Tulipa tuosta takuusta mieleen. Valmistajan takuu tuotteelle on vapaa ehtoisesti annettu etu. Takuuta ei ole pakko myöntää suomessa päivääkään. Valmistajat kuitenkin antavat takuita yleensä saavuttaakseen kuluttajien luottamuksen valmistamaansa tuotteeseen. Kuluttaja-asiamies ei puutu takuuseen lain puitteissa millään tavalla.
Kuitenkin myyjä on virhevastuussa myymästään tuotteesta. Tämä tarkoittaa sitä, että myyjä on velvollinen korjaamaan/vaihtamaan tuotteen vika tilanteessa. Vapaasti valittavissa on kumpaa käytetään, mutta korjattaessa tulee korjauksen tapahtua järkevässä ajassa. Virhevastuun mitta määräytyy sen mukaan kuinka pitkään kyseisen laitteen voidaan perustellusti olettaa toimivan. Esim. Kodinkoneiden osalta tyyppillinen virhevastuu aika on 5-7 vuotta ja sama koskee viihde-elektroniikkaa.
Mielenkiintoista tässä on se, että yleensä kun takuu menee umpeen sanoo myyjä että voi voi.. Todellisuudessa virhevastuu on useimmissa tapauksissa edelleen voimassa. Esimerkiksi tallentava digiboksi pitää kuluitta huoltaa/vaihtaa vielä 5 vuotta vanhana. Tätä ei kuluttajat yleensä tiedä ja jos tietäisivät olisi Gigantti tms. kohtalaisessa kusessa näiden kanssa.
Sori tämä osittainen OT, mutta mietin vain että mikähän mahtaa olla DNA30 piirillä varustetun boksimodin virhevastuu aika myyjän osalta? Kuinka pitkään voidaan perustellusti olettaa tuollaisen laitteen kestävän? Luulempa että on enemmän kuin 6kk. Vähän miettimistä näin torstai iltapäivään...![]()
Kyllä me ainakin ollaan härskisti käytetty ihan noiden "kiinan merkkivalmistajien" kanssakin valmistajan vastuuta. Jos yllättävä vika johtuu valmistajan virheellisestä työstä, tulee se korvata vaikka takuuaika olisikin ummessa. Boxin tilanteessa voisin kuvitella, että esimerkiksi action sauhut päästävä piiri, irtoava nappi tai kadonnut magneetti kannesta voisi olla tälläisiä, jotka voivat johtua valmistajan virheestä
Pystyttekö te näkemään mitenkään kärähtääkö piiri esim. akun väärinpäin laitosta tai jostain muusta syystä? Eihän tuossa ensimmäisessä vaihtoehdossa kannata missään nimessä boksia korvata.
Täällä forumillakin on niin kädetöntä porukkaa, joille jopa mekaanisten toiminta lähentelee taikuutta ja valittamisen määrä itseaiheutetuista ongelmista saa verenpaineeni nousemaan.
Onnea vaan valmistajalle![]()
Mä en oo kuullu et dna piirit olis kärähdelly ilman väärinkäyttöä (akku väärinpäin, huono kolvaus)
Tuo DNA-piirien kuten kloonienkin puute reverse battery protectionin osalta tekee mielestäni niiden myynnistä riskialtista kauppiaan näkökulmasta. Mikä saattaa hyvinkin olla syy siihen, miksi Puff kertoi juuri katselevansa sopivan hintaisia SX350-modeja (käsittääkseni SX-piirisissä on tuo suojaus, korjatkaa jos olen väärässä).
Voi kyllä olla totta että ainakin kuluttajaviranomainen tulkitsee että vika on myyjän siinä tilanteessa että laite palaa väärinpäin laitetun akun seurauksena, koska mitään suojausta tuohon ei ole. Myyjän vastuullahan se on luotettavasti näyttää toteen että vika johtuu käyttäjän virheestä.
Kyllä tuo piirin palaneesta kohdasta selviää onko akku laitettu väärinpäin, terveisin pari DNA20 piiriä aikaisemmin polttaneena![]()
Eiköhän tuossa pidä vähäsen hintaakin huomioida?
Olisiko joku 1 - 3 vuotta?
KGO & Twist
Näin tuli minullekkin. Sähköpostissa mainittiin, että lähetystunnus löytyisi omalta sivulta, mutta en kyllä löytänyt.
Tilasin samalla yhden FW tiivarin ja sitä ei näköjään ole enää hyllyssä. Toivon, että tuon takia ei koko tilaus seiso siellä.
Noh, tulkoot huomenna tai ensi viikolla...
"Kuluttajalla on oikeus odottaa laitteen kestävän normaalikäytössä realistisen kestoikänsä ajan." Ohjeistaa kuluttajavirasto, eli suoraviivaisesti tulkittuna hinta ei ole kriteeri kun arvioidaan realistista kestoikää. Myös jos tuollaisesta kauppias saa valituksen peräänsä, ei tuo että piiri on tummunut jostain kohti riitä näytöksi että akku on mennyt väärinpäin.
Mielestäni hyvinkin oman topicin arvoinen aihe. (Ja jos jollain on linkkejä viranomaisten päätöksiin/suosituksiin, listauksiin, keskusteluihin aiheesta muiden vempainten osalta, niin kiinnostaa kovasti) Pakko avata jossain vaiheessa, jos kukaan muu ei viitsi.
Ehkä myös jossain Murolla jne. on käsitelty muiden maiden vastaavia säädöksiä, vai ovatkohan EU:ssa samat kaikkialla... Eli tämän foorumin aihepiirin vehkeiden osalta olisikin kiinnostavaa, kuinka kauan ostosten jälkeen voi yrittää jonkinlaisella toivolla saada reklamoitua puolalaisille, brittiläisille jne. putiikeille hajonneista vitkuttimista. Nimim. mini-Lambon kalvokytkin jo oikuttelee (Pinkiltä syksyllä)...
Pääosin kulutushyödykkeillä on 6kk virheolettama. Eniten päänvaivaa aiheuttaa se, että mikä on laitteiden oletettu elinikä? Itse odotan minkä tahansa modin toimivan ainakin vuoden, sen jälkeen jos sattuu hajoamaan niin totean hyvin palvelleeksi. Minkälaisia odotuksia muilla?
Virhevastuussa kyllä huomioidaan myös hinta. "Arvioinnissa on otettava huomioon myös, koska tavaroiden laatuerot heijastuvat usein hintatasossa".
Tuleeko kaikki mustat tästä erästä vai jäikö vielä tilauksia odottamaan seuraavaa erää? Tilasin omani 28.5.
Japa japa
Kaikki tilauksessa olevat modit saadaan näillä näkymin tällä viikolla kasaan, osan toimitus jää maanantaille.