Tulokset 1 - 7 / 7

Aihe: Paljonko tilata nestettä kerralla? Mikä on 3kk käyttömäärä? Pohdintaa asiasta

 1. #1

  Paljonko tilata nestettä kerralla? Mikä on 3kk käyttömäärä? Pohdintaa asiasta

  Viime aikoina on taas ollut epäselvyyksiä siitä, kuinka paljon nikotiinipitoista nestettä voi tilata kerralla. Tullikin puuttui vastikään asiaan tekemällä rutiininomaisen pistotarkistuksen muutamaan e-savuketarvikkeita sisältävään tilaukseen. Esitän tässä oman spekulaationi aiheesta, joten tässä viestissä esitetyt väitteet eivät ole virallista tietoa. Soveltakaa omalla vastuulla.

  Alunperin rajoja määriteltiin FIMEA:n toimesta loppuvuonna 2010. Silloin määriteltiin, että nikotiinin annosmäärä koko valmisteessa (pakkauksessa) ei saa ylittää 0,42 grammaa TAI kerta-annoksessa (patruunassa) 10 milligrammaa. Samassa tiedotteessa tosin todetaan, että ETA-alueelta saa vastaanottaa korkeintaan kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän. (http://www.tulli.fi/fi/tiedotteet/le...126/index.html)

  Alkuvuonna 2011 Vantaan käräjäoikeus antoi tuomionsa tapaukseen, jossa käsiteltiin sähkötupakan nikotiinivalmisteiden maahantuontia (http://www.tulli.fi/fi/tiedotteet/le...7_1/index.html). Tuomio oli vastaajille vapauttava, ja samassa yhteydessä takavarikoidut nikotiininesteet palautettiin. Tämän jälkeen Tulli määritteli, että nikotiinipatruunoiden ja -liuoksien henkilökohtaista maahantuontia säätelee ainoastaan Valtioneuvoston asetus lääkevalmisteiden henkilökohtaisesta tuonnista Suomeen. Tässä asetuksessa ainoa määritelmä tilaamisen rajalle on 3kk käyttöä vastaava määrä (http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2002/20021088). Tietooni ei ole tullut tämän jälkeen yhtään ainoata ongelmatapausta Tullin kanssa, jos tilausmäärät ovat pysyneet edes jossain määrin järkevissä rajoissa.

  FIMEA:n alunperin määrittämä rajoitus 0,42 g eli 420 mg pyörii yhä edelleen keskusteluissa mukana. Oman käsitykseni mukaan tämä rajoitus kaatui oikeuden päätöksen saadessa lainvoiman, ja tähän suuntaan tullin viimeisin virallinen tiedotekin viittaa. Kuitenkin kuluvalla viikolla Tulli on antanut eräässä päätöksessään ymmärtää, että he soveltaisivat edelleen tätä rajaa. Lainaan tähän poiminnan toisen käyttäjän saamasta Tullin päätöksestä: "Fimean päätöksen mukaan yksi pullo saa sisältää nikotiinia korkeintaan 0,42 g. Tämän ylittävältä osalta vaaditaan lääkkeen maahantuontiin lääkemääräys. Koska xxxxx tilaamat viisi pulloa sisälsivät selvästi alle 0,42 grammaa nikotiinia ei niiden maahantuonti edellytä häneltä lääkemääräystä." (http://www.e-savuke.com/forum/index....59657#msg59657).

  Tullin tulkinta asiassa on tässä vaiheessa yllättävä. Kyseessä tuskin on yleinen käytössä oleva linja, ja tässä tapauksessa (toivottavasti) on yhden yksittäisen tullivirkailijan väärä näkemys asiasta. 420 mg raja per pullo on käytännössä sovellettaessa aivan liian alhainen. Jo 15mg/ml nesteellä 30 ml pullo ylittää tämän rajan. Mikäli raja olisi virallinen, niin vähääkään vahvempia nikotiininesteitä käyttävä voisi tilata korkeintaan 10 ml pulloja. Pitää myös muistaa, että on yksiselitteisesti luvallista tilata kerrallaan 3kk käyttöä vastaava määrä. 3 ml päivässä höyryttävällä henkilöllä tämä olisi 270 ml nestettä. Tämä vaatisi 27 kappaletta 10 ml pulloja. Tämän esimerkin myötä tulee varsin hyvin selväksi, että 420 mg raja per pullo on täysin toimimaton. Mitä eroa on tilaako 27 kappaletta 10 ml pulloja vai 9 kappaletta 30 ml pulloja?

  Kuten aiemmin mainitsin, oman käsitykseni mukaan mitään 420 mg rajoitusta ei tällä hetkellä ole voimassa. Tullin tuorein tulkinta asiasta ihmetyttää, ja voimme vain toivoa, että kyseessä todellakin on yksittäinen moka siellä päässä. Mikäli Tulli on muuttamassa linjaansa, saamme varmasti hyvin pian todistaa uutta oikeudenkäyntiä jossa rajoja tarkennetaan entisestään. Oma normaali tilaukseni sisältää useimmin vähintään 30 ml pullon 15 mg nestettä, joten siitä vaan, oikeudessa nähdään.

  Keskustelua herättää myös epämääräinen 3kk käyttöä vastaava määrä. Paljonko se on? Miten se määritellään? Tähän ei ole olemassa tällä hetkellä virallista vastausta. Höyryttelijän kannalta normaalit nestetilaukset ovat tulleet ongelmitta lävitse, joten siinä mielessä viralliselle näkemykselle ei ole vielä ollut tarvetta. On kuitenkin mielenkiintoista pohtia, mihin rajat vedetään ennemmin tai myöhemmin tulevassa oikeuskäsittelyssä.

  FIMEA:n rajat, joista aiemmin puhuin, ovat suoraan sovellettu käsitavarakaupassa olevien nikotiinikorvausvalmisteiden rajoista. Nicorettea saa kaupasta enintään 10 mg kerta-annoksella ja paketissa on enintään 420 mg nikotiinia. Nicoretten tuotteista mielenkiintoisin on 10 mg inhalaattori (http://www.nicorette.fi/nicorette-inhalaattori). Se on ehdottomasti lähin vastine höyryttimille nikotiinikorvaustuotteiden maailmassa. Nicorette ilmoittaa, että inhalaattorin sisältämästä nikotiinimäärästä noin 20% imeytyy kehoon. Luku on hyvin lähellä sitä, mitä tällä hetkellä arvaillaan imeytyväksi sähkösavukkeen kautta. Henkilökohtaisesti olen käyttänyt 33% jos on ollut tarpeen arvioida, paljonko nikotiininesteen nikotiinista lopulta imeytyy kehoon.

  Tätä inhalaattoria suositellaan käytettäväksi päivässä noin kuuden kapselin verran, annostuksen vaihdellessa tarpeen mukaan 4-12 kapselin välillä. Nopeasti laskemalla valmisteen nikotiinipitoisuudesta saadaan päiväannokseksi 40-120 mg nikotiinia. 90 päivän eli kolmen kuukauden annoksen nikotiinimäärä heittelisi siis välillä 3600-10800 mg.

  Jos sovellamme tätä Nicorette inhalaattorista saatua 3kk käyttöä vastaavaa määrää e-nesteisiin, syntyy seuraavanlainen taulukko:

  10mg neste: 360-1080 ml
  15mg neste: 240-720 ml
  20mg neste: 180-540 ml
  25mg neste: 144-432 ml

  Tällä tavoin määritellyt rajat 3kk käyttöä vastaavalle nesteen määrälle ovat yllättävän suuret. Mutta ne on johdettu suoraan jossain määrin verrattavissa olevasta, jo Suomessa laillisesti myytävästä tuotteesta. Myöhemmin oikeudessa määritellyt rajat saattavat hyvinkin osua samaan suuruusluokkaan. Arvailuahan tämä kaikki vain on, mutta toivottavasti tämä herättää ajatuksia muissakin. Tilataan nesteemme edelleen huoletta, ja taistelkaamme loppuun asti mikäli saamme kunnian puolustaa kaikkia Suomen höyryttelijöitä!

   
   
 2. #2
  Höyrypää

  Liittynyt
  10/2011
  Sijainti
  Pohjanmaa nyt ja kesällä taas Norja
  Viestit
  985

  Vs: Paljonko tilata nestettä kerralla? Mikä on 3kk käyttömäärä? Pohdintaa asiasta

  Tilaan mitä tilaan ja mistä tilaan.Enään en kerro edes täällä paljon on ja paljon tulossa ja koska tulee lisää.

   
   
 3. #3
  Höyrykone jasseri's Avatar

  Liittynyt
  11/2011
  Sijainti
  Hollola
  Viestit
  1,494

  Vs: Paljonko tilata nestettä kerralla? Mikä on 3kk käyttömäärä? Pohdintaa asiasta

  Rehellisyyden nimissä, kaikki menee mitä tilaan, ja taatusti omaan käyttöön, vai luuleeko tulli että näillä tiliä tehdään, salli mun nauraa. 125mg menee 50mg/nikotiiniä 3 kuukaudessa, siitä saa 250ml 25mg,,,ash antaa olla...

  -mikään työ ei ole tehty ennenkuin, lihava mies on poistunut rakennuksesta-

   
   
 4. #4
  HöyryGuru

  Liittynyt
  05/2011
  Sijainti
  Tampere
  Viestit
  691

  Vs: Paljonko tilata nestettä kerralla? Mikä on 3kk käyttömäärä? Pohdintaa asiasta

  Jos tulli soveltaa 420mg rajaa niin kai se raja pitäisi jossain kertoakkin, itse en ole mainintaa tullin sivuilta tai siellä viitatusta säädöksestä löytänyt. Eiköhän tuohon ainakin voi vedota jos nokkapokka tulee.

   
   
 5. #5
  Höyrykonkari

  Liittynyt
  11/2011
  Sijainti
  IchWillähde, Nastola
  Viestit
  214

  Vs: Paljonko tilata nestettä kerralla? Mikä on 3kk käyttömäärä? Pohdintaa asiasta

  Itse käytän noin 3-6ml (laskin että yksi tai kaksi 3ml tankillista menee joka päivä) per päivä joten tommonen 30ml puteli kestää mulla sen 10 päivää. Eli jos tilaan 3kk tarpeet niin pitäs laittaa 9 pulloa tulemaan. Vahvuutena käytän 12-14mg.
  Yleensä tilaan kuukauden setin kerrallaan (3x30ml) ja pari pientä varapulloa (10ml) niitä hetkiä varten jolloin uusi lähetys jumittaa jossain maailmalla tai Sohjo-korean tullissa.

  Nytkin odoteltu jo pari viikkoa lähetystä uk-eliquidsiltä... missä lie viipyy kun oli kirjeenä tulossa...
  Ensikerralla tilaan sitten 50 x 5ml putelia, jos ne vaikka tulis läpi prkl!!!


   
   
 6. #6
  HöyryGuru overflow's Avatar

  Liittynyt
  09/2009
  Sijainti
  Jyväskylä
  Viestit
  1,403

  Vs: Paljonko tilata nestettä kerralla? Mikä on 3kk käyttömäärä? Pohdintaa asiasta

  Pitää huomioida myös luonnollinen hävikki. Jokainen millilitra ei päädy höyrynä kehoon. Nestettä jää vanuihin, vuotaa pöydälle, ja menee hukkaan omia makusekoituksia kehitellessä. Aktiivisella miksailijalla hävikki voi olla kohtalaisen suurikin.

   
   
 7. #7
  Höyryttelijä

  Liittynyt
  01/2012
  Viestit
  64

  Vs: Paljonko tilata nestettä kerralla? Mikä on 3kk käyttömäärä? Pohdintaa asiasta

  Olisi kyllä mielenkiintoista tietää että onko nyt vireillä jo jotain isompaa riitaa jonkun tilaajan ja tullin/fimean/poliisin kanssa tämän asian tiimoilta. Tunnustaako kukaan? Minä ainakin olen valmis osallistumaan mahdollisiin kuluihin joita saattaa riitelystä syntyä, keräystä pystyyn vaan!

  Käräjäoikeuden päätös on lainvoimainen ja tullut tämän Fimean (?) ja vissiin tullinkin sivuilta löytyvän 420mg/pakkaus -päätöksen jälkeen. Ts. patruuna/pakkauskohtaista nikotiinirajaa ei tuon mukaan ole olemassa. Ainoana rajoitteena tuo oma käyttö ja max 3kk. Onko kellään tuota ko:n päätöstä kokonaisuudessaan? Mikäli sielä ei mitään mainintaa ole, niin silloinhan homma on selvä. Voisi laittaa PDF-tiedostona jakoon vaikka nimet sensuroituna. Julkista tietoahan tuo on ja saatavilla Vantaan käräjäoikeuden kansliasta luettavaksi tai kopiona postilla. Ainakin Turun ja Espoon ko:t vaativat kopioinnista 0,2e/sivu joten kalliiksi tulee pyytää..

  Joku selvyyshän tähän pitäisi saada. Ihan älytöntä pistää 300ml pullo 1mg tavaraa ja 60x5ml 84mg roinaa sisältävät tilaukset samalle viivalle. Pelkkää kiusantekoa.

  Mieli tekisi laittaa litran niksabase tilaukseen, mutta nykyisellään pelkkä syyte lääkeainerikoksesta tarkoittaa minulle maailmanloppua :P

   
   
Keskustelu Hankkiminen

Kirjoitusoikeudet

 • Sinä et voi kirjoittaa uusia viestejä
 • Sinä et voi kirjoittaa vastauksia
 • Sinä et voi muokata liitteitäsi
 • Sinä et voi muokata viestejäsi
 •