Sivu 1 / 2 12 ViimeinenViimeinen
Tulokset 1 - 20 / 30

Aihe: Höyrypään lyhyt sähköoppi

 1. #1
  Höyrykone Beenari's Avatar

  Liittynyt
  06/2014
  Sijainti
  Hässlinki
  Viestit
  2,591

  Höyrypään lyhyt sähköoppi

  Lueskellut tätä foorumia aika ahkerasti ja tämmöinen täältä uupuu. Höyrypään käsikirjassa asiaa sivutaan atojen resistansseista mainittaessa sekä VV/VW modeista puhuttaessa. Mutta suoranaista selitystä mikä vaikuttaa mihin ja miksi ei ollut.

  Näiden laitteiden kanssa pellelillessä tulevat termit jännite, virta, vastus ja teho hyvinkin tutuiksi. Niiden keskinäisen vaikutukseen pätee muutama lainalaisuus, jota tässä olisi tarkoitus selvittää.

  Jännite: mittayksikkö on voltti (V) ja laskukaavoissa käytettään merkintää U.
  Virta: mittayksikkö on amppeeri (A) ja laskukaavoissa käytettään merkintää I.
  Vastus: mittayksikkö on ohmi (ohm tai Ω) ja laskukaavoissa käytetään merkintää R.
  Teho: mittayksikkö on watti (W) ja laskukaavoissa käytetään merkintää P.

  Ammattikoulun sähköopin opettajaa lainaten, hyvä muistisääntö sähkötekniikan alkeisiin on PUIMURI.

  Sähköjutut on sen verran keskittymistä vaativaa puhaa joten jätetään ämmät pois mielestä:
  P U I M U R I
  Sitten vain yhtäsuuruus ja kertomerkit mukaan kuvioihin:
  P = U * I ja U = R * I

  Ja näin meillä on kaksi tärkeintä sähköopin laskukaavaa:
  P = U * I, teho on jännite kertaa virta
  U = R * I, jännite on vastus kertaa virta

  No itse asiassa noista saadaan matematiikan laskuoppeja soveltamalla kuusi erilaista kaavaa, mutta kun tämä aihe on sähköoppi, niin sen kummemmin selittelemättä kaikki kuusi:

  P = U * I
  I = P / U
  U = P / I

  U = R * I
  I = U / R
  R = U / I

  Ja jotta jotakin hyötyä tästä on niin otetaanpa muutaman esimerkin avulla nuo kaavat höyrypään hyötykäyttöön.

  Tavallinen eGo-akku taitaa antaa ulos reguloitua jännitettä 3,7V ilman kuormaa ja 3,3V kuorman kanssa. Höyrypään käsikirjassa kartojen kohdalla mainittu LR, eli alhainen resistanssi ainakin Bogen osalta tarkoittaa kahta ohmia ja SR normaali resistanssi kolmea ohmia. Joten lykätään kokeeksi kumpikin vuorollaan kiinni tuohon eGO akkuun.

  Tuolla 3,3 V jännitteellä sekä kolmen ohmin Bogella kokoonpano haukkaa akusta 1,1 A virran ( I = U / R , I = 3,3 / 3).
  Taas 3,3 V jännitteellä sekä kahden ohmin Bogella kokoonpano haukkaa akusta 1,65 A virran ( I = U / R , I = 3,3 / 2).
  Ja tehoksi muutettuna kolmen ohmin Bogen käämiä lämmitetään 3,63 W teholla ( P = U * I , P = 3,3 * 1,1)
  Ja kahden ohmin Bogen käämiä kiusataan jo 5,445 W teholla ( P = U * I , P = 3,3 * 1,65)

  Ja näissä laitteissahan tuo teho on suoraan lämmitysteho, joten kahden ohmin Bogella saa eGo akusta huomattavasti paremmin höyryä. Otetaan nyt kertauksen vuoksi vielä yksi esimerkki: nakataan Bogella kuikkaa ja kaivetaan jostakin puolentoista ohmin clearo ja sormet ristissä toivotaan että eGo suostuu toimimaan tuon kanssa. Eli 3,3 volttia jaetaan 1,5 ohmilla ja saadaan jo 2,2 amppeerin virran kulutus. Ja tuo virtamäärä kun kerrotaan laitteen 3,3 voltilla rääkätään clearon atopäätä jo 7,26 watin teholla.

  Tästä varmaankin kaikki ehtivät huomioida että jännitteen pysyessä vakiona, vastuksen puolittaminen nostaa tehon ja virran kaksinkertaiseksi.

  Mikäli vastus halutaan pitää vakiona (käytetään samaa kartoa) samaan tehoon tarvitaan enemmän jännitettä. Kolmen ohmin Bogea halutaan kiusata tuolla 7,26 watin teholla: kaavoja vähän sovelletaan ja saadaan tehon kaavaksi P = U2 / R
  ja tuota hieman taas matematiikalla käpistelemällä muotoon P * R = U2, eli U2 = 7,26 * 3
  ja jatketaan laskentaa U2 = 21,78 V josta edelleen U = 4,667 V. Ja virtaa kuluu 1,556 A. Eli samaan tehoon samalla vastuksella tarvitaan vain noin puolet lisää jännitettä ja sitäkautta myös noin puolikas lisää virtaa.


  Lyhyt tiivistelmä höyrypäille: vakiojännitelaitteille (eGo) valitse niin pieniohminen ato kun laitteesi vaan suostuu ajamaan. Isompiin ohmeihin sitten tarvitaan jo säädettävää laitetta. Edellisistä esimerkeistä tuo 2,2 amppeeria eGo akusta kuulostaa ainakin minusta hyvinkin hurjalta lukemalta.

  Toivottavasti tästä on jollekulle apua.
  #teamStarre

  Lähetetty minun vaimon läppäristä ilman mitään vitun tapatalkkia.
   
   
 2. #2
  Höyrykone IcedForce's Avatar

  Liittynyt
  08/2012
  Sijainti
  Turku
  Viestit
  2,196
  Ihan hyvää tekstiä ja tärkeää, mutta meillä ainakin pidempään foorumilla olleilla on tallessa jokin valmis laskuri noille

   
   
 3. #3
  HöyryGuru Charun's Avatar

  Liittynyt
  02/2012
  Sijainti
  Vantaa
  Viestit
  9,219
  Laskurilla on toki näppärämpää numeroita pyöritellä, kuin itse laskemalla, mutta pirun hyvä teksti silti, joka IMO kannattaa jokaisen lukasta, jos ei sähköopin perusteet ole hallussa. Aukeaa käsitteetkin ehkä hieman paremmin, mikä mahdollisesti hieman vähentää näitä "mulla on 1.5ohmin dual coilille säädetty Vamosta 6V ja 7W, miks ei höyryä kunnolla?"-tyylisiä kysymyksiä.
  Tai ainakin voi tuon viestin likata silloin lukemaan.

  Mun puolesta tän vois heittää tahmatuks.

   
   
 4. #4
  Höyrykone Beenari's Avatar

  Liittynyt
  06/2014
  Sijainti
  Hässlinki
  Viestit
  2,591
  Lainaus Alkuperäinen postaaja IcedForce Näytä viesti
  Ihan hyvää tekstiä ja tärkeää, mutta meillä ainakin pidempään foorumilla olleilla on tallessa jokin valmis laskuri noille
  Kiitti linkistä. Enpä tuollaista ollut huomannutkaan, mutta nut läpsähti kirjanmerkkeihin.
  Viimeksi muokannut Beenari; 14.07.14 kello 00:55. Syy: typo
  #teamStarre

  Lähetetty minun vaimon läppäristä ilman mitään vitun tapatalkkia.
   
   
 5. #5
  Höyrykone tero's Avatar

  Liittynyt
  09/2011
  Sijainti
  Tampere
  Viestit
  1,528
  Ja noitahan voi vielä yhdistellä. P=UI ja I=U/R esim kun yhdistää niin P=U^2/R jne. Eli 4V ja 1ohm saadaan 4*4/1 teho eli 16w.

   
   
 6. #6
  Kiitos tästä, jos nyt vähenis tämä " Mulla on tässä vamossa 8w ja 6v, ihmiset kusetti kun sano et protankille 8w on hyvä ja silti palaa koko ajan"

   
   
 7. #7
  Höyrykone tero's Avatar

  Liittynyt
  09/2011
  Sijainti
  Tampere
  Viestit
  1,528
  On tuo hyvä että opastettu Toisaalta itselläkin kaiffareita keitä ei kummemmin kiinnosta sähköopit. Ja silloin luetaan laitteen näytöltä eri arvot. Siihen auttaa tietty esim näytöt missä näkyy sekä jännite että teho. Eikä vain joko tai. Huomaa jos alkaa säätämään että molemmat muuttuu vaikka vain toista muuttaa.

   
   
 8. #8
  Höyrähtänyt

  Liittynyt
  05/2015
  Viestit
  23
  Kiitos tästä !

   
   
 9. #9
  Höyrykone Beenari's Avatar

  Liittynyt
  06/2014
  Sijainti
  Hässlinki
  Viestit
  2,591
  Hieman on aikaa kulunut ketjun aloituspostauksesta, laitteet on muuttuneet matkan varrella, ja nyt myöhemmin tuon lukeneena taisin mennä vähän ohituskaistaa pitkin tuota kirjoittaessa. Joku saattaa kuitenkin noita Bogeja käyttää, niin jätetään alkuperäinen viesti koskemattomaksi ja tehdään pieni syventävä lisäys. Sytykkeen antoi eräs foorumilainen IRCissä jolle nuo sähköopin perusteet tuntuvat, itseopiskelusta huolimatta, vaikeille, mutta into drippereiden kanssa pelaamiseen on kova.

  Samoin on foorumilla taas alkanut lisääntyä nämä kysymykset "ostin dripperin, minkälaista lankaa tarvitsen ja minkälaisen setupin teen?". Jo kysymyksestä näkee ettei kysyjällä ole hajuakaan näistä lainalaisuuksista...


  Joten asiaan: Höyryttelyssä meitä kiinnostaa tai oikemmin höyryttelyyn vaikuttaa kaksi lainalaisuutta, toinen on Ohmin laki ja toinen on Joulen laki.

  Näistä ohmin laki käsittää virran, jännitteen ja resistanssin keksinäista suhdetta toisiinsa.

  Selkokielellä sanottuna: Virtapiirin läpi kulkeva virta on sitä suurempi, mitä suurempi jännite johtimen päiden välillä vaikuttaa ja piirissä kulkeva sähkövirta taasen on sitä pienempi, mitä suurempi resistanssi piirissä on.

  Lyhyemmin: jännite on suoraan verrannollinen virran suuruuteen ja virta on kääntäen verrannollinen resistanssin suuruuteen.

  Huomaa että molemmissa lausekkeissa, lauseen molemmat osat ovat yhtäaikaa voimassa! Sähkötupakkakäytössä käämin tarvitsema virta on riippuvainen sekä modin tarjoamasta jännitteestä että itse käämin resistanssista.

  Ja tämä virtamäärä on se mikä pitää sähkötupakassa ottaa huomioon, ennen kaikkea mekaanisten modien kanssa akkuja valitessa. Mutta myös säädettäven laitteiden kanssa siten että säädettävä laite tarjoaa riittävästi virtaa.

  Eipä unohdeta esimerkkien voimaa asioiden selittämisessä ja omaksumisessa. Ryöstetään aloitusviestistä termit ja kaavat sekä kääritään hihat ja ryhdytään hommiin. Ja kaikki esimerkit käsittelevät tilannetta jossa käytössä on mekaaninen boksi/putki.

  Kaikki esimerkit ovat kaavojen pyörittelyä ja raakaa matematikkaa, joten otetaan esiin nuo kaavoissa käytetyt merkit termeineen esiin:

  Jännite: mittayksikkö on voltti (V) ja laskukaavoissa käytettään merkintää U.
  Virta: mittayksikkö on amppeeri (A) ja laskukaavoissa käytettään merkintää I.
  Vastus: mittayksikkö on ohmi (ohm tai Ω) ja laskukaavoissa käytetään merkintää R.
  Teho: mittayksikkö on watti (W) ja laskukaavoissa käytetään merkintää P.

  Ja sitten ne Ohmin lain laskukaavat:

  U = R * I
  I = U / R
  R = U / I

  Esimerkki yksi: Omistan LG INR 18650 MH1 akun, kuinka pieniohmisen setupin voin turvallisesti dripperiin tehdä?

  Vastaus: Akkulan sivulta saadaan tieto akun maksimaalisesta jatkuvasta purkuvirrasta, joka on 10 amppeeria. Ja tiedetään että kyseinen akku antaa täyteen ladattuna 4.2 Voltin jännitteen. Tässä tapauksessa otamme listan viimeisen laskukaavan käyttöön: R = U / I ja sijoitamme löydetyt lukuarvot tuohon kaavaan. R = 4.2V / 10A. Taskulaskin kertoo meille että tulos on 0.42 ja tämä siis ohmeina. Eli pienin turvallinen setuppi dripperiin on 0.42 ohmia. Käytännössä suosittelisin lisäämään tulokseen pienen varmuusvaran, eli käytännössä matalimmillaan puoliohminen setuppi. Pidemmän päälle akku rasittuu jatkuvasta täysillä ajamisesta ja akku kuluu loppuun nopeammin.

  Esimerkki kaksi: Haluaisin dripperissä käyttää 0.25ohmin setuppia, minkälaisen akun tarvitsen?

  Vastaus: Tiedossa on siis akun maksimijännite 4.2V sekä aton vastus 0.25ohmia. Keskimmäinen kaava antaa ratkaisun.
  I = U / R ja lukuarvot sijoittamalla I = 4.2V / 0.25ohm taskulaskin antaa lukemaksi 16.8 amppeeria. Tässäkin pieni varmuusvara kehiin joten kannattaa varmistaa että akku antaa sen 20A jatkuvaa purkuvirtaa.  Sitten käsittelyyn Joulen Laki. Joulen lailla lasketaan kuinka paljon virtapiirin vastus muuttaa sähköenergiaa lämpöenergiaksi. Lämpöenergian SI-standardin mukainen yksikkö on Joule, ja se meille tutumpi tehon yksikkö on watti, joka itse asiassa tarkoittaa yhtä Joulea yhdessä sekunnissa. Ajalla ei tässä käytössä ole mitään merkitystä joten voimme raakasti jättää tuon ajan yksikön pois, eli laskemme Joulet suoraan wateiksi. Pidemmittä höpinöittä kaavat kehiin.

  P = U * I
  I = P / U
  U = P / I

  Näistä yleensä tarvitsemme vain tuota ensimmäistä.

  Ja ne esimerkit. Esimerkki kolme: Millä teholla tuo 0.25ohmisen dripperin setuppi höyryää?

  Vastaus: Edelleen maksimijännite mekaanisella modilla on 4.2V ja edellisen esimerkin tarvitsee akulta 16.8 amppeeria virtaa. Ensimmäinen kaava antaa vastauksen P = 4.2V * 16.8A ja taas taskulaskimella laskettuna 70,56 wattia.

  Laitetaan tähän vielä pari muutakin laskua, käytettäessä tuota komboa akun varaustila ja sitäkautta jännite tippuu pikkuhiljaa. Muistetaan että samalla tippuu myös tarvittavien amppeerien määräkin. Akun nimellisjännitteellä 3.7V virtaa kuluu ohmin lain mukaan (I=U/R) enää 14.8A ja tehoa kombo puskee 54.76 wattia. Akun tyhjentyessä edelleen 3.2 volttiin, virtaa kuuluu 12.8 amppeeria ja tehojakin tarjotaan vain 40,96 wattia.

  Jos haluaa näissä laskuissa säästää yhden laskuvaiheen niin ohmin lain laskukaavan voi sijoittaa tuohon joulen lain laskukaavaan ja toisinpäin. Elikkä kun tiedetään jännite ja vastus voimme laskea tehon ilman että laskemme välillä virran määrän. Siis joulen kaavaan P = U * I sijoitamme ohmin laista virran laskukaaan I = U / R, eli P = U * U / R lyhyemmin P = U^2 / R. Ja epäilijöitä varten tarkistetaan lasku. 3.7 voltilla laite antaa 3.7 * 3.7 / 0.25 = 13.69 / 0.25 = 54.76 wattia.


  Miten tämä vaikuttaa nykypäivän säädettäviin modeihin? Se modi toimii joka tapauksessa noiden lainalaisuuksien kanssa ihan samalla tavalla kuin mekaanisetkin. Säädettävä modi helpottaa käyttäjän elämää kun ei (valitettavasti) tarvitse vaivata päätään moisilla laskukaavoilla. Vaihdettava-akkuisissa vehkeissä nuo akkujen virtarajat kannattaa ottaa tosissaan. Se 10A akku tungettuna iStick 100W sisään saattaa saada pahaakin vahinkoa aikaan väärälä setupilla, vaikka itse modissa on suojamekanismit olemassa.

  Otetaan esimerkiksi tuo 0,25 setupin dripperi ja iStick 100W. Tikku antaa jännitettä 2V - 10V.

  2 voltilla 0.25 ohmia tekee 8 amppeeria ja 16 wattia. Tuota pienempään lukemaan laitos ei pääse vaikka kuinka säätönappia takoisi. Entäs maksimi? No laitteen mallin mukaan 100w tehoa maksimissaan. Paljonko se vaatii akuilta tuolla 0.25 ohmilla? Tarvitsemme kaksi kaavaa I = P / U ja U = R * I. Sijoitamme jälkimmäisen kaavan edelliseen I = P / R * I josta hieman matematiikkaa käyttäen saamme helpommin laskettavan muodon I * I = P / R eli I^2 = 100 / 0,25 ja taas I^2 = 400. Siis akuista revitään tuolla setupilla 20A virtaa laitteen maksimi teholla! Kestäähän akkusi tuon?


  Ja lopuksi sitten yksi linkki netistä löytyvään laskuriin.
  #teamStarre

  Lähetetty minun vaimon läppäristä ilman mitään vitun tapatalkkia.
   
   
 10. #10
  Höyrähtänyt Usvatar's Avatar

  Liittynyt
  07/2015
  Sijainti
  Lahti
  Viestit
  21
  Kiitos! Tämä täytyy kyllä lukea, tämä selvennyskin, vielä pariin kertaan tai useampaan, mutta tarpeeksi tätä rautalankaa kun tankkaa niin ehkä alkaa tulemaan järkeä näihin asioihin.

  Kiitän näin uutukaisena ja opettelevana sählärinä siitä, että joku jaksaa vääntää tätä rautalankaa! Esimerkit, selvennykset... Ei voi muuta kuin nostaa hattua. Kiitos.
  Kahta en vaihda: mielipidettäni ja sitä mitä olen.

  Spoileri!


  Ircissä nickillä Ulmis, enimmäkseen Quake.netin verkossa.

   
   
 11. #11
  Höyrykone WonderC's Avatar

  Liittynyt
  12/2013
  Sijainti
  Kerava
  Viestit
  2,517
  Kynä ja paperia kouraan ja muutaman käytännönesimerkin lasket, niin aukeaa huomattavasti paremmin. Siinä aukeaa syy ja seuraus aika kuvannollisella tavalla.
  -Gerstensaft über alles!

   
   
 12. #12
  Höyrypää Miraz's Avatar

  Liittynyt
  11/2012
  Sijainti
  Kuopio
  Viestit
  775
  Hyvä topikki. Hieman haluan painottaa että nämä kaavat ovat vain täsäsähkön alaisia. Eli jos joku keksii käyttää verkkovirtaa tai generaattoria jännitelähteenä ( D ) niin silloin pitää ottaa huomioon vaihe-ero ja muutama muu juttu.

  Eli toisin sanoen jännite ja virta muuttuvat ajan funktiona riippuen siitä missä kohtaan mennään aaltoa. Vaihtosähköpiireissä jännite saadaan kaavalla u(t)=ü*sin(kulmataajuus*t + FIIu), sama pätee virralla mutta käyttäen virran huippuarvoa.
  Löytyy kyllä lisää aiheesta jos kiinnostaa, harvemmin vaan sähkökessu toimii vaihtosähköllä
  ______________________________________
  Mirazin nestenurkkaus
  http://tinyurl.com/n9nyba9

  V1.1 Mustikka-granaattiomena karkkitiiviste tulossa myyntiin http://www.vapetalo.fi/
  v0.1 Banaanikakku neste kehitteillä
  v0.1 Lakritsijäätelö neste kehitteillä

  Arvosteluita:
  https://www.youtube.com/watch?v=rt5xf5Y_C-g
  http://tinyurl.com/n9nyba9

   
   
 13. #13
  Höyrykone Teppa's Avatar

  Liittynyt
  07/2012
  Sijainti
  Vuorentausta
  Viestit
  4,065
  Ainoot vaihtovirtavehkeet taitaa olla Dicodes Danit, ja niiden eri nimillä myytävät versiot.
  Virtaa: G-Tube, Tesla WYE, ja iStick Pico
  Höyryä: Berzerker RTA, Skyline RTA ja Dvarw MTL

   
   
 14. #14
  Höyrypää Miraz's Avatar

  Liittynyt
  11/2012
  Sijainti
  Kuopio
  Viestit
  775
  Linkkaappa mulle jokin niistä laitteista,ihan mielenkiinnosta haluisin nähä millainen viritelmä on kyseessä meinaan yksikään akulla toimiva ei ole vaihtovirtalaite
  ______________________________________
  Mirazin nestenurkkaus
  http://tinyurl.com/n9nyba9

  V1.1 Mustikka-granaattiomena karkkitiiviste tulossa myyntiin http://www.vapetalo.fi/
  v0.1 Banaanikakku neste kehitteillä
  v0.1 Lakritsijäätelö neste kehitteillä

  Arvosteluita:
  https://www.youtube.com/watch?v=rt5xf5Y_C-g
  http://tinyurl.com/n9nyba9

   
   
 15. #15
  Höyrykone Beenari's Avatar

  Liittynyt
  06/2014
  Sijainti
  Hässlinki
  Viestit
  2,591
  Hyvä huomio Miraz, tuo tasasähkö. Jätin vaihtosähkön kokonaan mainitsematta, koska yritin lähinnä aloittelijalle tuota kirjoittaa. Turha sotkea kenenkään päätä enempää kuin on pakko. ja onhan tuo Joulen lakikin itse asiassa alun perin sekä ajan että jännitehävikin välinen funktio. Stupakkikaytössä voidaan tosissaan unohtaa moiset hienoudet ja oikaista mutkat suosiksi (1J = 1W).
  #teamStarre

  Lähetetty minun vaimon läppäristä ilman mitään vitun tapatalkkia.
   
   
 16. #16
  Höyrypää Miraz's Avatar

  Liittynyt
  11/2012
  Sijainti
  Kuopio
  Viestit
  775
  Totta :P Onko sinussakin sähköinssin vikaa ?
  ______________________________________
  Mirazin nestenurkkaus
  http://tinyurl.com/n9nyba9

  V1.1 Mustikka-granaattiomena karkkitiiviste tulossa myyntiin http://www.vapetalo.fi/
  v0.1 Banaanikakku neste kehitteillä
  v0.1 Lakritsijäätelö neste kehitteillä

  Arvosteluita:
  https://www.youtube.com/watch?v=rt5xf5Y_C-g
  http://tinyurl.com/n9nyba9

   
   
 17. #17
  Höyrykone Teppa's Avatar

  Liittynyt
  07/2012
  Sijainti
  Vuorentausta
  Viestit
  4,065
  Lainaus Alkuperäinen postaaja Miraz Näytä viesti
  Linkkaappa mulle jokin niistä laitteista,ihan mielenkiinnosta haluisin nähä millainen viritelmä on kyseessä meinaan yksikään akulla toimiva ei ole vaihtovirtalaite
  Tossa nyt jotain hölinää Danista, ja Busardolla ja kaikilla muillakin viteota löytyy: Dicodes Dani and Pipeline Pro - TimboZero Vaping
  Virtaa: G-Tube, Tesla WYE, ja iStick Pico
  Höyryä: Berzerker RTA, Skyline RTA ja Dvarw MTL

   
   
 18. #18
  Höyrykone Beenari's Avatar

  Liittynyt
  06/2014
  Sijainti
  Hässlinki
  Viestit
  2,591
  Lainaus Alkuperäinen postaaja Miraz Näytä viesti
  Totta :P Onko sinussakin sähköinssin vikaa ?
  Vähän joo. Elektroniikan kanssa leikkinyt teini-ikäisestä asti.

  Seuraavaksi lisätään soppaan Kirchhoffin virtalaki dual-, tripla- ja quad-coilien laskentaan
  #teamStarre

  Lähetetty minun vaimon läppäristä ilman mitään vitun tapatalkkia.
   
   
 19. #19
  Höyrypää Miraz's Avatar

  Liittynyt
  11/2012
  Sijainti
  Kuopio
  Viestit
  775
  Norttonin teoreema sähkökessuihin?
  ______________________________________
  Mirazin nestenurkkaus
  http://tinyurl.com/n9nyba9

  V1.1 Mustikka-granaattiomena karkkitiiviste tulossa myyntiin http://www.vapetalo.fi/
  v0.1 Banaanikakku neste kehitteillä
  v0.1 Lakritsijäätelö neste kehitteillä

  Arvosteluita:
  https://www.youtube.com/watch?v=rt5xf5Y_C-g
  http://tinyurl.com/n9nyba9

   
   
 20. #20
  Höyryttelijä

  Liittynyt
  01/2014
  Viestit
  34
  En nyt äkkiseltään plärätessä löytänyt sähköoppia reguloiduille laitteille tästä ketjusta. Lyhykäisyydessään akulta revittävä virta on helppoa laskea näin: Watit jaettuna akkujännite jaettuna hyötysuhde. Hyötysuhteeseen vaikuttaa sitten piirin ampeerit, ohmit ja voltit ja lämpötila jne. Yleensä nykypäivän reguissa on se 85-93% hyötysuhde.

  Esimerkkinä nyt se iStick 100W joka ylempänä laskettiin väärin. 100W / 4.2V / 0.90 = 26.45A. Per akku kuormaa tulee siis 13A.

  Sigelei 100W joka on taasen sarjaan, 100W / 8.4V / 0.90 = 13A.

  Akkuja rasitetaan siis loppupelissä saman verran, teoriassa. Piiri kuitenkin todennäköisesti toimii paremmalla hyötysuhteella jos akut on sarjaan koska ainahan se on energiatehokkaampaa reguloida alas, kuin ylöspäin. Täten revitty virta akuilta on pienempi.

  Kys. kaavan takia reguloiduissa akuilta revitty virta kasvaa mitä tyhjempiä ne ovat. Meksuissa taas toisinpäin.

   
   
Sivu 1 / 2 12 ViimeinenViimeinen
Keskustelu Laitteet

Kirjoitusoikeudet

 • Sinä et voi kirjoittaa uusia viestejä
 • Sinä et voi kirjoittaa vastauksia
 • Sinä et voi muokata liitteitäsi
 • Sinä et voi muokata viestejäsi
 •