Tulokset 1 - 10 / 10

Aihe: Sähköautoilu on kiellettävä

 1. #1
  Höyrähtänyt

  Liittynyt
  07/2012
  Viestit
  9

  Sähköautoilu on kiellettävä

  Kaikki tietävät että autoilu on hengenvaarallista. Suomessa kuolee vuosittain liikenteen seurauksena suoraan 349 (vahingoitettu uhreja jopa 6308) [1], epäsuorasti satoja liikenteen saasteiden takia ja sairastuneita tuhansia [2]. Maailmaan laajuisesti uhrien lukumäärä nousee kymmeniin miljooniin [3].

  Autoyhtiöiden uusi tapa yrittää tyrkyttää autoilua kansalaisille on sähköautot, joilla väitetään pienennettävän autoilun haittavaikutuksia. Tämä lähestymistapa muistuttaa 70-, 80 -lukujen öljykriisin aiheuttavan suuntauksen, jolloin tuotiin markkinoille "kevyt"-autoja, joiden kulutuksen väitettiin olevan perinteisiä autoja pienempi. Tämä suuntaus kuitenkin vain tuotti paljon hengenvaarallisia peltipurkkeja eikä millään tavalla vähentynyt autoilun kokonaishaittoja. Itse asiassa autoilu lisääntyi tuona ajankohtana maailmassa 40 % [4]
  Autoyhtiöiden markkinointi on koko autoilun historian ajan ollut hyvin kyseenalainen, autoja on myyty seksillä, elokuvatähtiä on palkattu luomaan illuusiolla vapaudesta ja luomaan kuvaa että autoilu on "siistiä". Autoilua on jopa markkinoitu esteettömästi pienille lapsille (linkki Cars (2006) - IMDb).

  2000-luvun jälkeen tietoisuus autoilun haitoista on kuitenkin saatu nousuun ja autoilevan kansanosan kasvu pysäytettyä. Tämä on saanut autoyhtiöt suuntaamaan markkinoinnin kehittyviin maihin. Joka neljäs myyty auto tänä päivänä myydään Kiinassa [5]. Länsimaissa tapahtunut positiivinen kehitys on kuitenkin uhan alla johtuen uudesta tavasta autoilla: sähköautoilu.

  Tämä huolestuttava trendi perustuu ajatukseen että sen sijaan että energiaa saadaan polttamalla raakaöljystä jalostetuilla tuotteilla itse autossa, liikkumiseen tarvittava energia on varastoitu akkuihin. Autoyhtiöiden väitteiden mukaan tämä vähentää haitallisten palamistuotteiden syntymistä. Näille väitteille ei kuitenkaan löydy juurikaan tutkimustuloksia, eikä yhtään pitkäaikaista ison otannan seurantatutkimusta ole tehty yhdessäkään maassa. Siitä huolimatta, että ei ole pystytty osoittamaan että sähköautoilu olisi vaaratonta tai edes terveellisempää kuin perinteinen autoilu, autoyhtiöt lanseeraa markkinoille jatkuvasti uusia malleja. Sähköautoja myydään hyvin erilaisiin kuoriin paketoituna: sedan, coupe, urheilumalli, citymaasturi ja jopa sähkölinja-autoja tuotu markkinoille. Erilaiset vaihtoehdoilla on pyritty saamaan laajempaa osaa kansasta riippuvaisuksi autoilusta, on vaihtoehtoja niin naisille, miehille, kaupunkilaisille, maalaisille jne... Lisäksi suuri kirjo eri värivaihtoehdoista varmasti houkuttelee lapsia pitämään autoista. Sähköautoja on jopa hävyttömästi suoraan yritetty markkinoida lapsille (linkki Technic Toys, Power Toys, Battery Powered Toy Cars | LEGO Shop )

  On myös selvää että jo lapsena aloitettu sähköautoilu toimii porttina kokoelämän jatkuvaan riippuvuuteen autoiluun. Lapsena aloitetaan radio-ohjattavasta sähköautosta, teini-iässä "kokeillaan" sähköskootteri tai sähkömopoautoa tai pahimmissa tapauksessa molempia. Seurauksena nuoruuden kokeiluista aikuisiän kynnyksellä lähes automaattisesti siirrytään kovan luokan autoiluun. Tässä vaiheessa tavasta on jo erittäin vaikea luopua. Jotkut pystyvät pitäytymään pienemmissä sähköautoissa, kuin taas joillekin tulee mm. perheen ja työelämän paineiden helpottamiseksi tarve ajautua isompiin sähköautoihin. Jotkut onnettomat uhrit voivat jopa ajautua ajamaan sähkörekka-autoa. Tämä sähkömopoporttiteoriaksi kutsuttu tieteellinen fakta on jo pitkään ollut tutkijoiden tiedossa, mutta on jäänyt vähemmälle julkisuudelle autoyhtiöiden lobbaamisen ja mainonnan takia.

  Laittakaa nyt hyvät ystävät kukkahatut päähänne ja yhdessä pystymme katkaisemaan pahan sähköautoilun kierteen. Voisimme aloittaa ajamalla sähköautoilun kieltoa julkisilla paikoilla ( kuten työpaikat ja ravintolat ). Perusteena tälle on se että sähköautot ei ole täysin turvallisia sivullisille (mm. jalankulkijat ja pyöräilijät ).

  Levittäkää eteenpäin hyvää sanaa sähköautojen vaarallisuudesta ja ehkä vielä jonokin päivänä voimme elää sähköautottomassa Suomessa!

  Peace out,
  Elf

  Lähteet:
  [1] Tilastokeskus 2007
  [2] FINE – Pienhiukkaset – Teknologia, ympäristö ja terveys. Tekes, Teknologiaraportti 9/2006.
  [3] WHO: WHO | World report on road traffic injury prevention
  [4] Stetson-Harrison 1987
  [5] OICA Production Statistics | OICA

   
   
 2. #2
  Tämä on yksinkertaisesti loistavaa tekstiä, hieno oivallus "vertauskuvasta" tupakka vs. sähkö"tupakka"

   
   
 3. #3
  Höyrykone WonderC's Avatar

  Liittynyt
  12/2013
  Sijainti
  Kerava
  Viestit
  2,517
  Oliko tää nyt osa siitä bensaton suomi 2040 hanketta?
  -Gerstensaft über alles!

   
   
 4. #4
  Höyrykone zkys's Avatar

  Liittynyt
  12/2011
  Sijainti
  Oulu
  Viestit
  3,782
  Entäs hermomyrkyt mitä auto tuottaa? Varsinkin talvella kun auto käynnistetään kylmänä, ovat päästöt moninkertaiset. Kun käynnistät auton ja puhdistat laseja, joudut näitä yhdisteitä hengittämään. Nyt kun on ollut puhetta näistä uusista kielloista ravintoloihin liittyen, niin eikö autojen käynnistäminen ravintolan edessä tulisi kieltää myös?

   
   
 5. #5
  PoliisiGuru Rotax's Avatar

  Liittynyt
  11/2011
  Sijainti
  Espoo
  Viestit
  2,856
  Ensisijaisesti teinien harrastama torin ympäriajo eli ns pilluralli on ehdottomasti kiellettävä sillä se vahingoittaa nuorten aivojen kehittymistä. Lisäksi passiivinen autojen tuottamien pakokaasujen hengittäminen johtaa autoiluriippuvuuteen.


  Ajatelkaa lasten hyvinvointia

  :wq

   
   
 6. #6
  Höyrykone Steamy's Avatar

  Liittynyt
  12/2013
  Sijainti
  Varkaus
  Viestit
  4,318
  Juu pillurallin voi kieltää, eihän siellä nykyään ole niitä pillujakaan :P

   
   
 7. #7
  Höyrähtänyt

  Liittynyt
  07/2012
  Viestit
  9
  Ehdottomasti on kiellettävä! On käsittämätöntä että auton saa käynnistää ravintolan edessä kun se on sitä ei saa sen sisälläkään käynnistää. Erityisesti näin terassikelien kynnyksellä autottomat ihmiset joutuvat kärsimään ajattelemattomien autoilijoiden auton käynnistyksistä ravintoloiden edessä.

   
   
 8. #8
  Höyrähtänyt

  Liittynyt
  07/2012
  Viestit
  9
  Pilluralli on on malliesimerkki suurten autoyhtiöiden kyseenalaisista markkinointistrategioista. Ilmiöllä pyritään luomaan mielikuvia ja lupauksia seksistä ( pillu-osuus ). Tällä vedotaan eritoten teini-ikäisiin ja nuoriin aikuisiän kynnyksellä oleviin nuoriin. Karu todellisuus on kuitenkin se että pillu jää usein saamatta, ja lopputuloksena on vuosia jatkuva riippuuvuus autoilusta. Ilmiöllä on lisäksi runsaasti haitallisia sivuvaikutuksia, kuten karvanoppien ja wunderbaumien kulutuksen kasvu, sekä aivan täysin luonnottoman ylimitoitun äänentoistojärjestelmän hankinta. Nämä voivat riippuuvuuden lisäksi johtaa velkakierteeseen.

   
   
 9. #9
  Höyrykone hesekiel's Avatar

  Liittynyt
  02/2012
  Sijainti
  Tamperehan se
  Viestit
  2,762
  Yksinkertaisesti nerokasta!

  Jos tätä saa lainata niin alan käyttää argumenttina monessa paikassa missä ylen dokumentin tai vastaavan katsonut alkaa aukoa.

   
   
 10. #10
  Höyrähtänyt

  Liittynyt
  07/2012
  Viestit
  9
  Kiitos, ja ehdottomasti saa lainata. On erittäin tärkeää että tietoisuus sähköautoilun vaaroista leviää!

   
   
Keskustelu Yleinen keskustelu

Kirjoitusoikeudet

 • Sinä et voi kirjoittaa uusia viestejä
 • Sinä et voi kirjoittaa vastauksia
 • Sinä et voi muokata liitteitäsi
 • Sinä et voi muokata viestejäsi
 •