Nikotiinin tilaaminen ulkomailta

Vihdoinkin hyviä uutisia kaikille sähkötupakan käyttäjille tai sitä harkitseville! Fimea on korjannut Syyskuussa laatimaansa ohjeistusta ja nyt joissain tapauksissa ulkomailta tilattu sähkötupakan nikotiini (patruuna tai pullotettu neste) ei olekaan reseptilääke vaan itsehoitolääke jota voi siis tilata ilman reseptiä omaan käyttöön ilman Tullin asiaan puuttumista. Rajoituksia ovat että tilaus tapahtuu ETA-alueen sisältä ja enimmäismäärä nikotiinia pakkauksessa on 420mg (0.42g). Yksittäisessä patruunassa saa olla enintään 10mg nikotiinia. Tämän toteaminen on tosin hieman hankalaa koska nesteen määrä patruunassa ei ole aina vakio. Euroopan ulkopuolelta nikotiinin tilaus on kokonaan kielletty.

Tullin tiedotteessa puhutaan lisäksi 3kk käyttötarpeesta mutta ei määritellä mikä on tässä tapauksessa suositeltu määrä. Nikotiinin määrä yksittäisessä pakkauksessa/pullossa/patruunassa on siis tarkkaan määritelty mutta ei montako pakkausta voi kolmen kuukauden tarpeeseen tilata. Odottelen tähän vielä selvennystä.

Jos haluat pelata tässä vaiheessa varman päälle niin pidä ylärajana Fimean ilmoittamaa 420 milligrammaa joka on käytännössä esimerkiksi 30ml pullo 14mg e-nestettä. Laskutoimitus menee niin että kerrot milligrammat millilitrojen määrällä. Tässä tapauksessa 14mg x 30ml joka on juuri 420mg eli sallittu enimmäismäärä per pakkaus.

Lisää esimerkkejä nikotiinin enimmäismääristä per pakkaus.

0mg Ei rajoituksia
8mg 52ml
11mg 38ml
14mg 30ml
18mg 23ml
24mg 17ml
36mg 11ml

Suomessa kaikki nikotiinia sisältävät sähkötupakkatuotteen ovat edelleen lääkkeitä eikä näitä voida myydä ennen kuin niille on saatu (epätodennäköinen) myyntilupa.

Lisätietoa:
Tullin tiedote ja Fimean tiedote

Päivitys (28-02.2011)

Oikeudessa käsitelty juttu nikotiinin (e-neste) tilaamisesta ETA-alueelta päättyi syytetyn hyväksi ja tämä vapautui lääkerikossyytteestä. Oikeuden tulkinta oli että annoskoot sisälsivät niin pieniä määriä nikotiinia että reseptiä niiden hankkimiseen ei tarvita. Tämän päätöksen jälkeen Tulli on palauttanut takavarikoimansa sähkötupakkatilaukset nikotiineineen, myös aiemmin määritellyn nikotiinipitoisuuden ylittävät tuotteet. Tällä hetkellä on siis hieman epäselvää minkälaisia määriä nikotiinia voi tilata. Tämän hetken tiedon mukaan nikotiinia sisältävää e-nestettä voi siis tilata ETA-alueen sisäpuolelta. Tähän kuuluvat siis esimerkiksi Englanti, Saksa ja Italia joissa isoimmat eurooppalaiset sähkötupakkakaupat sijaitsevat.

Päivitys (01.01.2012)

Uutisista on saattanut saada kuvan että sähkötupakan myynti, käyttö tai tilaaminen olisi vuodenvaihten tupakkalakiuudistuksen myötä kielletty. Näin ei kuitenkaan ole. Ainut muutos jonka tämä aiheutti on että kauppiaat eivät voi enää markkinoida tuotteitaan tai esittää tuotekuvia/hintoja nettisivuillaan. Laitteita ja nikotiinittomia täyttönesteitä myydään edelleen suomessa ja ETA-alueelta voi tilata nikotiinia sisältäviä täyttönesteitä omaan käyttöön.