Janty Classic Kissbox (Extended)

Valmistaja: Janty
Kotisivu: http://www.jantyshop.com/
Ostopaikka: http://www.ivapour.co.uk/
Hinta ostohetkellä: 95€ (Extended-paketti)
Malli: Penstyle
Kokonaispituus / halkaisija: 153mm / 11.3mm
Paino: 24g
Akkujen kapasiteetti: Ei ilmoitettu
Kytkimen tyyppi: Automaatti- (ilmanpaine) ja manuaalikytkin
Max. imaisu / Jäähtymisaika (automaatti): 2 sek. / 0 sek.
Max. imaisu / Jäähtymisaika (manuaali): Rajoittamaton
Pakkauksen sisältö: 2 akkua, 1 atomisoija, 1 automaattikytkin, 1 manuaalikytkin, 1 laturi ja johto, 1 USB E-system (USB-läpivienti), 1 autolaturiadapteri, 1 säilytyskotelo, 5 patruunaa, ohjekirja
Takuu: Atomisoija ja kytkimet 6kk, akut 3kk
Yhteensopivia malleja: n/a

Classic Kissboxista on tarjolla kaksi erilaista pakettia. Kalliimmassa Extended paketissa tulee aloituspakkauksen lisäksi USB-läpivienti, säilytyskotelo ja autolaturiadapteri. Säästöä Extended-paketin ostamalla ei erikseen ostettuihin osiin verrattuna juurikaan tule mutta koska USB-piuhan ja kotelon olisin kuitenkin hankkinut niin päätin ottaa Extended-setin. Värivaihtoehtoja on kaksi, musta ja titaani.

Värivalintani oli musta ja ensivaikutelma Classic Kissboxista on hillityn tyylikäs. Akun ja kytkimen liitos on kullattu ja lisäksi atomisoijan päässä on kultainen rengas jossa Jantyn logo. Näitä ja kytkimessä olevaa Janty logoa lukuunottamatta pinta on himmeä musta joten sormenjälkiä ei juurikaan jää eikä pinta tunnu liukkaalta. Ainut JCK:n led-valo on automaattikytkimessä, tämän paikalla manuaalikytkimessä on nappi jolla atomisoijaa kontrolloidaan. Ainut pieni kosmeettinen vika on atomisoijan ja kytkimen liitos joka ei ole täysin suora. Pienen kurvin voi kuitenkin huomata vain jos sitä tietää etsiä ja mitään käytännön haittaa tästä ei ole. Koko e-savuke patruuna asennettuna pituutta on yli 15 senttiä joten tämä ei ole välttämättä malli joka kannattaa valita mukana kannettavaksi, jokapäiväiseen käyttöön. Kotikäytössä koolla taas ei juurikaan ole merkitystä. Savuke pysyy vielä kahden sormen välissä muttei täysin vaivattomasti.

Ensilataus suoritetaan ohjeen mukaan ensin lataamalla akkua 12 tuntia ja sitten käyttämällä sitä 20 minuuttia. Heti tämän jälkeen tehdään vielä toinen 4 tuntia kestävä lataus. Laturi ilmoitti jo muutaman tunnin jälkeen että akku olisi täynnä mutta tätä ei kannata uskoa ja siitä mainitaan ohjekirjassakin. Tämä on normaali "ominaisuus" melkein kaikissa e-savukkeiden latureissa.

Kynämallisesta Classic Kissboxista tekee erikoisen se että voit itse päättää käytätkö manuaalista vai automaattista kytkintä. Kytkin ruuvataan akun ja atomisoijan väliin mutta kokonaispituutta ei silti tule normaalia kynämallia enempää. Manuaalikytkin toimii juuri niin kuin pitääkin eli heti kun painat nappia, atomisoija alkaa kuumeta ja tuottaa höyryä. Ei siis lämmittelyimuja manuaalin kanssa. Höyryä manuaalikytkin tuotti huomattavasti enemmän kuin automaatti ja tunne että laite on hallinnassa oli melkoinen manuaalin eduksi. Minkäänlaista ylikuumenemissuojaa en manuaalissa huomannut, kokeilin painaa nappia noin kymmenen sekuntia ja atomisoija vain jatkoi lämmittämistä. Ainut pienenpieni huono asia manuaalissa on se että patruunan suukappaleen joutuu aina asettelemaan oikeaan asentoon kytkimen nappiin nähden jotta käyttö on luontevaa. Automaattikytkimestä en pitänyt läheskään niin paljon. Se kyllä käynnistyy hennoimmastakin imaisusta mutta imaisun pituudesta huolimatta tuntui lämmittävän kerrallaan vain muutaman sekunnin ainakin jos led-valoa on uskominen. Automaatista pitää siis ottaa useita peräkkäisiä imaisuja jotta päästäisiin edes lähelle manuaalin höyrymäärää. Imeminen JCK:n läpi on todella helppoa, laite ei anna juurikaan vastusta. Annoin tälle täydet pisteet mutta joillekin imu saattaa olla jopa liian helppo.

Höyryntuotto laitteella on kokoluokkakin huomioiden vähintään hyvää tasoa ja ennen kaikkea koko ajan tasaista. Varsinkin manuaalikytkimellä laite tuottaa jopa ilman lämmittelyjä uskomattoman höyrypilven. Tällä on valitettavasti myös hintansa eli laite kuluttaa e-nestettä paljon enemmän kuin pienemmät mallit. Kurkkutuntuma on yllättävän pehmeä vaikka höyryä syntyykin paljon. Patruuna on todella iso pienempiin kokoluokkiin nähden. Siihen mahtuu hieman vajaa 45 tippaa e-nestettä ja tämä riitti 7-8 analogista savuketta vastaavaan määrään höyryttelyä. Nämä määrät eivät ole mitään tarkkaa tiedettä vaan suuntaa antavia oman käyttökokemukseni perusteella. Huomasin myös että e-neste ei loppunut äkillisesti patruunasta kuten pienemmissä malleissa yleensä vaan höyryntuotossa huomasi pientä vähenemistä hiljalleen kunnes patruuna tyhjeni lopullisesti, tämä ei ollut kuitenkaan häiritsevän iso ongelma. Ilmeisestikin tämä johtuu patruunan isosta koosta eli kun pinnalta (lähimpänä atomisoijaa) on enimmät nesteet höyrystyneet, kestää nesteen siirtyminen pohjalta hieman kauemmin ja se on tasaisempaa. E-nesteen tiputtaminen suoraan atomisoijaan onnistuu myös hyvin JKC:n kanssa koska atomisoija on ns. suljettua mallia eli kuumennuselementti on syvällä atomisoijan sisällä. Jos mahdollista niin tällä saa vielä enemmän höyryä aikaiseksi. Kokeiluissa totesin 3-4 pientä tippaa olevan sopiva määrä atomisoijalle.

Höyryttelin ensimmäiset päivät lähinnä USB-johdolla. Ennen kuin ehdin kunnolla kokeilla akkukestoa tuli pieni takaisku. Atomisoija lakkasi kahden päivän jälkeen yht'äkkiä toimimasta tai päästi pihalle vain olemattomia määriä höyryä. Kokeilin puhdistusta mutta tästä ei ollut mitään apua. Saattaa olla että käytin innostuksissani manuaalikytkintä liian kuumana tai sitten atomisoija vain päätti kuolla ilman sen kummempaa syytä. Janty onneksi tarjoaa pitkän takuun osilleen joten lähetin osan takaisin. Koska varastossa ei ollut ostohetkellä varaosia, oli hajonnut atomisoija ainut omistamani.

Varaosa saapui nopeasti, n. viikossa. Saamani atomisoija on ilmeisesti uudempaa mallia. Vanhassa luki JC-302 ja uudessa JKBC-304. Itseasiassa vanhemman nimi viittaisi laitteen edelliseen malliin eli pelkkään Janty Classiciin jossa ei ollut erillistä kytkintä. Joka tapauksessa uuden atomisoijan kanssa ei ole ollut ongelmia. Se toimii kuin uusi useiden viikkojen käytön jälkeen.

Täyteen ladatulla akulla sain laitteesta n. 100 neljän sekunnin mittaista imaisua. Tämä vastaa n. 7 analogista savuketta. Tarkempi akkukestotesti suoritettiin 3kk kohtuullisessa käytössä olleella akulla joten tulos on todennäköisesti hieman heikompi kuin uudella akulla, teen uuden mittauksen jos hankin jossain vaiheessa uuden akun. Alkuperäisen testin arvioitu akkukesto oli paljon tätä tarkempaa mittausta parempi. Kuten jo mainitsinkin, akuissa ei ole ollenkaan led-valoa. Akun tyhjenemisen huomaa siis manuaalikytkintä käytettäessä vain siitä että höyryä ei enää synny.

Testailin laitetta myös DSE-801:n ja RN 4072:n atomisoijalla jotka sopivat täydellisesti (paitsi manuaalikytkin + RN4072 atomisoija yhdistelmä joka ei jostain syystä toiminut) JKC:n mutta en saanut niillä aivan yhtä hyviä tuloksia kuin alkuperäisellä. Eroja on ulkonäön lisäksi Jantyn atomisoijassa olevat ylimääräiset 2 ilmanottoreikää joiden ansiosta atomisoijasta on aavistuksen helpompi imeä. 801:n atomisoijat ovat kuitenkin yli puolet halvempia kuin Jantyn eli näitä voi hankkia varaosiksi jos haluat päästä hieman halvemmalla. 801 akut eivät ilmeisesti ole yhteensopivia.

Laitteen mukana toimitettu USB-läpivienti toimii kuten luvattiinkin eli johto kytketään USB-porttiin ja toinen pää e-savukkeeseen. Nyt laite saa koko ajan tasaista virtaa eikä akkujen latailua tarvitse miettiä. Johto on toiminut koko ajan ilman mitään ongelmia. Ainut yllätys oli että johdossa on koteloitu paristo jota ladataan koko ajan ja vasta tästä virta tulee e-savukkeeseen, mitään käytännön merkitystä tällä ei kuitenkaan ole. Säilytyskotelo on varsin tyylikäs keinonahalla päällystetty, sivusta saranoitu metallikotelo. Siihen mahtuu 2 akkua, atomisoija + patruuna ja molemmat kytkimet.

Janty Classic Kissbox on monella osa-alueella lähes täydellisyyttä hipova kynämallinen e-savuke. Jos suurehko koko ei ole sinulle ongelma niin automaattikytkimen lisäksi laitteessa ei juurikaan ole puutteita. Tietenkin akkukesto voisi olla pidempi mutta muihin tämänhetkisiin manuaalisiin e-savukkeisiin verrattuna sekin on tässä laitteessa kunnossa.

Edit (05.08.09): Akkukeston tarkemman mittaustuloksen lisäksi haluan mainita että testissä hajonneen atomisoijan lisäksi laitteessa on hajonnut kaksi muutakin atomisoijaa. Muissa laitteissani ei ole vielä hajonnut ainuttakaan atomisoijaa.

Höyryn määrä: 9 / 10
Kurkkutuntuma: 8 / 10
Imu: 10 / 10
Manuaalikytkin: 10 / 10
Automaattikytkin: 5 / 10
Akkukesto: 6 / 10
Ulkonäkö: 9 / 10
Patruuna: 8 / 10
Hinta/laatu: 6 / 10

Kokonaisarvosana: 8 / 10