Maailmalla on eri tiedotusvälineissä ja keskustelualueilla raportoitu useita (10) tapauksia joissa sähkötupakka on räjähtänyt aiheuttaen vakaviakin vammoja sitä käyttäneelle henkilölle. Tähän mennessä raportoiduista tapauksista on selvinnyt että:

  • Kaikissa raportoiduissa tapauksissa kyseessä on ollut metallinen tuubimallinen modi jossa on käytetty kahta sarjaankytkettyä RC123 (16340) kokoista akkua.
  • Kaikentyyppiset Litium-akut voivat pettää aiheuttaen kuumenemistä, kaasupurkauksia ja liekkejä jos ne ovat sarjaankytkettynä. Täysin turvallista akkua ei siis ole olemassakaan.
  • Pienempi akku ei ole turvallisempi kuin iso akku, pikemminkin päinvastoin. Iso akku kestää paremmin siihen kohdistuvan rasituksen.
  • On epätodennäköistä että muovinen tai puinen modi aiheuttaisi voimakkaan räjähdyksen sillä akun pettäessä kaasut pääsevät purkautumaan laitteesta vapaammin.
  • Tietoon ei ole tullut yhtään tapausta jossa yhtä akkua käyttäessa modi tai "perinteinen sähkötupakka" olisi räjähtänyt


e-Savuke.com ei suosittele käyttämään putkimodeja joissa käytetään sarjaankytkettyjä akkuja. Korkeamman jännitteen saa aikaiseksi myös yhtä akkua käyttämällä kun laitteeseen on sisäänrakennettu tehoa nostava piiri (esim. ProVari, LavaTube). Laitteesta on myös hyvä tarkistaa onko siihen porattu aukko kaasun purkautumista varten akun pettäessä. Aukko löytyy yleensä modin pohjasta. Kaikkein uusimmissa modeissa on myös elektronisia turvatoimintoja jotka kannattaa ottaa huomioon laitetta hankkiessa. Lähes kaikissa "perinteisissä" malleissa (510, eGo jne.) on samanlainen turvapiiri. Kolmas hyvä turvatoiminto on virran pääkatkaisija jolla laitteen voi tehdä toimimattomaksi kuljetuksen ajaksi.

Emme myöskään suosittele säästämään kun hankit akkuja modiisi. Varmista hankkiessasi että saat alkuperäisen ja aidon, tunnetun valmistajan akun. Tällä hetkellä turvallisimpana vaihtoehtona pidetään punaista AW IMR -akkua.

Lähde: ECF
Uutisia aiheesta: HS.fi, CBSNews