Ja taas astialla, hienot muutokset sivulla kun on kategorisoituna nyt nämä laitteetkin eri osioihin! Tästä innostuneena ajattelin, että näitä pikaoppaita voisi stickyttää samaan tapaan kuin tuo minun 510-T opas on laitettu ei tarvitse uusien käyttäjien etsiä niitä peruskäyttöoppaita muiden threadien syövereistä.
Joten koska nyt tänne osioon eksyin ensimmäisenä ja olen nyt viimeisen kuukauden käyttänyt lähes yksinomaan cartoja niin jatketaan perusoppaita näistä:
Cartomizerin täyttö ja käyttö - Rautalankaopas by Stuikka
Vasemmalta oikealle: Juuri paketista otettu Bogen carto, DCT-carto tankilla, Boge mustalla drip-tipillä, Boge "soft-tip" päällä, erillinen keltainen drip-tip.
Vaikkei oma carto näyttäisikään prikuulleen tuolta hopeiselta, niin samat ohjeet pätevät silti näitä on siis eri väreihin maalattuna, erilaisilla suukappaleilla ja eri kokoisina, mutta jokaisessa cartossa toiminta on sama.
Ensiksi sitten sitä pakollista teoriaa ja toimintaperiaatetta; elikkäs cartossa yhdistyy atomisoija sekä e-neste säiliö (tankki/vanupatruuna) eli tälläistä käytettäessä laitteesta, joka normaalisti on kolmiosainen (akku - atomisoija - tankki) tulee kaksiosainen (akku - carto). Cartossa neste imeytetään sen sisällä olevaan vanuun, jonka keskellä kulkee pystysuorassa pieni putki ilman virtausta varten ja sen ympärille on asetettu kuumennuselementit jotka muuttavat nesteen höyryksi. Cartot on alunperin tarkoitettu kertakäyttöisiksi, mutta omien (ja foorumilaisten) kokemusten perusteella näitä voi kyllä huoletta täyttää uudestaan yli kymmenenkin kertaa. Itselläni on tuo tankissa oleva carto kestänyt nyt ~kuukauden ja edelleen höyryää ihan hyvin. Vanun olomuoto kyllä alkaa näyttämään siltä, että uusiminen olisi aiheellista.
Hyviä puolia näissä on helppo käyttäminen, omasta mielestäni puhtaampi maku sekä vikatilanteiden minimointi. Carto ei käytännössä voi mennä tukkoon, sitä ei pestä eikä huolleta. Käyttöikä on lyhyempi kuin normaalilla atomisoijalla, mutta hinta reilusti halvempi. Vanua tuolta ei myöskään saa oikein pois rikkomatta koko palikkaa, eli kun kerran laitat tähän jotain e-nestettä, se maku pysyy cartossa käytännössä koko käyttöiän (~1vk - 1kk).
Carton täyttöön onkin sitten useampia eri tyylejä, joista tässä oppaassa neuvottakoon kaksi helpointa ja vähiten sotkuista:
E-nestettä voi valuttaa suoraan carton sisään ottamalla sen pään irti ja kaatamalla pullosta reunoja pitkin vanuun nestettä, varoen osumasta keskellä olevaan putkeen. Tällä tyylillä täyttö saattaa kestää, sillä vanu imee nestettä suhteellisen hitaasti. Kaada nestettä muutama tippa kerrallaan, odota pari sekuntia sen imeytymistä, kaada toiselle reunalle pieni määrä, odota imeytymistä ja taas toiselle reunalle - jatka kunnes uskot cartossa olevan tarpeeksi nestettä.
Itse olen havainnut parhaaksi jättää valuttamisen jälkeen carton pariksi tunniksi pystyyn pöydälle (akkupää alaspäin) jolloin e-neste imeytyy varmasti mahdollisimman tasaisesti koko vanumäärään. Nestettä tiputetaan carton tilavuudesta riippuen, jos et ole varma niin mielummin liikaa kuin liian vähän. Ylimääräiset valuvat sitten akkupäästä ulos, eli joku paperi kannattaa pitää alla kun carto on pöydällä.
Valuttaessa neste tosiaan imeytyy vanuun hitaasti, joten kiireisimmille ihmisille soveltuvampi täyttötapa onkin sitten injektioneulalla. Ja jos et ole vielä kuullut narkkarivertausta e-savukkeen käytöstä, niin tässä on nyt se väline, jolla tuo leima varmistuu (eivaan, vitsillä, kaverit kuittailleet tuosta pöydällä lojuvasta neulasta aivan jatkuvasti). Muttajoo, injektioneula on oikeasti carton täyttämisessä varmaan se käytännöllisin kapistus. Neulalla saat täytettyä carton ns. "alhaalta ylöspäin" sekä huomattavasti tasaisemmin kuin valuttamalla nestettä päältä. Homma toimii siis niin, että ruiskuun otetaan se ~1ml (riippuen toki carton koosta) e-nestettä, neula työnnetään carton reunaa pitkän pohjalle asti, ja vedetään sieltä hitaasti ylöspäin samalla ruiskuttaen e-nestettä vanuun. Toistetaan useammasta kohdasta, kunnes koko carto näyttää kostealta.
Näin täytetty carto on heti käyttövalmis ja tuohon täyttämiseen kuluu aikaa n. 1min jos sitäkään, eikä ole tarvetta odotella nesteen imeytymistä jälkeenpäin. Miinuspuolena sitten se, että paksummat VG-nesteet eivät oikein tykkää tulla läpi noista apteekkiruiskuista ja tietysti se pakollinen narkkarileima heti kun tuollainen vehje ilmestyy pöydälle...
Kun carto on sitten täytetty (millä metodilla tahansa) ja sen akkupää on pyyhitty puhtaaksi mahdollisista e-nestevalumista, laita sen akkupää huuliesi väliin ja puhalla muutamaan otteeseen jolloin ilmaputkeen päätynyt e-neste lentää pois. Näin ilma kiertää paremmin, etkä saa noita tippoja suuhusi ensimmäisellä henkäyksellä. Tämän jälkeen carto ruuvataan kiinni akkuun ja höyryttely voi alkaa samantien.
Cartosta et näe paljonko sielä on nestettä, joten joudut seuraamaan tätä tilannetta makuaistin perusteella. Nesteen loppuessa maku alkaa haalistua ensin vähän, sitten reilummin. Jos carto pääsee edes yhden kerran käymään "kuivana" vanu kärähtää ja siitä tuleva maku on sanoinkuvaamattoman hirveä, eikä lähde cartosta koskaan pois. Kärähtänyt carto on siis suoraan roskiskamaa. Kuulostaa hankalalta, mutta siihen oppi oikeasti hyvin nopeasti että kun maku muuttuu, tarvitaan lisää nestettä. Itse käräytin ensimmäisen cartoni suoraan toisena käyttöpäivänä, mutta sen jälkeen ei ole ollut mitään ongelmia tuossa.
Carto ei myöskään kestä kovin montaa täyttöä, vanu alkaa käytön myötä kovettumaan ja paakkuuntumaan, eikä enää ime yhtäpaljoa e-nestettä sisäänsä tai tukkii ilmaputkea (jota voi koittaa vielä rassata auki esim. sillä injektioneulalla tai vaikka suoraksi taitellulla klemmarilla). Tämän käyttöajan jälkeen carto on kuitenkin suoraan roskiskamaa, eikä kannata lähteä korjailemaan. Uusi carto maksaa halvimmillaan n. 0.50e ja näitä saa usein 5kpl paketeissa joita voi sitten tilailla lipaston laatikkoon ja käyttöiän lopussa viskata vanhan carton tylysti roskiin ja napata laatikosta uuden. Ilmaputkea auki rassatessa ole varovainen, ettet vahingossa katko/väännä metallilankaa sen ympäriltä. Tarpeeksi ohuella työkalulla ja varovaisuudella tämä on todella helppo operaatio, mutta jos tökkäät voimalla ensimmäisen käteen sattuneen ruuvimeisselin tuosta putkesta läpi, tulee kuumennuselementti luultavasti toisesta päästä cartoa ulos ruuvarin kärjen mukana Jokainen voi myös miettiä, kannattaako 0.50e arvoista objektia lähteä ihmeellisimmin korjailemaan edes tuon vertaa, mutta itse nyt olen päättänyt käyttää näitä niin pitkään kun höyryä vaan tulee.
Variaatioita:
Kuten alussa todettiin, cartomizereita on useita erinäköisiä/kokoisia. Esittelen tässä muutamia itse testattuja.
Ensinnäkin cartoja on saatavilla yhdellä (normaalit, single coil) tai kahdella lämmityselementillä (dual coil). Näiden erona on siis se, että kaksi lämmityselementtiä höyrystää suuremman määrän nestettä kuin yksi, eli höyryn määrä on suurempi. Dual coileilla höyry on myös usein tupakansavun kaltaisesti lämmintä, sillä toinen lämmityselementti sijaitsee usein carton "yläpäässä" lähellä suukappaletta ja lämmittää samalla alemmalta tulevaa, läpi kulkevaa höyryä. On makuasia, kummasta pitää enemmän, omalla kohdallani valintana olivat dual coilit, sillä ajattelin, ettei lisäys höyryn määrässä nyt huonokaan asia voi olla.
Cartoja on myös atomisoijien kaltaisesti sekä "Low resistance" että "Regular" (normaali) versioita. Tavallisen käyttäjän kannattaa omien kokemusteni mukaan valita poikkeuksetta LR -versio, sillä regular -mallien vastus 2.7-3.1 ohm vaatii käytännössä säädettävävolttista virtalähdettä (modit). Jos et ymmärtänyt tätä selitystä, valitse LR -versio. Jos ymmärsit ja omistat jonkin VV -modin/laitteen, voit käyttää myös regular malleja.
Myös tilavuus, ja sen myötä carton fyysinen koko vaihtelee jonkun verran. Normaalit 0.9ml cartot ovat saman paksuisia kuin normaali atomisoija, mutta isommat 2.5ml XXL versiot näyttävät jo aika röyhkeiltä eGo akun perässä.
(Alhaalta ylöspäin: 510-T ato + tankki, DCT-tank drip tipillä, Boge 0.9ml standard, Boge XL 1.2ml, Smok 2.5ml)
Cartomizereja on myös saatavilla yhdistettynä tankkiin (em. DCT-tank), jolloin carton ympärille on rakennettu säiliö ja carton kylkeen porattu pieni reikä. Näiden etuna on se, että tankkiosasta näkee jatkuvasti nestemäärän ja carton kuivumista ei tapahdu kunhan tankissa vain on nestettä. Tälläisessa mallissa täytetään carto ensin normaalisti, (neulalla, valuttamalla tai muulla vastaavalla metodilla) ja sen jälkeen ympärillä oleva tankki työntämällä carto puoliksi ulos tankista ja kaatamalla tankin yläpäästä nestettä.
Driptippiä (tuo erillinen suuosa) suosittelen käytettäväksi ainakin dualcoil cartojen kanssa, sillä dualcoilin runko lämpenee käytössä senverran, ettei ainakaan omasta mielestäni ollut enää mukavan tuntuista.
Hmmhmm. Mitähän muuta mainittavaa..
Boge ja Smok -ovat merkkejä, joita ainakin foorumilaiset täällä tuntuvat pitävän arvossa. Jos olet hankkimassa cartoja, näistä jompikumpi on ainakin "varma veto". Omat Bogeni olen tilannut health cabinista 5kpl pakkauksissa, Smokin noita isompia sai ainakin peleonilta. DCT-tank yhdistelmää ja siihen soveltuvia cartoja sitten melkeinpä jokaisesta liikkeestä.
Ja kuten aiemminkin, kommenteista poimitaan sitten niitä olennaisia tähän, jos itse unohdin jotain. Cartoista oli hieman hankalaa kirjoittaa kattavaa "käyttöopasta" kun tuo käyttö nyt on loppujenlopuksi aika yksinkertaista. Erilaisia täyttömetodeja on selostettu myös muualla, joten siksi en niihin tässä pahemmin perehtynyt.
Toivottavasti on hyötyä. Omalla kohdallani cartot ovat nyt "se juttu" vaikka vieläkin testaillaan muita ratkaisuja, nämä ovat toistaiseksi vakuuttaneet toimintavarmuudella ja helppokäyttöisyydellä