvälineistö pitää poissa näkyviltä.
  Itse olen hieman "maassa maan tavalla" -periaatteen kannalla, joten en ole hurjan innokas jemmailemaan höyryttelytarvikkeitani pois vieraiden silmien alta. Mutta jos tuossa tarkoitetaan vieraiden suhteen erityisesti lapsia - kuten asiayhteydestä voi tulkita - niin sitten olen kyllä samaa mieltä: rojut piiloon, jos vaikkapa lapsiperhe on tulossa kylään.

   
   
 5. #5
  Minä tarkoitin tupakkaan rinnastamisella sitä, että ensinnäkin koko höyryttely on nyt menossa tupakointilain alle, vaikka merkittävin tupakointihaittatekijä eli savu puuttuu, ja kuten kaikki tietävät, tupakoitsijoita hakataan päähän surutta joka puolella verotuksen ja kieltojen avulla. Höyryttely tarvitsee oman lokeronsa karkkien, alkoholin ja muun viihteen sekä harrastustoiminnan tavoin verotuksellisessa mielessä. Lisäksi on olemassa savuttomia työpaikkoja, joissa tupakointi on kielletty työajalla kokonaan.

  Höyryttely ei ole tupakointia, joten sitä ei voi pitää tupakointina millään tasolla. Etikettisäännöt ovat asia erikseen, ne perustuvat vapaaehtoisuuteen ja ns. huomaavaisuuteen, ja sitä eroa pitää painottaa.

   
   
 6. #6
  Lainaus Alkuperäinen postaaja kuiponen Näytä viesti
  Tämä hyvä! Ja teksti on hyvinkin tolkullista
  Oikeastaan ainoa kohta, joka jäi mietityttämään, on seuraava:  Itse olen hieman "maassa maan tavalla" -periaatteen kannalla, joten en ole hurjan innokas jemmailemaan höyryttelytarvikkeitani pois vieraiden silmien alta. Mutta jos tuossa tarkoitetaan vieraiden suhteen erityisesti lapsia - kuten asiayhteydestä voi tulkita - niin sitten olen kyllä samaa mieltä: rojut piiloon, jos vaikkapa lapsiperhe on tulossa kylään.
  Itse "piilotan" täyttöruiskut kaikilta, ne on todella kuvottavan näköisiä. Kavereilla höyryttelen sisällä, ei ole häirinnyt ketään. Onnekkaasti on kavereita, jotka eivät ole mitään hajuhysteerikkoja!

   
   
 7. #7
  Välillä vähän hymyilyttää ihmisten ahdasmielinen suvaitsemattomuus tupakointiin. Jokaisen sisällä asuaa pieni fasisti, ja tupakoijat ovat hyvää vapaata riistaa sille? Sitten kun tupakoitsijat loppuvat, niin höyryttelijät ovat seuraava kohde sisäisen fasistin toteuttamisessa? Toisaalta taas höyryttelijöitä tunnutaan vihaavan enemmän kuin tupakoitsijoita. Luin jollain tavisfoorumilla sähkötupakointikeskustelua ja siellä joku nainen avautu, että miten sitä ärsyttää kun miehensä kantaa sähkötupakkia joka paikkaan ja imee sitä niin kuin jotain tuttia. Oli kuulemma parempi silloin kun se poltti. Perinteinen miehekkyyskysymys?

  Tuulimyllyjä vastaan taistelua, joten omista oikeuksista on parempi pitää kiinni.

   
   
 8. #8
  Lainaus Alkuperäinen postaaja messsucher Näytä viesti
  Itse "piilotan" täyttöruiskut kaikilta, ne on todella kuvottavan näköisiä.
  Ymmärrän pointin. Kun aikoinaan täyttelin kartoja ruiskuilla, ei mieleeni tullut jättää moisia kapistuksia esille. Tarkoitinkin sitä, että nykyisin kun pöydällä on siisti modi ja höyrytin, ne saavat olla vapaasti esillä vaikka yllätysvieraita saapuisi. Jos mukana on kuitenkin lapsia tai muita älyämättömiä luontokappaleita, niin sitten toki laitteet piiloon.

  Lainaus Alkuperäinen postaaja messsucher Näytä viesti
  Höyryttely ei ole tupakointia, joten sitä ei voi pitää tupakointina millään tasolla. Etikettisäännöt ovat asia erikseen, ne perustuvat vapaaehtoisuuteen ja ns. huomaavaisuuteen, ja sitä eroa pitää painottaa.
  Tässä olen samaa mieltä. Tosin moni ei-höyryttelevä kansalainen nämä puuhat varmaankin samaistaa. Joten jos ehdoin tahdoin vaikkapa puhaltelee höyryt naamalle, on turha vedota siihen, ettei kyse ole tupakoinnista. Käsittääkseni Apossium ajoi tekstissään takaa juuri tätä huomaavaisuutta.

   
   
 9. #9
  Kyllä, etikettijuttua se kirjoitus oli täynnä. Mutta jos jossain rinnastetaan höyryttely tupakointiin, niin silloin on parempi nussia sitä pilkkua ja tehdä selväksi, että kysymyksessä ei ole sama asia. Ei se yleinen käsityskyky ja sitä kautta asenteet muutu mihinkään sillä, jos höyryttelijät itsekin pitävät höyryttelyä tupakointina, mitä höyryttely siis todellakaan ei ole.

   
   
 10. #10
  Päivitin etikettiä hieman.

  Tarkensin samalla pointtiani:
  "Höyryttely eroaa kyllä tupakoimisesta suurelta osin, mutta höyrytin on tässä yhteydessä (siis alaikäisten) kuitenkin (enemmän tai vähemmän) tupakkaan ja nikotiinikorvaustuotteisiin rinnastettava tuote."

  Muutin myös tuota laitteiden esilläpito -kohtaa, tuo toki riippuu aika pitkälti vieraista.
  All your cookie are belong to us.

  RIP Mr. Marlboro 18.10.2013

  Laitteisto: 2 x ESquare DNA40, G-Tube #115, 3 x Billow V2, Hobo 3.1, Kayfun V5, Bachelor

   
   
 11. #11
  Höyryttelijä

  Liittynyt
  10/2015
  Viestit
  41
  Hyvä kirjoitus, pitäisi kyllä olla nämä asiat itsestäänselvyyksiä kaikille.

   
   
 12. #12
  Höyrykonkari

  Liittynyt
  01/2014
  Sijainti
  Riihimäki
  Viestit
  320
  Erittäin hyvää tekstiä! Monen pitäisi lukea, sisäistää ja ymmärtää tämä.

  Yksi epäkohta tosin särähti korvaan:

  Lainaus Alkuperäinen postaaja Apossium Näytä viesti
  =4]
  höyryttely > sähkötupakan polttaminen (sama kuin yllä)
  .
  Höyryttelyä ei ikinä pidä rinnastaa polttamiseen millään muotoa.
  Vastustajat saavat lisäpontta sanasta palaminen/polttaminen ja tällä höyryttely saadaan yhdistettyä tupakointiin.

  Höyryttelyssä mikään ei pala, joka on suurin syy terveydelle haitallisten ainesosien puutteeseen.

  On se höyryttely sitten sähkötupakalla höyryttämistä/höyryämistä tai sähkötupakan käyttämistä muttei missään nimessä polttamista.

  Lisäksi laitteessa on massiivinen vika jos siinä jokin pala

   
   
 13. #13
  Lainaus Alkuperäinen postaaja tonyyqi Näytä viesti
  Erittäin hyvää tekstiä! Monen pitäisi lukea, sisäistää ja ymmärtää tämä.

  Yksi epäkohta tosin särähti korvaan:

  Höyryttelyä ei ikinä pidä rinnastaa polttamiseen millään muotoa.
  Vastustajat saavat lisäpontta sanasta palaminen/polttaminen ja tällä höyryttely saadaan yhdistettyä tupakointiin.

  Höyryttelyssä mikään ei pala, joka on suurin syy terveydelle haitallisten ainesosien puutteeseen.

  On se höyryttely sitten sähkötupakalla höyryttämistä/höyryämistä tai sähkötupakan käyttämistä muttei missään nimessä polttamista.

  Lisäksi laitteessa on massiivinen vika jos siinä jokin pala
  Luetun ymmärtäminen huhuu

  Olen kanssasi täysin samaa mieltä, ei siinä. Höyryttimistä puhuttaessa asiaan perehtymättömälle, vältän kaikkia tupakkaan ja palamiseen viittaavia assosiaatioita mainitsemistasi syistä. Tuo epäkohta on tapetilla juuri siitä syystä, että muutkin tajuaisivat kiinnittää huomiota sanavalintaan, se merkitsee loppukädessä paljon. Sähkötupakka-sanaa käytän ainoastaan jos viesti ei muuten perille mene, muutama tällainen tilanne on tullut vastaan.

  Nyt kun asia tuli esille niin lisäänpä tuon käyttämisen ko kohtaan.
  All your cookie are belong to us.

  RIP Mr. Marlboro 18.10.2013

  Laitteisto: 2 x ESquare DNA40, G-Tube #115, 3 x Billow V2, Hobo 3.1, Kayfun V5, Bachelor

   
   
 14. #14
  Höyrykonkari

  Liittynyt
  01/2014
  Sijainti
  Riihimäki
  Viestit
  320

  Höyryttelijän etiketti

  Ei kannattaisi yöllä yrittää lukea ja ymmärtää pitkiä tekstejä puhumattakaan korjausideoista, my bad

   
   
 15. #15
  Lainaus Alkuperäinen postaaja tonyyqi Näytä viesti
  Ei kannattaisi yöllä yrittää lukea ja ymmärtää pitkiä tekstejä puhumattakaan korjausideoista, my bad
  Heh, näitä sattuu välillä
  All your cookie are belong to us.

  RIP Mr. Marlboro 18.10.2013

  Laitteisto: 2 x ESquare DNA40, G-Tube #115, 3 x Billow V2, Hobo 3.1, Kayfun V5, Bachelor

   
   
 16. #16
  Lainaus Alkuperäinen postaaja Apossium Näytä viesti
  Luetun ymmärtäminen huhuu

  Sähkötupakka-sanaa käytän ainoastaan jos viesti ei muuten perille mene, muutama tällainen tilanne on tullut vastaan.
  Ei sitä ole mitään syytä käyttää edes silloin. Jos joku ei tajua, mistä on kysymys, niin ei ole mitään järkeä antaa sellaiselle täysin väärää käsitystä, eli että höyryttely olisi tupakointia

   
   
 17. #17
  Höyrykonkari Bob's Avatar

  Liittynyt
  09/2014
  Sijainti
  Tampere
  Viestit
  304
  Lainaus Alkuperäinen postaaja messsucher Näytä viesti
  Ei sitä ole mitään syytä käyttää edes silloin. Jos joku ei tajua, mistä on kysymys, niin ei ole mitään järkeä antaa sellaiselle täysin väärää käsitystä, eli että höyryttely olisi tupakointia
  Menee turhan saivarteluksi. Kyllä sähkötupakka siinä mielessä on perusteltu, että sillä yleensä korvataan tupakka ja se nyt aika lailla sitä muistuttaa. Minusta paras konsti on ilman turhia kiihkoilua selittää miksi nämä kaksi ovat täysin eri asia.

   
   
 18. #18
  Ei vittu, onko purkka tupakointia, jos sillä korvataan tupakointi

   
   
 19. #19
  Höyrykone AnttiE's Avatar

  Liittynyt
  10/2013
  Sijainti
  Jyväskylä, aika-ajoin Tampere
  Viestit
  3,768
  Lainaus Alkuperäinen postaaja messsucher Näytä viesti
  Ei vittu, onko purkka tupakointia, jos sillä korvataan tupakointi
  Sillä hetkellä voidaan alkaa puhumaan nikotiinitupakkapurkasta kun vetäset siitä purkasta henkoset ja puhkut jonkimoisen pilven ulon.

   
   
 20. #20
  Pakkasella hengittäminen on tupakointia


  Edit: Eli mitä tästä oppimme? Logiikka ratkaisee, ei se, että mikä tunne jostain tulee tai miltä tuntuu että mitä mikäkin on. Esim. jos vie auton autopesulaan ja istuu pesun aikana autossa, niin voi tulla sellainen tunne kuin auto liikkuisi, vaikka auto on paikoillaan.

   
   
Keskustelu Sähkötupakka (e-Savuke) yleisesti

Kirjoitusoikeudet

 • Sinä et voi kirjoittaa uusia viestejä
 • Sinä et voi kirjoittaa vastauksia
 • Sinä et voi muokata liitteitäsi
 • Sinä et voi muokata viestejäsi
 •